ΚΡΑΚΟΒΙΑ: Ένας παραμυθένιος προορισμός

Μόλις ακούς ότι κάποιος ταξιδεύει στην Πολωνία θα σκεφτείς «Μα καλά τι έχει τόσο ωραίο αυτή η χώρα και αξίζει να την επισκεφτείς; Γιατί δεν πας Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία;». Κι όμως η Πολωνία και συγκεκριμένα η Κρακοβία έχει πολλές ομορφιές που θα σε μαγέψουν.

Η Κρακοβία (Krakόw) είναι ομολογουμένως και ίσως, η πιο όμορφη πόλη της Πολωνίας. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά την Βαρσοβία και ένας ιδιαίτερα αγαπητός και οικονομικός προορισμός τα τελευταία χρόνια.

Ένας προορισμός που το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείς ποτέ, καθώς έχει έντονη ζωή μέρα νύχτα και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δεις. Παρακάτω θα σας προτείνω τα σημαντικότερα σημεία που αξίζει κανείς να δει σε αυτή την μικρή αλλά παραμυθένια πόλη.

1) ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η λεγόμενη Παλιά Πόλη. Μια τεράστια σε έκταση πλατεία, με τα γραφικά και υπόγεια μαγαζάκια και μπαράκια της, με τους λιθόστρωτους πεζόδρομους και τις επιβλητικές εκκλησίες της.

2) ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ WAWEL ROYAL CASTLE

Το Wawel Castle είναι το σύμβολο πατριωτισμού, το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Στο κάστρο υπάρχουν πέντε τμήματα: Royal Private Apartments, Crown Treasure & Armoury, Lost Wawel, State Rooms and Exhibition of Oriental Art. Για κάθε ένα υπάρχει διαφορετικό εισιτήριο και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας όποτε θα πρότεινα να «μελετήσεις» τι σε ενδιαφέρει πιο πολύ.

3) ΕΚΔΡΟΜΗΣΤΟ AUSCHWITCH I & AUSCHWITCH – BIRKENAU

H σημαντικότερη στιγμή του ταξιδιού! Θα πρότεινα να γίνει κράτηση μέσω group (υπάρχουν πάρα πολλά στο διαδίκτυο) καθώς είναι μια ώρα από την Κρακοβία οδικώς και χρειάζεται ξεναγό. Η εκδρομή αυτή αποτυπώνει ρεαλιστικά τα βασανιστήρια των Εβραίων και όχι μόνο, αιχμαλώτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια μνήμης προς αυτούς που υπάρχουν στο στρατόπεδο: «Ας είναι για αιώνες κραυγή απελπισίας και προειδοποίηση για την ανθρωπότητα αυτός ο τόπος που οι Ναζί φόνευσαν περίπου ενάμιση εκατομμύριο άντρες, γυναίκες και παιδιά κυρίως εβραίους, από διάφορες χώρες της Ευρώπης. ΑΟΥΣΒΙΤΣ- ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ 1940-1945».

Επιπλέον, αξίζει να επισκεφτείς και το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα (Wieliczka) που βρίσκεται σε απόσταση 15χλμ. από το κέντρο της πόλης. Αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και βρίσκεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του UNESCO.

Είμαι Παιδαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Ολοκλήρωσα τις πτυχιακές μου σπουδές στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2015 και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου με τίτλο Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση το 2017. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης. Τον ελεύθερό μου χρόνο,μου αρέσει να ταξιδεύω, να διαβάζω βιβλία και να γυμνάζομαι..