Εξεταστική : 5 tips για να την αντιμετωπίσεις

Η εξεταστική περίοδος είναι εξαιρετικά στρεσογόνος . Ναι, σίγουρα δεν συγκρίνεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά είναι εξίσου απαιτητική και -αναμφίβολα- πολύ, μα πάρα πολύ βαρετή (και ο συνδυασμός με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αναπόληση των διακοπών την καθιστά ακόμη χειρότερη).

Ευτυχώς για εσένα, προτείνουμε 5 πολύ απλούς τρόπους να ανταπεξέλθεις των περιστάσεων.

  • tip 1 : Οργάνωσε το χρόνο σου. Η οργάνωση είναι το έτερον ήμισυ της επιτυχίας και μια σωστή κατανομή χρόνου είναι πιο βοηθητική από όσο πιστεύεις. Οργάνωσε τον χρόνο σου ώστε να καλύπτεις το διάβασμα της ημέρας και, φυσικά, να βρίσκεις χρόνο και για μία –όχι πολύ έξαλλη– απόδραση το βράδυ.
  • tip 2 : Δώσε σημασία στην ποιότητα. Το διάβασμα δεν αξιολογείται ούτε και φανερώνεται μέσω της ποσότητάς του. Μπορείς κάλλιστα να διαβάσεις πολλές ώρες αλλά να μην έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντιθέτως, μπορείς να αφιερώσεις λιγότερη ώρα πάνω από τα πολυσέλιδα βιβλία με περισσότερη συγκέντρωση και να πιάσεις ένα καλό βαθμό (από 7 και πάνω προφανώς).
  • tip 3 : Ζήτα βοήθεια… Από την παρέα φυσικά. Είναι σημαντικό να αλλάζεις παραστάσεις και η ομαδική μελέτη με φίλες/φίλους συμβάλλει θετικά σε αυτό. Συν του ότι, οι φίλοι εξηγούν καλύτερα από τους καθηγητές. Άλλωστε, όλοι νιώθουμε πιο professionalists όταν διαβάζουμε σε βιβλιοθήκες (ελάτε,παραδεχτείτε το).
  • tip 4 : Μην απελπίζεσαι. Για την ακρίβεια, μην επηρεάζεσαι. Δεν χρωστάς μόνο εσύ μαθήματα, ούτε έχεις κοπεί μόνο εσύ σε μαθήματα. Όλοι βρίσκονται σε αυτήν την θέση. Όλα τα άτομα που πέρασαν από το μυαλό σου τώρα, ναι ναι, χρωστάνε. Απλώς, είτε είναι πολύ ψύχραιμοι και δεν το δείχνουν ή τρομερά κομπλεξικοί -there’s no in-between- . Όπως και να έχει μην σκεφτείς ότι υστερείς επειδή χρωστάς μαθήματα, όσα κι αν είναι.
  • tip 5 : Θετική σκέψη. Ναι, ίσως το πιο κοινότυπο από όλα αλλά και το πιο σημαντικό. Αν είσαι αρνητικά διακείμενος προς τον ίδιο σου τον εαυτό και τις δυνατότητές σου, είναι χάσιμο χρόνου να πας στην εξέταση. Δεν χρειάζεται να το πάρεις πατριωτικά το θέμα, σίγουρα όμως πιο δυναμικά. Όσες φορές και να έχεις δώσει το μάθημα.
  • tip 5 and a half : Σημειώσεις! Στην πλειονότητά τους οι καθηγήτριες και οι καθηγητές εξετάζουν θέματα τα οποία έχουν επισημάνει σε κάποια διάλεξη που, ενδεχομένως, έλειπες (για να πας στη βιβλιοθήκη να διαβάσεις φυσικά, όχι να πας για καφέ, σωστά;). Μην αμελείς λοιπόν να συμπληρώνεις ό,τι έχεις χάσει κατά καιρούς.

Ciao! Σπουδάζω Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες με προφανή αδυναμία στα ιταλικά. Προσπαθώ ώστε κάθε άρθρο μου να είναι ενδιαφέρον και να λειτουργεί ως μιαν απόδραση για την αναγνώστρια και τον αναγνώστη. Αδυναμία μου είναι η noir λογοτεχνία και θα ήθελα να γίνω δημοσιογράφος αστυνομικού ρεπορτάζ στο μέλλον.