Καθαρές Παραλίες! (βίντεο)

Καλοκαίρι. Ήλιος, αμμουδιά, θάλασσα, χαλάρωση. Αυτά είναι που περιμένουμε πώς και πώς αυτήν τη ζεστή και ανέμελη εποχή του χρόνου. Σκουπίδα, σακούλες, πλαστικές συσκευασίες, καλαμάκια, αποτσίγαρα. Αυτά είναι που συναντάμε στις περισσότερες παραλίες όπου έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι. Γνώριμη εικόνα;

Χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες να εντυπωθεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο ότι οφείλουμε να διατηρούμε καθαρές τις ακτές μας. Ποιος δεν έχει δει έστω μια φορά το γνωστό Γλάρο από το μακρινό 1992 να μας υπενθυμίζει «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Πέρασαν ωστόσο 26 χρόνια που η κατάσταση μάλλον δε βελτιώνεται. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει, πολλές εικόνες έχουν δημοσιευτεί, παρ’ όλα αυτά το ανθρώπινο είδος συναντά μια δυσκολία στο να μην αφήσει το σημάδι του στο φυσικό χώρο που επισκέφθηκε.

Ας αφήσουμε στην άκρη το συναίσθημα. Ας μην ασχοληθούμε με εικόνες από χελώνες παγιδευμένες σε πλαστικές συσκευασίες ή θαλάσσια ζώα που νομίζουν τα σκουπίδια για τροφή και πνίγονται προσπαθώντας να τα καταναλώσουν. Αυτά τα έχουμε δει τόσες φορές, μας έγιναν γνώριμη εικόνα πια, ίσως πλέον τόσο συνηθισμένη που μπορεί να παύει να είναι ενοχλητική. Ας επικεντρωθούμε στην αισθητική του όλου θέματος.

Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο να θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να μαζέψουμε όλα μας τα πράγματα φεύγοντας από την παραλία. Και το «όλα» περιλαμβάνει φυσικά και το πλαστικό ποτήρι στο οποίο μέχρι πριν λίγο απολαμβάναμε το δροσερό μας καφέ. Δεν παύει να μας ανήκει επειδή άδειασε. Δεν ανήκει πλέον στην παραλία, στον δήμο ή στον επόμενο επισκέπτη της παραλίας. Ανήκει σε εμάς και είναι ευθύνη μας να το πάρουμε. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που το αφήνουμε πίσω μας; Καλύπτεται κάποια εσωτερική μας ανάγκη όταν ο επόμενος λουόμενος θα αναγκαστεί να στρώσει την πετσέτα του δίπλα στο δικό μας πλαστικό ποτήρι τελειωμένου καφέ; Δεν απολαμβάνουμε αρκετά την παραλία αν δεν καρφώσουμε καλαμάκια και άλλα άχρηστα αντικείμενα στην άμμο;

Η χώρα μας έχει μια ακτογραμμή περίπου 15 χιλιάδων χιλιομέτρων. Ας βάλουμε λοιπόν όλοι έναν στόχο: να διατηρήσουμε κάθε εκατοστό αυτής της μεγάλης έκτασης καθαρό. Να μην αφήσουμε κανένα αποδεικτικό της παρουσίας μας. Κάθε επόμενος επισκέπτης να βρεθεί σε παρθένα ακτή και όχι σε ένα μικρό σκουπιδότοπο. Όταν μαζέψουμε για να φύγουμε, μαζί με το λάδι μαυρίσματος και τα γυαλιά ηλίου ας πάρουμε και τις άδειες μας συσκευασίες και ας τις αφήσουμε στον κάδο σκουπιδιών όπου και ανήκουν. Α! Και ας πάψουμε να φυτεύουμε τις γόπες στην άμμο. Δεν πρόκειται να φυτρώσουν.

Πηγές:

(Τα στοιχεία ενημερώθηκαν στις 28/6/18)

http://www.medasset.org/el/

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι μια απόφοιτη βιοτεχνολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια γενετικής. Λατρεύω να διαβάζω βιβλία, να πίνω καφέ και να ακούω μουσική, κατά προτίμηση όλα ταυτόχρονα. Γράφω για απλά πράγματα που με εντυπωσιάζουν ή με προβληματίζουν.