Η σωστή επιλογή συντρόφου

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα συντροφικά και η αναζήτηση μιας καλής σχέσης αποτελεί προτεραιότητα και βασικό παράγοντα ψυχικής ισορροπίας, αλλά και σωματικής ευεξίας. Η συντροφική σχέση είναι ένα από τα θέματα που φαίνονται να προβληματίζουν και να απασχολούν τους περισσότερους είτε έχουν σχέση είτε αναζητούν έναν σύντροφο. Η ερωτική σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα άνθος που θέλει νερό, ήλιο, φως και προστασία από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Η καλή συντροφική σχέση χρειάζεται πολλά πράγματα καθημερινά, τόσο για να αναπτυχθεί όσο και για να διατηρηθεί.

Έρευνα του 2005 στην οποία συμμετείχαν εννιακόσιοι άνθρωποι που είχαν χρησιμοποιήσει διάφορες υπηρεσίες γνωριμιών έδειξε ότι τα τρία τέταρτα εξ αυτών δεν είχαν βρει το ταίρι που έψαχναν. Φαίνεται ακόμη ότι γνωρίζουμε λίγα σχετικά με το ποιοι άνθρωποι μάς ταιριάζουν και ποιοι όχι.

Οι επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά δεν εκπλήσσονται από τον τρόπο με τον οποίο καθένας επιλέγει τους συντρόφους. Η επιλογή είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και πολύπλευρη. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είναι μυστηριώδες και απρόβλεπτο και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο έρωτας πηγάζει από μια άγνωστη πηγή με «μπόλικη» χημεία.

Μια ολοκληρωμένη σχέση προϋποθέτει την επιλογή του κατάλληλου συντρόφου, ότι περιλαμβάνει το «κατάλληλο» για τον καθένα για τους σωστούς λόγους και τη σωστή στιγμή. Η αναζήτηση απαιτεί υπευθυνότητα, ωριμότητα, ειλικρίνεια, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και πολλά συναισθήματα! Είναι μια σοβαρή υπόθεση η οποία προϋποθέτει και βαθιά γνωριμία με τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας.

Ασφαλώς υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου όπως η σωματική έλξη, ο κοινωνικο-οικονομικός παράγοντας, η μόρφωση, η εθνικότητα, η κουλτούρα, η θρησκεία, τα ενδιαφέροντα κτλ. Από την εφηβεία ερχόμαστε σε επαφή και επικοινωνία με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους, όταν το φλερτ ξεκινάει. Κάποιοι από αυτούς μας γοητεύουν, ενώ κάποιοι λιγότερο ή καθόλου. Σε κάποιους δίνουμε χρόνο να γνωριστούμε καλύτερα, αλλά σε κάποιους άλλους δε δίνουμε την ευκαιρία. Τι είναι αυτό που μας οδηγεί τελικά να επιλέξουμε έναν συγκεκριμένο σύντροφο; Γιατί επιλέγουμε εκείνον τον συγκεκριμένο ανάμεσα σε τόσους άλλους; Είναι τυχαία η επιλογή ή στοχευμένη;

Από την: Σοφία Π. Μιχαλοπούλου – Κλινική Ψυχοπαθολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

http://epsynews.blogspot.com/

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!