Νοερό ταξίδι σε μια βιβλιοθήκη σκέτη έμπνευση (βίντεο)

Ποιος βιβλιολάτρης δε γοητεύεται από τις βιβλιοθήκες; Η είσοδος σε ένα χώρο γεμάτο από αμέτρητες σελίδες που περιμένουν να διαβαστούν, βιβλία που περιμένουν να τα αγγίξεις, να τα ξεφυλλίσεις, να τα μυρίσεις και να βυθιστείς στις γραμμές τους, προκαλεί ένα ανεξήγητο συναίσθημα σε όποιον αγαπά το διάβασμα.

(Στο βίντεο θα δείτε την ξεχωριστή βιβλιοθήκη)

Δεν ξέρουμε πόσο βιβλιολάτρης είναι ο κύριος Don Gong, αρχιτέκτονας αυτής της βιβλιοθήκης στην Κίνα, το σίγουρο είναι πως σχεδίασε έναν χώρο ικανό να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Η τοποθεσία του οικοδομήματος, με θέα την παραλία σίγουρα εμπνέει για ρεμβασμό και νοερά χάρτινα βιβλιοταξίδια.

Ο εσωτερικός χώρος είναι δομημένος σε επίπεδα με αποτέλεσμα, κατά τα λεγόμενα του Don Gong, οι αναγνώστες που κάθονται προς τα πίσω να μην ενοχλούνται από όσους κάθονται μπροστά τους. Όλα σε αυτόν το χώρο είναι μελετημένα με τέτοια λεπτομέρεια, ώστε καθένας να αισθάνεται πως διαθέτει έναν προσωπικό χώρο, συνυπάρχοντας παράλληλα με τους γύρω του. Η ύπαρξη του φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό με τρόπο που να συμβαδίζει με τις ώρες της ημέρας, χαρίζει στο χώρο μια αίσθηση μυσταγωγίας και ζεστασιάς.

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια τέτοια βιβλιοθήκη; Όποιος αγαπά την ανάγνωση και τα βιβλία σίγουρα φαντάζεται ήδη τον εαυτό του εκεί, να απολαμβάνει την ηρεμία, τη θέα και το θρόισμα των σελίδων που γυρνούν. Κι αν η Κίνα πέφτει μακριά και δεν μπορούμε να απολαύσουμε το βιβλίο μας εκεί τι πειράζει; Η ανάγνωση δίνει την ευκαιρία, σε όποιον της το επιτρέψει, να χαθεί σε άλλους κόσμους, να ζήσει πολλές ζωές, να σκεφτεί πράγματα και καταστάσεις υπό νέο πρίσμα, να μάθει και να εξελιχθεί.

Ας γίνει αυτή η βιβλιοθήκη έμπνευση να ψάξουμε, να επισκεφθούμε άγνωστες γωνιές στο μέρος που ο καθένας μας ζει, σημεία που μας χαρίζουν την ηρεμία και την διάθεση να ταξιδέψουμε νοερά μέσα από σελίδες. Αυτή είναι τελικά και η μαγεία του βιβλίου!

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι μια απόφοιτη βιοτεχνολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια γενετικής. Λατρεύω να διαβάζω βιβλία, να πίνω καφέ και να ακούω μουσική, κατά προτίμηση όλα ταυτόχρονα. Γράφω για απλά πράγματα που με εντυπωσιάζουν ή με προβληματίζουν.