Φόβος vs Θάρρος: δύο αιώνιοι αντίπαλοι

«Έμαθα ότι το θάρρος δεν ήταν η απουσία φόβου, αλλά η νίκη αυτού. Ο γενναίος άνθρωπος δεν είναι αυτός που δεν αισθάνεται φοβισμένος, αλλά αυτός που κατακτά τον φόβο» 

Νέλσον Μαντέλα

Φόβος και Θάρρος, δύο αιώνιοι αντίπαλοι. Μια μάχη ανάμεσα στα ένστικτα και τις συνειδητές επιλογές. Μια αιώνια μάχη ανάμεσα στην επιβίωση και στην ζωή. Ποιος κερδίζει; Αυτός που θα αποφασίσετε να ενισχύσετε, αυτός που θα επιλέξετε να συμμαχήσετε!

Αλήθεια, η επιβίωση είναι ζωή; Αν υπάρχετε μόνο για να επιβιώνετε, τότε πιστεύετε ότι ζείτε;

Σίγουρα ο φόβος είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος της επιβίωσης, γιατί είναι συνδεδεμένος με τα ένστικτα. Όμως, έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν τελικά είναι σύμμαχος της ζωής σας; Μας βοηθά να επιβιώσουμε, να συντηρηθούμε, αλλά δεν μας βοηθά να ζήσουμε. Πόσες φορές θέλατε να ζήσετε κάτι με όλη σας την καρδιά και κάνατε πίσω λόγω του φόβου;

Ο φόβος δεν αποδέχεται μια ευκαιρία που χτυπά την πόρτα σας, αμφισβητεί την πίστη στον εαυτό σας.

Ο φόβος δεν πλησιάζει ένα πρόσωπο για το οποίο νιώθετε συναισθήματα, αμφισβητεί την αξία σας.

Ο φόβος όταν λέει όχι, αμφισβητεί την ικανότητα προστασίας του εαυτού σας.

Άλλες φορές όταν ο φόβος λέει ναι, αμφισβητεί την ικανότητα διαχείρισης του εαυτού σας.

Ο φόβος όταν υποτιμάει τις ιδέες σας, αμφισβητεί την εξέλιξή σας.

Ο φόβος αμφισβητεί την αντοχή σας, αμφισβητεί την ευφυΐα σας, αμφισβητεί τα προτερήματά σας, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά σας, αμφισβητεί την ίδια σας την ύπαρξη.

Ο φόβος σάς συρρικνώνει, σάς θυματοποιεί και σάς χειραγωγεί.

Στην πραγματικότητα, επιτρέποντας στον φόβο να σας καθοδηγεί, του εμπιστεύεστε την ζωή σας. Είστε σίγουροι για αυτή την επιλογή συμμάχου;

Αν είστε, τότε χρειάζεται να αναλάβετε την ευθύνη αυτής της επιλογής σας και να μην γκρινιάζετε για όλα αυτά που δεν έχετε, για όλα αυτά που δεν νιώθετε, για όλα αυτά που δεν ζείτε.

Αν όμως δεν είστε σίγουροι, τότε χρειάζεται να συμμαχήσετε με την τόλμη και το θάρρος και να υποστηρίξετε αυτή την επιλογή σας. Το θάρρος δεν είναι ένστικτο, είναι απόφαση.

  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να πιστέψετε πάλι σε εσάς.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να αναλάβετε την ευθύνη του εαυτού σας.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να αναγνωρίσετε τα δικά σας λάθη.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να διορθώσετε όσα κάνατε και μπορούν να διορθωθούν.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να συγχωρέσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να διεκδικήσετε αυτό που θέλετε.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να ζητήσετε βοήθεια.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να πείτε τα δικά σας ναι.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να πείτε όσα όχι δεν έχετε πει.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να αντέξετε την αλλαγή.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να ακολουθήσετε την καρδιά σας.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να αποδεχθείτε τον εαυτό σας με τα προτερήματά του.
  • Χρειάζεστε το θάρρος, για να αποδεχθείτε τις αδυναμίες και τα ελαττώματά σας.
  • Χρειάζεστε σίγουρα το θάρρος, για να αγαπήσετε τον μεγαλειώδη εαυτό σας.

Και τώρα αν αναρωτιέστε και αμφισβητείτε την ύπαρξη της τόλμης και του θάρρους μέσα σας, θέλω να σας ρωτήσω το εξής : Ποιος αμφισβητεί; Εσείς ή ο φόβος;

Φαντάζομαι ότι αυτοί οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι έχουν αναμετρηθεί και στο παρελθόν. Σωστά; Ο φόβος είναι κάτι με τον οποίο έχετε αγωνιστεί σε κάποια στιγμή της ζωής σας. Αλλά είναι μια μάχη που αν εσείς δεν αποφασίσετε να εγκαταλείψετε, αν εσείς δεν παραιτηθείτε από αυτή, δεν έχει ακόμα κριθεί.

Ο φόβος δεν μπορεί να νικηθεί σε μια στιγμή – αυτό είναι σίγουρο. Χρειάζεται να μην υποτιμάτε τον αντίπαλό σας. Είναι έμπειρος, ύπουλος και κρύβεται. Όμως, με κάθε μικρή ή μεγάλη επιλογή θάρρους που δείχνετε, κάθε φορά που τολμάτε να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας, κερδίζετε μια μικρή μάχη. Συνεπώς, προχωρήστε όχι με προσοχή, αλλά με θάρρος, γιατί η ζωή θα τελειώσει.

Ξέρετε, είναι δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από την ένδειξη «game over», ανεξάρτητα με πόση ασφάλεια έχετε παίξει αυτό το παιχνίδι ζωής. Επιλέξτε το θάρρος αντί να αντιδράτε στον φόβο. Κάθε φορά που αντιδράτε στον φόβο, τον τροφοδοτείτε και τον ενδυναμώνετε.

«Ο φόβος είναι μια αντίδραση. Το θάρρος είναι μια απόφαση», είχε πει ο Winston Churchill.

Πόσο λοιπόν ισχυρή είναι η απόφασή σας να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε τους φόβους σας; Πόσο ισχυρή είναι η απόφασή σας να ζείτε και όχι απλώς να επιβιώνετε; Και αν δεν είναι ακόμα ισχυρή, τότε τι θα την ισχυροποιήσει, αν όχι μια ελεύθερη ζωή;

Θέλει θάρρος να αγαπάς και να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως αποκτούμε θάρρος κάνοντας θαρραλέες πράξεις. Είχε πει ότι θάρρος είναι η ύψιστη αρετή, καθώς καθιστά τα πάντα δυνατά. Μην περιμένετε άλλο να νιώσετε δύναμη και θάρρος λοιπόν. Δράστε με θάρρος! Δράστε με αγάπη! Δράστε με πίστη! Ο φόβος φοβάται την Αγάπη! Ο φόβος φοβάται την Πίστη!

Από την Ελένη Αικατερίνη (Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνιολόγος)

Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής:

http://aksizo.gr/

Facebook: Aksizo

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!