Οι 5 προσωπικότητες στο χρήμα

Είναι απόλυτα λογικό, ότι ανάλογα την προσωπικότητα και την ψυχολογία του καθενός, θα υπάρχει και μια αντίστοιχη συμπεριφορά απέναντι στην κατανάλωση, την αποταμίευση και την επένδυση που επιδιώκει να πραγματοποιήσει κάποιο άτομο. Έτσι, πρέπει και εμείς οι ίδιοι να αναρωτηθούμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε και αν αυτή η κατηγορία είναι κάτι που όντως επιθυμούμε ή απλά έχει ξεφύγει η κατάσταση…

1) Big Spenders

Όπως το λέει και η λέξη, σε αυτή την κατηγορία τα άτομα είναι πρόθυμα να δώσουν αμέτρητα ποσά για επένδυση ή κατανάλωση! Όσον αφορά τις επενδύσεις δεν δείχνουν κάποια συγκράτηση αλλά προτιμούν να κάνουν ριψοκίνδυνες επενδύσεις αψηφώντας το ρίσκο ή το χρέος που πρόκειται να έχουν. Είναι κάτι σαν «risk lover». Σαν συνέπεια, οι Big Spenders, λατρεύουν να έχουν στην κατοχή τους ακριβά ρούχα, αυτοκίνητα, καθώς και ένα υπερπολυτελές σπίτι όπου θα γίνονται τα γνωστά πάρτι που βλέπουμε σε ταινίες!

2) Savers

Εδώ πρόκειται για το άκρως αντίθετο από την προηγούμενη κατηγορία. Όπως το αναφέρει και η λέξη, οι Savers είναι αυτοί που θα προτιμήσουν να αποταμιεύσουν, δίχως να κάνουν πολυδάπανες ενέργειες. Δεν τους αρέσει ο κίνδυνος και το ρίσκο από μια επένδυση, αφού από την φύση τους θα λέγαμε είναι πιο συντηρητικοί.

Αν είχες κάποια επιχείρηση ,δεν θα ήθελες να σου έρθει ένας τέτοιος τύπος, καθώς θα έψαχνε να βρει τα πιο φτηνά προϊόντα, κάνοντας συνεχώς παζάρια. Επίσης, είναι εκείνος ο τύπος που δεν πετάει τίποτα, κλείνει τα φώτα για να μην καταναλώνει ρεύμα και αποφεύγει γενικά τα χρέη.

3) Debtors

Οι debtors, είναι μια κατηγορία που θα την χαρακτηρίζαμε «απρόσεχτη». Είναι εκείνα τα άτομα που δίχως να το έχουν καταλάβει, βυθίζονται στα χρέη. Όταν κάνουν μια αγορά ή μια επένδυση, δεν σκέφτονται καθόλου για τα πιθανά κέρδη ή τις συνέπειες.

Δυστυχώς γι’ αυτήν την κατηγορία, τα άτομα δεν κρατάνε «σημειώσεις» για τα έσοδα και τα έξοδά τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πάντα εκτός προϋπολογισμού. Γενικά, δεν βρίσκονται στα χρέη για να εντυπωσιάσουν ή για να νιώσουν καλύτερα από μια αγορά, αλλά επειδή δεν έχουν κάνει σωστούς υπολογισμούς για τα διαθέσιμα χρήματά τους.

4) Shoppers

Είναι ένα ατελείωτο «shopping therapy»! Αγαπούν την κατανάλωση και ξυπνούν για να αγοράσουν προϊόντα. Στην επένδυση είναι πιο εκλεκτικοί, αλλά σίγουρα θα στραφούν και εκεί κάποια στιγμή.

Οι Shoppers, νιώθουν ικανοποίηση από την πραγματοποίηση αγορών. Θέλουν να αγοράσουν προϊόντα, ακόμη κι αν ξέρουν ότι δεν τα χρειάζονται. Εκπτώσεις ή προσφορές σε προϊόντα, είναι λέξεις κλειδιά για να κάνουν παραπανίσιες αγορές. Ωστόσο, έχουν επίγνωση της κατάστασής τους και του χρέους που δημιουργούν.

5) Investors

Τέλος, οι Investors, θέλουν το 1 ευρώ να γίνει 10 ευρώ και τα 10 ευρώ να γίνουν 1.000.000! Είναι εκείνα τα άτομα που είναι προσεχτικά όταν αναλαμβάνουν κάποιο ρίσκο και μελετούν οποιαδήποτε κίνηση κάνουν. Ζουν για εκείνη τη στιγμή όπου θα πραγματοποιήσουν μια παθητική επένδυση που θα τους καλύπτει όλα τα έξοδα.

Τα άτομα αυτά κάνουν μια ορθή διαχείριση των χρημάτων τους, προσπαθώντας μέσα από μια επένδυση να γίνουν πολλαπλάσια.

Σαφώς υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες που πάνω κάτω συμπληρώνουν τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες. Όπως καταλαβαίνετε, το άτομο είναι εκείνο που θα αποφασίσει πως και που θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματά του, ανάλογα την προσωπικότητά του. Ωστόσο, αφού μελετήσαμε αυτές τις 5 βασικές κατηγορίες, σε ποια βρίσκεστε εσείς;

Πηγές:

https://www.investopedia.com/articles/basics/07/money-personality.asp?utm_campaign=fb_main_page&utm_source=facebook&utm_medium=social


Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.