Οι σκέψεις δημιουργούν τον κόσμο μου!

Για πολλά χρόνια οι πρακτικές επιστήμες αμφισβητούσαν ή ακόμη και χλεύαζαν την δύναμη της σκέψης βλέποντας τον άνθρωπο ως ένα σύνολο οργάνων, συνηθειών και συμπεριφορών. Στα χρόνια που ακολούθησαν έως και σήμερα είναι πλέον αποδεκτό ότι ο άνθρωπος αποτελείται από νου, συναισθήματα και ύλη. Μάλιστα, η επιστήμη της ψυχολογίας έχει ασχοληθεί εκτενώς με το πώς αυτά τα τρία μέρη του ανθρώπου συν-λειτουργούν και αλληλοεπηρεάζονται. Συγκεκριμένα, η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία υποστηρίζει ότι η σκέψη γεννά το συναίσθημα κι αυτό με την σειρά του τις συμπεριφορές.

Από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το μυαλό του ανθρώπου ήταν ένα όργανο που του εξασφάλιζε τους τρόπους επιβίωσης και γι’ αυτό μάλιστα ήταν «προγραμματισμένο» να εστιάζει στο αρνητικό, στον κίνδυνο κι όχι στην επιβράβευση. Γιατί, αν το άτομο δεν εξασφάλιζε την επιβίωσή του, σίγουρα δεν θα υπήρχε την επόμενη μέρα χώρος για επιβράβευση. Αυτό δημιούργησε ένα «κακό» προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο το 95% των σκέψεών μας είναι αρνητικές. Κατανοεί κανείς εύκολα πως, αν ο μέσος άνθρωπος κάνει ημερησίως από 60.000 έως 80.000 σκέψεις και από αυτές το 95% είναι αρνητικές, τι αντίκτυπο έχει αυτό στην καθημερινότητά μας, στις επιλογές και στις σχέσεις μας, αν δεχτούμε ότι όλα ξεκινούν – όπως φαίνεται – από μία σκέψη…

Εάν είστε επιρρεπείς σε αρνητικές σκέψεις, αυτό μπορεί να σας φαίνεται απογοητευτικό. Δεν θα έπρεπε όμως γιατί στην ουσία, αν και είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω στις σκέψεις μας κι αυτές έρχονται από το πουθενά, στην πραγματικότητα μιλάμε για μια συνήθεια.

Έχοντας εκπαιδεύσει το νου μας στην αρνητική θέαση των πραγμάτων μάθαμε να σκεφτόμαστε αρνητικά. Άρα, αρκεί ένα απλό ερέθισμα κι αυτός ο μηχανισμός δημιουργεί το αρνητικό και καταστροφολογεί! Γνωρίζοντας όμως πλέον τόσο την δύναμη της σκέψης, όσο και τον μηχανισμό που αυτή λειτουργεί, θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια της την ισχύ όχι μόνο για να αποκτήσουμε την νέα συνήθεια της θετικής σκέψης, αλλά και για να κατανοήσουμε τα μηνύματα που περιέχουν για την εξέλιξή μας αυτές οι αρνητικές σκέψεις! Άλλωστε, να θυμάστε ότι το ανθρώπινο σύστημα δεν διατηρεί μια αρνητική σκέψη – άρα και συνήθεια – αν δεν του προσφέρει ένα κρυμμένο όφελος για την συντήρηση ή την εξέλιξή του!

Ουσιαστικά, αυτό που υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι είναι ότι ο εγκέφαλος παίρνει το σχήμα του από αυτό που το μυαλό μας σκέφτεται. Φανταστείτε τι σχήμα παίρνει η ζωή μας από τον τρόπο που σκεφτόμαστε… Τα συναισθήματα έπονται των σκέψεών μας, οι δράσεις και οι αντιδράσεις που ακολουθούν δεν είναι τίποτε άλλο από τον καθρέφτη των σκέψεών σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός με ό,τι επιλέγεις να σκέφτεσαι, γιατί οι σκέψεις σου προγραμματίζουν το υποσυνείδητό σου και επηρεάζουν την συμπεριφορά σου.

Με το να σκέφτεσαι αυτά που δεν θέλεις ενεργοποιείς τα αντίστοιχα συναισθήματα και κατά συνέπεια, μπορεί να αναπτύξεις συνήθειες και συμπεριφορές που ίσως να φέρουν αυτό που δεν θέλεις στην ζωή σου. Άρα κατανοείς ότι δεν είσαι έρμαιο των σκέψεών σου, αλλά κυρίαρχος αυτών! Αρκεί να αποδεχθείς και να κατανοήσεις την λειτουργία τους επιλέγοντας ΕΣΥ τι θα σκέφτεται το μυαλό σου, όπως ακριβώς επιλέγεις κάθε πρωί τα ρούχα που θα φορέσεις! Δώσε στο μυαλό σου τα χρώματα και το στυλ που αγαπάς κι αυτό θα σου ανταποδώσει την καθημερινότητα που αληθινά θέλεις!

«Η ζωή μας είναι πάντα η έκφραση των κυρίαρχων σκέψεών μας» 

Σ. Κίρκεγκορ

Μαρία Βέη (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεύτρια)

Δείτε περισσότερα: http://aksizo.gr/

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!