Ήξερες… το άρωμα που κοστίζει 50.000€ το κιλό;

Ο λόγος για το σπάνιο άρωμα που αποστάζεται από την ρίζα του φυτού της ίριδας.

Ένα μικρό χωριό στην Τοσκάνη της Ιταλίας ονόματι «Σαν Πόλο» στο κτήμα Pruneti εδώ και δύο αιώνες γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους η καλλιέργεια, η συλλογή και η επεξεργασία της ρίζας από το φυτό ίριδα, που αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα συστατικά της αρωματοποιίας. Σήμερα η ίριδα βρίσκεται ως συστατικό σε βάμματα, φαρμακευτικά σιρόπια, μείγματα μπαχαρικών και, βέβαια, χρησιμοποιείται ως βάση για τα πιο ακριβά αρώματα και καλλυντικά.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την καλλιέργεια του φυτού αυτού, αλλά για την απόσταξη του αρώματός του χρειάζονται πολλά χρόνια. Η προετοιμασία της ρίζας είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Ένα κιλό του αρώματός του παράγεται από μισό τόνο βολβών, γι’ αυτό και η υψηλής ποιότητας ίριδα μπορεί να φτάσει ως και τις 50.000€ το κιλό.

Το άρωμά της είναι πολύ δυνατό και δεν χάνει την ποιότητά του στην πάροδο των χρόνων. Είναι μυστηριώδες, ληθαργικό/υπνωτικό, κομψό και απαλό.

Μάλιστα το φυτό αυτό είχε ζωγραφίσει σε πίνακά του ο Van Gaugh.

Δικτυογραφία:

Εικόνες: Cliff Turner

Ελένη Νικολιδάκη (Ψυχολόγος)

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Επίσης, μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες και ο πολιτισμός που κρύβεται πίσω από αυτές, ενώ με ηρεμεί η θάλασσα, καθώς μου δημιουργεί την αίσθηση της γαλήνης. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω Λογοτεχνία και τελευταία με ενδιαφέρει η συγγραφή άρθρων, με στόχο την μετάδοση της γνώσης της Επιστήμης της Ψυχολογίας. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν».

Newsletter

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας στο Newsletter! Κάθε βδομάδα θα διαβάζετε τα καλύτερα άρθρα στο email σας!

Παρουσιάστηκε σφάλμα. Δοκιμάστε ξανά!

Your e-articles will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.