Έλενα Κορδέλλα: «Κάθε μου βιβλίο έχει εκτός από αστυνομικό και έντονο κοινωνικό περιεχόμενο»

Έλενα Κορδέλλα, η σημερινή μας καλεσμένη παραμονές Χριστουγέννων σε μία συνέντευξη ώστε να γνωρίσουμε την ίδια καθώς και να μάθουμε για το τελευταίο της βιβλίο: «Ένοχη συνείδηση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Αρχικά, θα θέλατε να μας συστηθείτε και να μοιραστείτε μαζί μας κάποια πράγματα, ώστε να σας γνωρίσουμε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα σε μια μικρή γειτονιά της Κυψέλης. Γράφω από δώδεκα χρονών, αν και πριν έξι χρόνια αποφάσισα να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο! Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τρία μυθιστορήματά μου και ήδη γράφω το τέταρτο, συγγράφω επίσης ιστορίες και στα αγγλικά ενώ ασχολούμαι ενεργά και με τη σεναριογραφία. Είμαι μάχιμη δικηγόρος τα τελευταία δεκαέξι χρόνια και μαμά δύο παιδιών. Ζω μόνιμα στη Ρόδο με την οικογένειά μου.

-Συνεχίζοντας με τις ερωτήσεις γνωριμίας. Τι αγαπάτε, τι φοβάστε και τι έχετε χάσει σε αυτήν τη ζωή;

Αγαπώ την οικογένειά μου και τους φίλους που θεωρώ οικογένεια. Φοβάμαι την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην κοινωνία μας και το γεγονός ότι όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας πάει από το κακό στο χειρότερο… ό,τι έχω χάσει, ήμουν τυχερή γιατί το έχω αναδημιουργήσει πολύ καλύτερο – εκτός από τους ανθρώπους φυσικά που δεν αντικαθίστανται και κρατώ πάντα στην καρδιά μου.

-Ποια χαρακτηριστικά αποδοκιμάζετε και ποια επιδοκιμάζετε στους ανθρώπους;

Πολύ ωραία ερώτηση! Επιδοκιμάζω την ντομπροσύνη και την ειλικρίνεια. Δεν μπορώ καθόλου το ψέμα και την υποκρισία.

-Υπάρχουν κάποιοι αγαπημένοι συγγραφείς και έργα από τους οποίους έχετε επηρεαστεί;

Έχω πολλούς αγαπημένους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους, από όλους έχω μάθει κάτι το οποίο με έχει βοηθήσει στη δική μου γραφή. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία τού να διαβάζεις αν θέλεις να γράφεις: καταλαβαίνεις τι δουλεύει και τι όχι, τι πρέπει να κάνεις και τι να αποφεύγεις. Αν ωστόσο έπρεπε να διαλέξω από όλους τους αγαπημένους έναν, θα έλεγα τον Στιγκ Λάρσον.

-Είστε δικηγόρος στο επάγγελμα, αυτό είναι κάτι που σας βοηθάει στη συγγραφή ενός καλού αστυνομικού μυθιστορήματος;

Φυσικά! Το επάγγελμά μου με έχει εφοδιάσει με όλες τις γνώσεις που χρειάζονται για τη δουλειά της αστυνομίας και τα διαδικαστικά εν γένει, κάτι που με γλιτώνει από ώρες έρευνας που σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να κάνω. Αποτελεί, επίσης, καλό εφαλτήριο ιδεών και έμπνευσης!

-Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα;

Ενδιαφέρουσα και σφιχτοδεμένη πλοκή, άμεσο λόγο, ρεαλιστικό διάλογο και αληθινούς –όχι χάρτινους– χαρακτήρες, σασπένς, αγωνία, καλοδουλεμένες ανατροπές, σωστή προοικονομία, σωστή χρήση τεχνικών που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και ορθή σε ταχύτητα στην εναλλαγή σκηνών ώστε η ιστορία να μη βαλτώνει. Τέλος, αποφυγή περιττών περιγραφών που οδηγούν το βιβλίο να κάνει αυτό που λέμε κοιλιά.

-«Ένοχη συνείδηση», το νέο αστυνομικό μυθιστόρημά σας, ο τίτλος φανερώνει τι θα διαβάσουμε, θα θέλατε ωστόσο να μας πείτε και η ίδια;

Το βιβλίο αυτό το έγραψα όταν διάβασα ένα άρθρο για ένα πείραμα του Γαλλικού Ινστιτούτου, κατά το οποίο οι επιστήμονες πέτυχαν να εμφυτεύσουν χαρούμενες μνήμες σε ποντίκια ενώ αυτά κοιμούνταν! Αναλογιζόμενη τα υπέρ και τα κατά που θα είχε μια τέτοια εφαρμογή στον άνθρωπο μου γεννήθηκε η ιδέα γύρω από την οποία είναι χτισμένη η υπόθεση του βιβλίου. Δίνει αρκετή τροφή για σκέψη στον αναγνώστη καθώς, εκτός των όσων ανέφερα, πραγματεύεται και θέματα ουσίας όπως την αναζήτηση της αλήθειας, την έννοια της δικαιοσύνης, τη Θεία Δίκη και την πάλη του ανθρώπου με τον φόβο.

-Ερώτηση «πρόκληση»… Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι από τα πιο εμπορικά είδη με αποτέλεσμα να εκδίδεται πληθώρα έργων κάθε χρόνο, τόσο ελληνικής όσο και ξένης λογοτεχνίας. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που το αναγνωστικό κοινό θα βρει στο έργο σας, ώστε να το προτιμήσει έναντι άλλων;

Κάθε μου βιβλίο έχει εκτός από αστυνομικό και έντονο κοινωνικό περιεχόμενο όπως και διάφορα διδάγματα και έννοιες για να αποκομίσει ο αναγνώστης. Δεν είναι απλά ένα αστυνομικό «βρες τον δολοφόνο», αλλά ένα γρήγορο, γεμάτο σασπένς βιβλίο με ανατροπές που θα κρατήσουν τον αναγνώστη σε αγωνία από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι δε βασισμένο σε ένα θέμα που πολύ πιθανό να απασχολήσει την ανθρωπότητα σε όλα τα επίπεδα, συντομότερα από όσο νομίζουμε… Οι κριτικές που έχω λάβει μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

-Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τα μελλοντικά σας σχέδια. Γράφετε ή επεξεργάζεστε κάποιο νέο έργο;

Ήδη γράφω το τέταρτό μου μυθιστόρημα που αναμένω ότι θα εκδοθεί το νέο έτος! Είναι κι αυτό βασισμένο σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για το οποίο θα δώσω λεπτομέρειες εν ευθέτω χρόνω…

-Και για επίλογο θα θέλατε να μοιραστείτε μία ευχή για το νέο έτος;

Η ευχή μου για το νέο έτος είναι πολυσύνθετη: υγεία, αγάπη, τύχη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Αν έχουμε αυτά τα σημαντικά, θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά! Τα εύχομαι, λοιπόν, σε όλους μας!

Έλενα Κορδέλλα

Σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη!

Περισσότερα για τη συγγραφέα Έλενα Κορδέλλα και τα βιβλία της από τις εκδόσεις Μίνωας: εδώ

Διαβάστε ακόμα περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.