Δέσποινα Ντάση: «Όταν δεν γράφω ισορροπώ ανάμεσα στην καθημερινότητα και στα όνειρά μου»

Σήμερα, θα γνωρίσουμε την Δέσποινα Ντάση και την δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Μνήμες μικρού μήκους» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Αρχικά, να μάθουμε τον άνθρωπο πίσω από τα ποιήματα. Με τι ασχολείσαι όταν δεν γράφεις; Τι αγαπάς και ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;

Φοβάμαι ό,τι μας στερεί την ευτυχία, και αγαπώ τα δώρα της ζωής. Όταν δεν γράφω ισορροπώ ανάμεσα στην καθημερινότητα και στα όνειρά μου.

Στα ποιήματά σου όπως και στον τίτλο της συλλογής βλέπουμε έντονη την έννοια της μνήμης και της λήθης. Ποια είναι η πιο όμορφή σου ανάμνηση;

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω μόνο μία, είναι πολλές οι όμορφες αναμνήσεις στη ζωή μας. Μα τον τελευταίο καιρό γυρνούν στη μνήμη μου συχνά διάφορες ξέγνοιαστες στιγμές από διακοπές μου σε ελληνικά νησιά· όπως εκείνο το ξημέρωμα στο Μπούρτζι της Σκιάθου το 2005.

– Τι σου δίνει έμπνευση;

Εμπνέομαι από έντονα συναισθήματα, ανθρώπους, τοπία, ήχους, αναγνώσματα, συζητήσεις… Ακόμα μου αρέσουν πολύ οι οδικές βόλτες· το τοπίο που τρέχει αδειάζει τη σκέψη μου φέρνοντάς μου νέα ερεθίσματα και λέξεις. Με εμπνέει πολύ και η νύχτα, όταν όλα ησυχάζουν.

– Ποιους ποιητές θεωρείς πρότυπά σου;

Δεν έχω ποιητές πρότυπα πια. Κάθε ποιητής έχει πάρει τη μοναδική και ιδιαίτερη θέση του μέσα μου. Εμπνέομαι από όλους και εκτιμώ τη διαφορετικότητα του καθενός, καθώς και την πολύτιμη προσφορά του στο ψηφιδωτό της ποίησης.

Ποια χαρακτηριστικά αγαπάς στους ανθρώπους;

Αγαπώ την ειλικρίνεια, την εκδηλωτικότητα, την ευγένεια, τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, το χιούμορ, την πηγαία χαρά, και την αγάπη όταν φωτίζει τα μάτια τους.

Με ποιον ήρωα βιβλίου ταυτίζεσαι;

Από την παιδική μου ηλικία ένιωθα να ταυτίζομαι σε αρκετά στοιχεία με την ιδιοσυγκρασία του Μικρού Πρίγκηπα, του Antoine de Saint-Exupéry.

– Τι εκτιμάς περισσότερο στους ανθρώπους;

Το να κρατούν το μυαλό τους ανοιχτό, να μην στενεύουν οι ίδιοι από εγωισμό, απολυτότητα ή φανατισμό τον ορίζοντά τους.

Στη συλλογή επίσης βλέπουμε ότι αναφέρεσαι στον Αδάμ και την Εύα. Ποιο κομμάτι της ιστορίας σε ενέπνευσε και γιατί;

Με αγγίζει το θέμα της αθωότητας που υπάρχει πριν τη γνώση. Στη συγκεκριμένη ιστορία η προσοχή μου πάντα στρεφόταν στο σημείο πως με τη βρώση του καρπού από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού έσβησε η άγνοια των ανθρώπων μα ταυτόχρονα και η αθωότητά τους.

– Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι η δομή της τρίτης ποιητικής μου συλλογής, μα αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου. Αργεί ακόμα!

Άποψη: Μία ποιητική συλλογή που εγκωμιάζει την μνήμη. Αυτό το κομμάτι που κρατά όλες τις αναμνήσεις καλές, κακές, ευχάριστες. Η μνήμη που έχει το σώμα όταν αγγίζεται, όταν το αγγίζουν και του ξυπνούν το παρελθόν. Αναφέρεται σε ζωές. Στο να ζεις σ’ ένα ενυδρείο αναπολώντας. Για τους ανθρώπους που μας χωρίζει ο ουρανός και τους ανθρώπους μας που κατοικούν εκεί, για την ζωή που συνεχίζεται. Η ποιήτρια αναφέρεται σε κάποια ποιήματα στον Αδάμ και την Εύα, την γύμνια τους, τη στιγμή που κατάλαβαν και τη στιγμή που μετάνιωσαν. Το παρελθόν και η χαμένη ηδονή είναι σημαντικό στοιχείο σε πολλά ποιήματά της όπως και η περιγραφή της παρούσας κατάστασης που πάντα συγκρίνεται. Κοντά στις μνήμες υπάρχει πολλές φορές το στοιχείο της λήθης. Το να ξεχάσουμε αναμνήσεις, ανθρώπους, καταστάσεις.

Υπάρχει η επιθυμία στον στίχο «να με θυμάσαι αγάπη μου» στο ποίημα «Υπενθύμιση» που δηλώνεται έντονα η επιθυμία να συμβαίνουν τα ίδια πράγματα ακόμα και όταν το ποιητικό υποκείμενο φύγει από ένα μέρος και τονίζεται με την επανάληψη του «να». Τα ποιήματα χαρακτηρίζονται από έναν ρυθμό γι’ αυτό κυλούν όμορφα και δεν κουράζουν τον αναγνώστη. Η γλώσσα είναι λυρική και δηλώνει τα έντονα συναισθήματα που εκφράζονται. Σίγουρα είναι μια συλλογή που θα σας συγκινήσει…

Βιογραφικό: Η Δέσποινα Ντάση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 και σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Άρχισε να ασχολείται με την ποίηση από τα εφηβικά της χρόνια. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ποίησης. Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε τέσσερα συλλογικά έργα. Ποιήματα και άρθρα της σχετικά με την ποίηση δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και site. Το βιβλίο της Όλα τα μη του κόσμου είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.