Έρευνα: τα social media αυξάνουν το άγχος στους εφήβους;

Είναι προφανές ότι οι έφηβοι κάνουν μεγάλη και καθημερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο χρόνος που περνούν σε αυτά έχει αυξηθεί κατά 62,5% από το 2012 και την περσινή χρονιά ο μέσος χρόνος ήταν πάνω από 2μιση ώρες καθημερινά.

Ωστόσο μια νέα έρευνα ήρθε να δείξει πως τελικά ίσως να μην ευθύνεται η μεγάλη διάρκεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης στους εφήβους, σε αντίθεση δηλαδή με αυτό που πιστεύει η κοινωνία.

Η ψυχική υγεία είναι ένα «περίπλοκο φαινόμενο» και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα δεν είναι μόνο ο χρόνος παραμονής σε αυτά!

Παρ’ όλα αυτά η υπεύθυνη της έρευνας Sarah Coyne προτείνει μερικές συμβουλές προκειμένου οι έφηβοι να χρησιμοποιούν πιο συνετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

  • Να είσαι ενεργός και όχι παθητικός χρήστης
  • Ο ύπνος είναι το παν, γι’ αυτό προτείνεται τερματισμός χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον 1 ώρα πριν κοιμηθείτε
  • Να κοιτάξετε τα κίνητρά σας πριν κάνετε χρήση

Πηγή:

Brigham Young University. “Overall time on social media is not related to teen anxiety and depression: Eight-year study shows screen time isn’t the problem.” ScienceDaily, 22 October 2019.

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!