Συνέντευξη: Ο Ψαροτρομάρας έρχεται να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους!

Δεν πρόκειται για ένα απλό κουκλοθέατρο! Ο Γιώργος Αναγνωστάκης με το θίασό του Kου-Κλο Θέατρο Κρήτης και με γνώμονα τη φαντασία και δημιουργικότητα, μας υπόσχεται κάτι ξεχωριστό με την παράσταση Ο Ψαροτρομάρας. Χρησιμοποιώντας χειροποίητες και μεγάλες κούκλες, τις τεχνικές BlackLight και θερμού φωτισμού αλλά και μια σκηνή 5 μέτρων, μας εκπλήσσει ευχάριστα – μικρούς και μεγάλους. Αποκλειστικά στο Your e-articles, ο Γιώργος Αναγνωστάκης.

-Από πότε ξεκίνησε το συγκεκριμένο κουκλοθέατρο; Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις;

Η γέννηση του κουκλοθέατρου Κρήτης ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στην Λήμνο..! Ο πατέρας μου Ηλίας Αναγνωστάκης, σε ερασιτεχνικό τότε επίπεδο ξεκίνησε να κατασκευάζει κούκλες κουκλοθεάτρου..! Στη δεκαετία του 1990 στις Ερυθρές Δυτικής Αττικής όπου μετακομίσαμε, δίπλα του μαθήτευσαν και αυτή η τέχνη ουσιαστικά μεταλαμπαδεύτηκε από τον πατέρα στο γιο..! Το 2011 αφού είχα τελειώσει τις σπουδές μου στην Κρήτη πήραμε την απόφαση να κατεβάσουμε την κουκλοσκηνή στην Κρήτη!

-Ποιους χαρακτήρες χρησιμοποιείς σαν κούκλες;

Στη συγκεκριμένη παράσταση ο πρωταγωνιστής είναι ο Ψαροτρομάρας..! Δεν θα μπορούσε να λείψει η γοργόνα αλλά και τέσσερις χαρακτήρες ψαριών όπως το λυθρίνι, το μπαρμπούνι, η μαρίδα και η γόπα! Υπάρχει και η σουπιά η οποία θα θολώσει τα νερά στην Ψαροχώρα..! Επίσης υπάρχει και μία κούκλα guest star η οποία λέγεται μπαμπουλόψαρο, για την οποία δεν θα σας αποκαλύψουμε κάτι! Το αφήνουμε για έκπληξη!

-Τι κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο κουκλοθέατρο;

Στις παραστάσεις του κουκλοθέατρου Κρήτης χρησιμοποιούμε την τεχνική του μαύρου θεάτρου αλλά και ζεστό φωτισμό. Με αυτό τον τρόπο εξαφανίζεται τελείως ο ανθρώπινος παράγοντας και τα παιδιά βλέπουν με ένα τρόπο μαγικό ότι κούκλες κινούνται μόνες τους! Επίσης οι κατασκευές είναι μεγάλες με αποτέλεσμα όσοι παρακολουθούν την παράσταση να βλέπουν και να ακούν απρόσκοπτα. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι καινοτόμο για την τέχνη αυτήν!

-Το έργο «Ο Ψαροτρομάρας» είναι γραμμένο από την Φρόσω Χατόγλου την δεκαετία του ’80. Τι περιλαμβάνει;

Το έργο Ο ψαροτρομάρας περιλαμβάνει μπόλικες τσούχτρες, ψάρια, και πανδαισία χρωμάτων στο βυθό της Ψαροχώρας! Το χιούμορ, η γρήγορη εναλλαγή των σκηνών, τα έντονα χρώματα και η κρητική διάλεκτος είναι κάτι που δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στο στις παραστάσεις μας!

-Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Η παράστασή μας απευθύνεται από 2 έως 102 ετών! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά κάθε ηλικιακή ομάδα έχει να πάρει πράγματα από την παράσταση αυτή! Τα πολύ μικρά παιδιά ίσως να μην καταλάβουν τελείως την πλοκή αλλά λόγω της τεχνικής του μαύρου θεάτρου παραμένουν καθηλωμένα καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Όσο μεγαλώνει η ηλικιακή ομάδα των παιδιών τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε γίνονται ακόμα πιο εύπεπτα. Ιδιαίτερα, παιδιά της πέμπτης και της έκτης τάξης φεύγουν από την παράσταση εντυπωσιασμένα γιατί τα περισσότερα παιδιά στο μυαλό τους έχουν την τέχνη του κουκλοθέατρου σαν κάτι «παιδιάστικο» και μόνο για παιδιά του παιδικού σταθμού! Δεν θα αναφερθώ στους ενήλικες που γίνονται και εκείνοι παιδιά μιας και το ενήλικο χιούμορ δεν λείπει μέσα στην παράστασή μας.

-Έχετε κάνει περιοδεία σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;

Από το 2011 και μετά ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα από πολύ μικρά νησιά έως μεγάλες πόλεις. Από τον Έβρο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα στη Ρόδο! Έχουμε ταξιδέψει τέσσερα συνεχόμενα χρόνια πριν τον κορωνοϊό στη Γερμανία Ελβετία, Βέλγιο, Σουηδία και Τουρκία πραγματοποιώντας παραστάσεις για την Ελληνική ομογένεια!

-Από πόσα μέλη αποτελείται η ομάδα και ποιες είναι οι δυσκολίες στο συγκεκριμένο χώρο;

Στις παραστάσεις μας συνήθως παίζουμε τρεις ή τέσσερις κουκλοπαίχτες..! Παρόλα αυτά αρκετός κόσμος ασχολείται με τις κατασκευές αλλά και στην οργάνωση, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια των παραγωγών μας..!

Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές και θα μας έπαιρνε αρκετή ώρα για να τις αναλύσουμε. 

Η βοήθεια από το κράτος είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε πολλά και διάφορα ζητήματα του κλάδου μας. Ουσιαστικά μας αναγκάζουν να επιβιώσουμε μόνοι μας σε μια ζούγκλα και όποιος το καταφέρει, καλώς..! Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οι δυσκολίες γίνονται ακόμα περισσότερες και είναι απολύτως λογικό αυτό να μας επηρεάζει και εμάς τους καλλιτέχνες ψυχολογικά και οικονομικά..! Πάντως η καλή διάθεση και το μεράκι δεν λείπει και είναι κινητήριες δυνάμεις για να μπορούμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις παραστάσεις μας, αφού νιώθουμε ότι έχουμε χρέος μπροστά στους μικρούς λιλιπούτειους θεατές μας!

-Ακούμε και την κρητική διάλεκτο στην παράσταση;

Όταν πραγματοποιούμε παραστάσεις στην Κρήτη η ντοπιολαλιά είναι κύριο χαρακτηριστικό των παραστάσεων μας και με λεξιλόγιο που θα το χαρακτήριζα μερικές φορές αρκετά «βαρύ» για έναν θεατή ο όποιος δεν έχει επαφή με την κρητική διάλεκτο. Παρόλα αυτά, όταν παίζουμε παραστάσεις εκτός Κρήτης, προσαρμόζεται η παράσταση ανάλογα με το κοινό και το κύριο χαρακτηριστικό είναι ουσιαστικά η προφορά αλλά και η χρήση λέξεων οι οποίες δεν δυσκολεύουν τον θεατή να κατανοήσει την πλοκή του έργου! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλοι να καταλαβαίνουν το σενάριο αλλά με έντεχνο και ωραίο τρόπο να ακούνε την κρητική διάλεκτο. Δεν θα το κρύψουμε ότι αρκετοί Κρήτες που ζουν εκτός του νησιού, ξαφνιάζονται ευχαριστα όταν βλέπουν τις κούκλες ψάρια να μιλούν κρητικά!

-Πότε είναι οι επόμενες παραστάσεις και που μπορούμε να μάθουμε νέα σας;

Τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιήσουμε πολλές παραστάσεις με πρώτο σταθμό το Κιάτο το Σάββατο 7 Μαΐου στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου.

Το Σαββατο 14 Μαΐου θα βρισκόμαστε στο Μαρκόπουλο στο κινηματογράφο Άρτεμις στις 18.30 και την Κυριακή 15 Μαΐου θα βρισκόμαστε στο Κινηματοθέατρο Λάμπρος Κωνσταντάρας 11.30 και 18.30 για δύο παραστάσεις! Λεπτομέρειες μπορεί να βρει κάποιος στη σελίδα μας στο Facebook!

https://www.facebook.com/kouklotheatrokritis/

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δραμιτινό (Αρχισυντάκτης του Your e-articles– Οικονομολόγος)

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.