Τα Οφέλη της Ψυχοθεραπείας

Η Ψυχοθεραπεία αποτελεί ακόμη ταμπού για πολλούς ανθρώπους. Βέβαια, η απόφαση να μοιραστεί κανείς πολύ προσωπικά θέματα που τον απασχολούν δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη. Όμως, όποιος αποφασίζει να μπει σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία δε σημαίνει ότι έχει περισσότερα προβλήματα από κάποιον που δεν το έχει αποφασίσει. Σημαίνει ότι έχει την ωριμότητα και την θέληση να βελτιώσει την ψυχοσωματική του ανάπτυξη. 

Έτσι, όπως φροντίζουμε το σώμα μας, οφείλουμε να νοιαζόμαστε και για την ψυχή μας, την ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η πρόληψη, όπως και στην ιατρική, μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση πιο σοβαρών δυσκολιών και προβλημάτων που θα επηρεάσουν την ψυχική ισορροπία.

Έτσι, μέσα από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι.

Αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και δυσκολιών

Η Ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων (από την κατάθλιψη και την χαμηλή αυτοεκτίμηση μέχρι την εξάρτηση και τις οικογενειακές διαφωνίες). Συνήθως οδηγείται κανείς στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή όταν νιώσει ότι θέλει να ξεπεράσει προβλήματα που τον βασανίζουν. Η ψυχοθεραπευτική σχέση θα τον βοηθήσει τόσο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και στην αποκατάσταση της ποιότητας της ζωής του. Ο ψυχοθεραπευτής θα τον βοηθήσει να μάθει να διαχειρίζεται τα γεγονότα της ζωής του με πιο λειτουργικό τρόπο, να ανακαλύψει μια νέα οπτική για το θέμα που τον απασχολεί και να τον οδηγήσει στην λύση του προβλήματος. Σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι μέσω της θεραπείας μπορεί να καταφέρει να μάθει να ζει μια ζωή με λιγότερους περιορισμούς και ανασφάλειες και με περισσότερη χαρά και αισιοδοξία.

Αναγνώριση του εαυτού και επίτευξη προσωπικών στόχων (Ενδοσκόπηση)

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία βοηθάει στην αναγνώριση και ιεράρχηση των στόχων, των αξιών και των ονείρων που έχει κάποιος, αναζητώντας παράλληλα τρόπους να τα διεκδικήσει. Τα πράγματα στο μυαλό του γίνονται πιο ξεκάθαρα σε σχέση με το ποιος είναι, τι θέλει και πώς θα το κατακτήσει. Ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού του που δεν είχε φανταστεί πριν, ενώ αναδύονται δυνάμεις και ταλέντα τα οποία ήταν κρυμμένα κάτω από τον φόβο και την ανασφάλεια. Στην ψυχοθεραπεία μπορεί να ανακαλύψει τις αλλαγές στην διάθεσή του, τις συμπεριφορές που εκδηλώνει, τις σκέψεις του. Μπορεί να αναγνωρίσει, να κατανοήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του και να μάθει παραγωγικούς τρόπους εξωτερίκευσής τους. Μέσω της θεραπείας μπορεί κανείς να μάθει να είναι ο εαυτός του, να αποκαταστήσει την αληθινή σχέση μαζί του, να έρθει σε επαφή με τις ανάγκες του και να τον φροντίζει.

Βελτίωση των σχέσεων με τους γύρω μας

Η Ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις και να ανοίξει καινούριους, εποικοδομητικούς διαύλους επικοινωνίας. Ανακαλύπτει χρήσιμους τρόπους επικοινωνίας με τους άλλους, κατανοεί τον τρόπο που αλληλεπιδρά, ανακαλύπτει τα δικά του λάθη και τις προσωπικές του αδυναμίες στο πλαίσιο των σχέσεων. Μπορεί να ακούσει τους άλλους και να τους καταλάβει καλύτερα για τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Πλησιάζει τους άλλους με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερη καχυποψία, είναι πιο έτοιμος να μοιραστεί και να δοθεί συναισθηματικά. Μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του, αλλά και να διεκδικεί βάζοντας τα όριά του. Οι σχέσεις του γίνονται πιο ουσιαστικές, ασφαλείς, περισσότερο ικανοποιητικές και βαθιές. 

Ο Irvin Yalom αναφέρει ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι υποκατάστατο της ζωής, αλλά μια γενική πρόβα για την ζωή. Έτσι και ο άνθρωπος μέσα από την ψυχοθεραπεία μπορεί να μάθει πολλά για τον εαυτό του και να τα χρησιμοποιεί, για να σχεδιάσει ένα καλύτερο, πιο ικανοποιητικό μέλλον.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα αξιόλογο εργαλείο που μπορεί να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμηση, να βελτιώσει τις ανθρώπινες σχέσεις και να αλλάξει την «ματιά» για την ζωή. Να βοηθήσει κάθε άτομο να ανακαλύψει ποιος είναι, από πού προέρχεται και πώς μπορεί να κάνει τη ζωή του καλύτερη και πιο ευτυχισμένη!

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)