Πώς η Σύγχρονη Τέχνη συνάντησε την Όαση της πόλης-ΓΕΩμετρίες ή πώς αναμετριόμαστε με τη γη(εικόνες)

Από τις 27 Μαρτίου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, με αφορμή τις «ΓΕΩμετρίες», την εικαστική έκθεση που θα φιλοξενεί, έως και τις 15 Ιουνίου. Η έκθεση είναι μια παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε επιμέλεια της locus Athens, ενός ανεξάρτητου και ευέλικτου οργανισμού σύγχρονης τέχνης, που εστιάζει το ενδιαφέρον του στο αστικό και φυσικό τοπίο της Πόλης.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η νησίδα πρασίνου και οξυγόνου στο κέντρο της Αθήνας, με τους ατελείωτους κήπους που το χαρακτηρίζουν, έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου περιπάτου σύγχρονης τέχνης και γνώσης, διάρκειας 2,5 μηνών. Η έκθεση αποτελείται από νέες παραγωγές, πρόσφατα, παλαιότερα και ιστορικά έργα, τοποθετημένα στο Κεντρικό κτίριο, στο Γεωργικό Μουσείο και στον πορτοκαλεώνα του Πανεπιστημίου, αλλά και από ένα δημόσιο πρόγραμμα 7 θεματικών Κυριακών. Η πρώτη Κυριακή (1/4/18) ήταν αφιερωμένη στο αλάτι, ενώ όσες θα ακολουθήσουν θα έχουν ως κεντρικό θέμα τον κήπο (22/4/18), τους σπόρους (6/5/18), το νερό (13/5/18), τη γη (27/5/18), τη φωτιά (3/6/18) και τον αέρα (10/6/18). Κάθε μία από αυτές τις Κυριακές περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων όπως γεύματα, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, performances, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.α. Στόχος των «ΓΕΩμετριών» είναι να προβληματίσουν το κοινό σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και να του υπενθυμίσουν την απόλαυση και το όφελος της επαφής με τη φύση!

Στα εγκαίνια της έκθεσης (27/3/18) το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχτηκε περίπου 2000 επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν αυτό το πάντρεμα τέχνης και φύσης και να αισθανθούν τον άρρηκτο αλλά συχνά ξεχασμένο δεσμό της ανθρώπινης οντότητας με το φυσικό περιβάλλον. Το Πανεπιστήμιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, δεν προσφέρει μόνο την ευκαιρία σε Αθηναίους και μη να ζήσουν την εμπειρία μιας εικαστικής έκθεσης διαφορετικής από τις συνηθισμένες, αλλά τους δίνει και τη δυνατότητα να γίνουν ένα με το αμύθητο φυσικό τοπίο του πιο πράσινου σημείου της Αθήνας. Οι κήποι του Πανεπιστημίου, ο αμπελώνας, το δενδροκομείο και το ανθοκομείο, όπου λαμβάνουν χώρα πολλές από τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης, κάνουν τον επισκέπτη να ξεφεύγει από το γκρίζο της πόλης που τον περικλείει και του δίνει την εντύπωση ότι έχει χαθεί σε ένα άλλο, αθέατο μέρος κάποιας φανταστικής εξοχής. Παράλληλα, το Γεωργικό Μουσείο και το Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου υποδέχονται και αυτά κάθε περίεργο εξερευνητή, παρουσιάζοντας εκτός από αναπόσπαστα κομμάτια της έκθεσης και τους δικούς τους θησαυρούς! Η συλλογή επιστημονικών οργάνων και εργαστηριακού εξοπλισμού, εργαλείων και σκευών της ζωής στην ύπαιθρο, το μουσείο ορυκτών και πετρωμάτων Ελλάδος, η συλλογή έργων του Μανώλη Βάθη και η ιστορική Ελιά του Πλάτωνα περιμένουν το κοινό να τα ανακαλύψει και να τα θαυμάσει!

Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθεί, η καθοριστική συμβολή διοικητικών μελών και καθηγητών του Πανεπιστημίου στην ομαλή λειτουργία της έκθεσης, καθώς και των μελών της Ομάδας Εθελοντισμού του Πανεπιστημίου, που συμμετέχουν ενεργά όλες τις μέρες της έκθεσης με την παρουσία τους στην υποδοχή και σε κάθε σημείο του Πανεπιστημίου, πρόθυμα να καθοδηγήσουν τους επισκέπτες στο καταπράσινο «σπίτι» τους και να τους συστήσουν σε κάθε γωνιά του!

Αν ακόμα αναρωτιέστε πώς γίνεται η σύγχρονη τέχνη να συναντά το πιο πράσινο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, οι «ΓΕΩμετρίες» θα είναι εκεί μέχρι και τις 15 Ιουνίου, και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή (17:00-21:00) και Σαββατοκύριακα (12:00-21:00), για να το ανακαλύψετε!

Ιερά Οδός 75 (Κεραμεικός)

By: Άννα Λουκανάρη

Φωτογραφίες

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!