Οι 10 πιο ανταγωνιστικές οικονομίες για το 2019

Η έκθεση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum περιλαμβάνει 141 οικονομίες που αντιστοιχούν περίπου στο 99% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Forum, Klaus Schwab, δηλώνει πως εκείνες οι οικονομίες που εστιάζουν κυρίως στην έρευνα και ανάπτυξη, τις υποδομές, την εξειδίκευση και τη στήριξη των πιο «ευάλωτων», θεωρούνται περισσότερο πετυχημένες σε σχέση με όσες βασίζονται σε πιο παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές.

Πριν προχωρήσουμε στη λίστα των 10 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών, έχει ενδιαφέρον να δούμε «τι εστί ανταγωνιστικότητα». Γενικά υπάρχουν αρκετοί ορισμοί που έχουν δοθεί κατά καιρούς, αλλά αυτός που δίνει το World Economic Forum είναι «μια σειρά από πολιτικές, θεσμούς, καθώς και παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα μιας χώρας».

Η λίστα των χωρών:

  1. Σιγκαπούρη
  2. Η.Π.Α.
  3. Χονγκ Κόνγκ
  4. Ολλανδία
  5. Ελβετία
  6. Ιαπωνία
  7. Γερμανία
  8. Σουηδία
  9. Ηνωμένο Βασίλειο
  10. Δανία

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην 1η θέση, ενώ πέρσι ήταν στη 2η. Οι Η.Π.Α. παιρνούν στη 2η για φέτος ενώ αντίστοιχα πέρσι βρισκόταν εκείνη στην 1η.

Αν αναρωτιέστε που είναι η Ελλάδα, βρίσκεται στη 59η θέση από τις 141, ενώ την περσινή χρονιά ήταν στην 57η. Να τονιστεί ότι την περσινή χρονιά οι χώρες ήταν 140!

Εκείνες οι χώρες που υιοθετούν πολιτικές που ευνοούν το εργατικό δυναμικό (ενδυνάμωση δεξιοτήτων-ικανοτήτων), που δίνουν έμφαση σε υποδομές και προσφέρουν στήριξη, θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν και να ανταπεξέλθουν σε πιθανή παγκόσμια κάμψη.

1η δημοσίευση: 10/10/19

Πηγή:

https://www.weforum.org/agenda/2019/10/competitive-economies-world/

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!