Η ιππασία ως θεραπεία της ειδικής αγωγής (βίντεο)

Οι “Ψychosocials” βρέθηκαν στον όμιλο ιππασίας «Ιχνηλάτης Ονείρων» για μια συνέντευξη γύρω από τις διαφορές της εκπαιδευτικής και θεραπευτικής ιππασίας. Ο όμιλος είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που συνδυάζει τις δύο αυτές ενέργειες. Απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες.

Εκπαιδευτική ιππασία σημαίνει επαφή με το άλογο και εκμάθηση του τρόπου συμπεριφοράς του και προσέγγισής του με ασφάλεια και υπομονή. Θεραπευτική ιππασία σημαίνει την επίτευξη θεραπευτικών στόχων σε άτομα που παρουσιάζουν κάποια αναπηρία ή δυσκολία με σκοπό την ειδική διαπαιδαγώγηση. Στον όμιλο η εκπαιδευτική και η θεραπευτική ιππασία μπορούν να συνδυαστούν σε ένα πλαίσιο που εξυπηρετεί τον ίδιο τον θεραπευόμενο και τις ανάγκες του με γνώμονα την μάθηση γύρω από το άλογο.

Η ανάγκη για την δημιουργία του ομίλου προέκυψε όταν στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάποια μονάδα ή οργάνωση που να ασχολείται με την ιππασία για θεραπευτικούς σκοπούς. Τονίζεται ότι η θεραπευτική ιππασία είναι βοηθητική σε άτομα με ειδικές δυσκολίες ή ανάγκες, όπως τα παιδιά με αυτισμό ή σύνδρομο down, καθώς μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με έναν διαφορετικό τρόπο. Παράλληλα, μέσα από ομάδα συνομηλίκων θα αναπτύξουν ή θα βελτιώσουν την κοινωνικότητά τους.

Τέλος, όπως και με κάθε είδους θεραπεία, για να υπάρξουν εκπαιδευτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα, το άτομο οφείλει να είναι συνεπές στις συναντήσεις και να έχει θέληση.

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι έντονη η ανάγκη δημιουργίας πιστοποιημένων οργανώσεων και μιας ελληνικής ομοσπονδίας θεραπευτών για την εξέλιξη της θεραπευτικής ιππασίας.

Σε συνεργασία με το κανάλι στο YouTube ψychosocials

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Συνεργασίες

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!

Κάντε μας Like στο Facebook!

Newsletter

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας στο Newsletter! Κάθε βδομάδα θα διαβάζετε τα καλύτερα άρθρα στο email σας!

Παρουσιάστηκε σφάλμα. Δοκιμάστε ξανά!

Your e-articles will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.