Αθηνά Καμάτσου: «Σκεφτόμουν συνέχεια το μπούλινγκ που παιδιά βιώνουν στα σχολεία και το στίγμα που υπάρχει γύρω από τους ανθρώπους που μάχονται με κάποια ψυχική ασθένεια»

Η Αθηνά Καμάτσου είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Μαθήματα Πτώσης», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή το 2021. Πρόκειται για την Έλενα που συμβιώνει με τα δύο της αδέλφια τον Αντώνη και τον Άλεξ, μαζί με την θεία τους. Η Έλενα κυριεύεται από δαίμονες. Η γνωριμία της με τον ενοικιαστή του δίπλα διαμερίσματος, Στέφανο, την βοηθάει να δει την άλλη όψη του νομίσματος. Ωστόσο υπάρχει ένα μυστήριο, που περιπλέκει την σχέση τους. Ποιος την είχε σώσει από την πτώση;

Παρακολουθούμε την ιστορία από την ματιά της Έλενας αλλά και από την οπτική γωνία του μικρού της αδελφού Άλεξ, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής του.

Είναι ένα υπέροχο ανάγνωσμα που σου προσφέρει στιγμές συγκίνησης, θυμού και αγωνίας. Διαπραγματεύεται με λεπτόρρευστο τρόπο σκληρά θέματα που απασχολούν ακόμη και σήμερα την κοινή γνώμη, επίσης θίγει το ζήτημα της ψυχικής διαταραχής.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα την συγγραφέα:

Θα μας πεις λίγα λόγια για εσένα Αθηνά, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα;

Είμαι φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο τρίτο έτος! Ήταν κάτι που από πολύ μικρή ήθελα να ασχοληθώ. Λατρεύω το pole dancing, έχω κάνει αρκετά μαθήματα όμως αυτόν τον καιρό τα έχω σταματήσει. Και φυσικά λατρεύω το διάβασμα και τις σειρές που με κάνουν να γελάω!

Από πότε ξεκίνησες να γράφεις;

Γράφω από πολύ μικρή, από τα δώδεκα μου. Η συγγραφή ήταν κάτι που πάντοτε μου έβγαινε αυθόρμητα. Είχα ιστορίες μέσα μου που έπρεπε να τις πω κάπου, να τις μεταφέρω στο χαρτί.

Υπήρξε κάποιο κίνητρο που σε ώθησε να γράψεις το πρώτο σου βιβλίο τα «Μαθήματα Πτώσης»;

Δεν νομίζω πως υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο. Σκεφτόμουν συνέχεια το μπούλινγκ που παιδιά βιώνουν στα σχολεία και το στίγμα που υπάρχει γύρω από τους ανθρώπους που μάχονται με κάποια ψυχική ασθένεια. Ήθελα να μιλήσω για όλα αυτά και τα έκανα κομμάτι μιας ιστορίας που για καιρό κατοικούσε μέσα μου.

Διακρίνεις κάποια ταύτιση με έναν από τους ήρωές σου;

Ναι, νομίζω έχω αρκετά κοινά στοιχεία με την Έλενα. Αγαπάμε και οι δύο τα βιβλία και θα κάναμε τα πάντα για τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Από πού πηγάζει η έμπνευσή σου;

Από παντού. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι, μια σκηνή από μία σειρά ή από κάποιο βιβλίο που διαβάζω. Μπορεί να είναι ακόμα και μέσα από την καθημερινότητά μου. Έχει τύχει να είμαι έξω με την κολλητή μου και να γυρίσω με ολόκληρες ιστορίες στο σπίτι.

Βιβλίο: Μαθήματα πτώσης

Τι κάνεις όταν δεν γράφεις;

Προσπαθώ να περνάω χρόνο με τους ανθρώπους μου. Βλέπω τους φίλους μου, την οικογένειά μου και πραγματικά περνάω πολλές ώρες μαζί με την αδερφή μου βλέποντας σειρές ή συζητώντας για βιβλία. Επίσης διαβάζω όσο πιο πολύ μπορώ (έχω μια ατελείωτη tbr που κάθε μέρα γεμίζει όλο και περισσότερο).

Πριν από λίγες ημέρες μας ανακοίνωσες το δεύτερό σου βιβλίο με τίτλο «Ήμουν εκεί», μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

Το «Ήμουν εκεί» είναι η ιστορία του Τόμας και της Έλλης και μπορώ να πω πως διαφέρει αρκετά από τα Μαθήματα πτώσης καθώς είναι αισθηματική! Ο Τόμας είναι όμορφος, δημοφιλής και αρκετά μυστήριος ενώ η Έλλη ήσυχη, γλυκιά και ταυτόχρονα πολύ δυναμική. Οι δυο τους κουβαλούν πολλά βάρη στις πλάτες τους και ενώ φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό, έρχονται κοντά μέσω της μουσικής. Όσο όμως περνάει ο καιρός η Έλλη ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για τον Τόμας. Πράγματα που τις κρύβει, αλήθειες για τον ίδιο του τον εαυτό. Και είναι αποφασισμένη να λύσει γρήγορα το μυστήριο που τον τυλίγει.

Πόσο καιρό σου πήρε να το ολοκληρώσεις;

Μου πήρε μισό χρόνο για να το ολοκληρώσω! Είχα έρθει κοντά με τους χαρακτήρες και την ιστορία, τους είχα αγαπήσει. Έγραφα πολλές ώρες χωρίς να το καταλαβαίνω και είχα αφοσιωθεί πλήρως σε αυτό.

Πότε θα το έχουμε στα χέρια μας;

Μέσα στο φθινόπωρο του ’22 ευελπιστώ ότι θα το έχουμε στα χέρια μας!

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Τομπουλίδου

Η Κωνσταντίνα Τομπουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μετακομίσει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη της 2ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ειδικότητα υπάλληλος διοικητικών καθηκόντων, κάνοντας παράλληλα την πρακτική στο ΕΒΕΘ. Η συγγραφή είναι η μεγάλη της αγάπη, όπως επίσης το θέατρο και ο κινηματογράφος. Μεγάλο της όνειρο είναι να καταφέρει να εκδώσει το δικό της μυθιστόρημα.