Πάμε TED!

Μα τι είναι αυτό το TED που λένε όλοι;

Μέχρι και τον Απρίλιο που μας πέρασε η έννοια του TED ήταν για μένα απλώς κάτι που είχα ακουστά και κάαααποια στιγμή θα αποφάσιζα να ασχοληθώ με το να το παρακολουθήσω. Η πρώτη μου εμπειρία ως εθελόντρια σε TEDx με έκανε να λατρέψω αυτήν την διοργάνωση και να αποφασίσω πως από εδώ και στο εξής θα έχω έναν ακόμη στόχο στην to-do list μου: να παρακολουθήσω όσο περισσότερες αντίστοιχες διοργανώσεις μπορώ! Τι είναι όμως αυτό το event τέλος πάντων και γιατί τελευταία το ακούμε παντού;

Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ξεκίνησε το 1984 στην Αμερική από τους Richard Saul Warman και Harry Marks. Η ιδέα ήταν να υλοποιηθεί ένα συνέδριο σχετικό με τεχνολογία, ψυχαγωγία και σχεδιασμό (Technology- Entertainment-Design- TED). Ο σκοπός των συνεδρίων, που παραμένει σταθερός μέχρι σήμερα, είναι η διάδοση ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, σε όλον τον κόσμο, με κοινό ανθρώπους ανεξαρτήτως αντικειμένου ή μορφωτικού επιπέδου. Πλέον, η θεματολογία των συνεδρίων TED έχει επεκταθεί και καλύπτει ευρύ φάσμα όπως επιστήμη, επιχειρηματικότητα, περιβαλλοντικά ή κοινωνικά θέματα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Εκτός από τα κεντρικά TED events διοργανώνονται τα TEDx. Τα TEDx είναι ανεξάρτητα συνέδρια που μπορούν να διοργανωθούν από πανεπιστήμια, σχολεία, πόλεις, κοινότητες ή και ιδιωτικούς φορείς. Όλα τα events με τον τίτλο TED, είτε είναι κεντρικά είτε TEDx ακολουθούν τα TED guidelines, τους κανόνες που διέπουν τις διοργανώσεις. Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι η διάρκεια των ομιλιών, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 18 λεπτά. Αυτό γιατί τα 18 λεπτά είναι το χρονικό διάστημα που θεωρείται ότι μπορεί κανείς να διατηρήσει την προσοχή του κοινού ώστε να επικοινωνήσει την ιδέα του. Οι ομιλητές των TED(x) μπορεί να είναι άτομα από οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο που έχουν κάτι να μοιραστούν με το κοινό. Οι ομιλίες μπορεί να είναι ευρηματικές, αστείες, να εμπνέουν, να δίνουν κίνητρο ή να παρακινούν προς κάποια δημιουργική ή καινοτόμο κατεύθυνση.

Τι να περιμένεις από την επίσκεψη σε ένα TED/TEDxevent;

Σε ένα τέτοιο συνέδριο το σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείς. Η ιδέα ξεφεύγει από την κλασσική εικόνα συνεδρίου όπου ο ομιλητής αναλύει εις βάθος άγνωστες έννοιες και όρους. Ο σκοπός του TED δεν είναι η εξειδίκευση αλλά η διάδοση ιδεών με τρόπο απλό, κατανοητό, ενδιαφέροντα και μέσω ομιλιών που μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη να δημιουργήσουμε ή να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική όψη.

Στο TED θα απολαύσεις ομιλίες ακόμη και για θέματα που στην πρώτη ανάγνωση δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο ενδιαφέροντός σου και θα σε εκπλήξει το ότι ακόμη κι έτσι δεν θα σε αφήσουν καθόλου αδιάφορο. Πέρα από τις ομιλίες, θα παρακολουθήσεις performances από καλλιτέχνες που μπορεί να περιλαμβάνουν μουσική, χορό ή άλλη μορφή τέχνης. Επιπλέον, σε κάποια από τα διαλείμματα μπορείς να παρακολουθήσεις αν θες ενδιαφέροντα workshops, καθώς και να απολαύσεις φαγητό και καφέ που πάντα περιλαμβάνονται. Τέλος, από ένα τέτοιο event θα φύγεις με όμορφα χρηστικά αναμνηστικά αλλά και με θετική διάθεση, νέες ιδέες και όρεξη για δημιουργία.

Θες να πάρεις μια ιδέα;

Στα πλαίσια του «ideas worth spreading» που είναι το βασικό μήνυμα όλων των TED events, μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε ομιλίες από τα events όλου του κόσμου online. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του TED (https://www.ted.com/) μπορείς να πάρεις μια γεύση από την μορφή των ομιλιών, να αναζητήσεις κάποια συγκεκριμένη ομιλία, ή να δεις κάποια τυχαία στην ενότητα Surprise me (https://www.ted.com/surpriseme), όπου επιλέγεις τι είδους και τι διάρκειας ομιλία θες να παρακολουθήσεις. Αν λοιπόν θες να ακούσεις κάτι ενδιαφέρον, διασκεδαστικό, εντυπωσιακό ή παρακινητικό και διαθέτεις μέχρι ένα εικοσάλεπτο, αξίζει τον κόπο να ψαχουλέψεις αυτό το site. Και μετά από την πρώτη επαφή με την ιδέα αυτών των events είμαι σχεδόν σίγουρη πως θα τα πούμε στο επόμενο TEDx!

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι μια απόφοιτη βιοτεχνολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια γενετικής. Λατρεύω να διαβάζω βιβλία, να πίνω καφέ και να ακούω μουσική, κατά προτίμηση όλα ταυτόχρονα. Γράφω για απλά πράγματα που με εντυπωσιάζουν ή με προβληματίζουν.