Το επάγγελμα…της ομπρέλας!

Υπάρχουν αρκετά επαγγέλματα, που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι δεν υπάρχουν ή ότι έχουν εξαφανιστεί. Ένα από αυτά, (που προσωπικά μου έκανε εντύπωση) είναι εκείνο το άτομο το οποίο επισκευάζει… ομπρέλες! Ο Thierry Millet, διαθέτει ένα δικό του μαγαζί που επισκευάζει ομπρέλες στη Γαλλία, στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα επάγγελμα, που λίγοι έχουμε ξανακούσει και που με μια πρώτη ματιά, θα μας φαινόταν κάτι ασήμαντο και αχρείαστο. Ωστόσο, αν κάτσουμε και το σκεφτούμε πιο λογικά, είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον επάγγελμα για πολλούς λόγους!

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ο αέρας και η βροχή, μας έχει καταστρέψει την ομπρέλα. Εμείς ως συνήθως, λόγω του χαμηλού κόστους της ομπρέλας, επιλέγουμε να αγοράσουμε μια καινούρια. Όμως, τι γίνεται με όλες αυτές τις ομπρέλες; Με μια πρόχειρη μελέτη, περίπου 500 εκατομμύρια ομπρέλες, καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσμίως. Πρόκειται δηλαδή για μέταλλο, το οποίο ισοδυναμεί με 10 πύργους του Άιφελ! Έτσι, ζώντας σε έναν κόσμο υπερκατανάλωσης, οτιδήποτε χαλάει, το πετάμε για να αγοράσουμε κάτι καινούριο, δίχως να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις. Ένα μαγαζί σαν του Thierry Millet, φαίνεται να έχει αντιληφθεί την «υπερκατανάλωση ομπρέλας» και γι’ αυτό το λόγο, ασχολείται με την επισκευή τους. Σύμφωνα με εκείνον, o καθένας μπορεί να αγοράσει μια φτηνή ομπρέλα, όμως αυτό θα έχει συνέπειες στο περιβάλλον μελλοντικά. Η επισκευή της ομπρέλας, συνήθως στοιχίζει λιγότερο απ’ το να αγοράσεις μια καινούρια, οπότε συμφέρει! Επίσης, όπως αναφέρει ο ίδιος, πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως, επισκέπτονται το μαγαζί του για να επισκευάσουν την ομπρέλα τους, από την πιο φτηνή μέχρι την πιο ακριβή! Για κάποιους, η επισκευή της ομπρέλας είναι συναισθηματικής αξίας, καθώς μπορεί να πρόκειται για μια ομπρέλα σπάνια, που ανήκε σε κάποιον συγγενή τους, οπότε δεν επιθυμούν να την αντικαταστήσουν με κάποια καινούρια.

Όπως παρατηρούμε, υπάρχουν λόγοι για να επισκευάσει κάποιος την ομπρέλα του, καθώς υπάρχουν πολλαπλά οφέλη, τόσο για τον ίδιο, όσο και για το περιβάλλον. Επιπλέον, το γεγονός ότι διάφοροι επισκέπτες από το εξωτερικό προτιμούν να επισκευάζουν τις ομπρέλες τους, δείχνει ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα, που υπάρχει κάποια ζήτηση.

Μήπως να πάρουμε καμιά ιδέα και για την Ελλάδα;

Πηγές:

BBC

https://www.peps-paris.com/reparateur.html

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.