Ήξερες το «Ουράνιο Τόξο-Φωτιά»;

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί κανείς να παρατηρήσει στον ουρανό σύννεφα που μοιάζουν ακριβώς σαν ουράνιο τόξο. Αυτά τα σύννεφα ονομάζονται «ουράνια τόξα-φωτιά» και είναι σαν καμάρες.

Τα σύννεφα αυτά διαμορφώνονται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Όταν η θέση του ήλιου είναι πάνω από τις 58ο μοίρες στον ουρανό.
  • Όταν τα σύννεφα ανήκουν στην κατηγορία «Θύσανοι», δηλαδή λεπτεπίλεπτα σύννεφα που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο. Μοιάζουν σαν μεταξωτά ή οριζόντια λευκά φτερά.

Τα σύννεφα αυτά αποτελούνται από παγοκρυστάλλους, επειδή η θερμοκρασία στην οποία σχηματίζονται είναι χαμηλή. Παράλληλα, το φως του ηλίου αντανακλάται διαμέσου των σύννεφων δημιουργώντας ένα πρίσμα. Πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση που δημιουργείται από τις ακτίνες του ήλιου.

Η σπανιότητα του φαινομένου εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής που βρίσκεστε και τις καιρικές συνθήκες. Η πιθανότητα για την δημιουργία αυτών των σύννεφων στο L.A (μέσο γεωγραφικό πλάτος) είναι 5-10 φορές μεγαλύτερη από το Λονδίνο. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτό στην Σύρο.

Δικτυογραφία:

Ελένη Νικολιδάκη (Ψυχολόγος)

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Επίσης, μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες και ο πολιτισμός που κρύβεται πίσω από αυτές, ενώ με ηρεμεί η θάλασσα, καθώς μου δημιουργεί την αίσθηση της γαλήνης. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω Λογοτεχνία και τελευταία με ενδιαφέρει η συγγραφή άρθρων, με στόχο την μετάδοση της γνώσης της Επιστήμης της Ψυχολογίας. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν».