Μουσική: Απλή διαδοχή ήχων ή χορός των αισθήσεων;

Αυτή η στήλη δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς να μιλήσει μια παγκόσμια γλώσσα, την γλώσσα της μουσικής. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία της μουσικής, καθώς και την επίδραση που αυτή ασκεί σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Για να ορίσει κάποιος την μουσική, θα μπορούσε να πει ότι είναι μια διαδοχή από ήχους, επομένως η πηγή της δύναμής της είναι οι ίδιες οι νότες που την αποτελούν. Ωστόσο, δίνοντας έναν τόσο στενό ορισμό, τείνουμε να υποβιβάσουμε την μουσική κάνοντάς την να απευθύνεται σε μια μικρή μερίδα «μυημένων» ανθρώπων που γνωρίζουν μουσική θεωρία και κανόνες. Τότε, όμως, πώς εξηγείται το γεγονός πως παρά το ότι η γλώσσα της μουσικής, το αλφάβητό της, αποτελεί γνωστική ικανότητα ορισμένων ανθρώπων, αυτή καθ’ αυτή η μουσική έχει την ικανότητα να αγγίξει τους πάντες, γεννώντας τους δυνατά συναισθήματα άσχετα από το αν έχουν μουσικές γνώσεις;

Από απεικόνιση εγκεφάλου κατά την ακρόαση μουσικής προκύπτει ότι δεν υπάρχει ενεργοποίηση ενός εντοπισμένου κέντρου του εγκεφάλου, αλλά ενός δικτύου μεγάλου εύρους, το οποίο περιλαμβάνει κέντρα για την όραση, τον έλεγχο των κινήσεων, των συναισθημάτων, της ομιλίας και της μνήμης. Η ακρόαση μουσικής ενεργοποιεί ένα φάσμα σημείων του εγκεφάλου και αυτό έχει ως συνέπεια ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε να επηρεάζεται και από το σύνολο των εμπειριών μας.

Γενικά, έχει πραγματοποιηθεί ένας αξιόλογος αριθμός μελετών που υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που βιώνει κανείς την εμπειρία της ακρόασης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα οπτικά ή κινητικά ερεθίσματα που δέχεται κατά τη διάρκειά της. Επιπλέον, η συναισθηματική σύνδεση που μπορεί κανείς να έχει με ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται. Είναι εντυπωσιακό πως άνθρωποι που πληροφορήθηκαν ότι ένα μουσικό κομμάτι έχει γραφτεί για κάποιο θετικό γεγονός, το άκουσαν με ευχάριστη διάθεση, ενώ άλλοι που για το ίδιο κομμάτι έμαθαν πως γράφτηκε για κάποια δυσάρεστη κατάσταση, το θεώρησαν περισσότερο λυπητερό. Επομένως, είναι και οι συναισθηματικοί συνδυασμοί που δημιουργούνται με έναν ήχο που επηρεάζουν το πώς βιώνει κανείς μια μουσική εμπειρία.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η μουσική δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα απλό ακουστικό φαινόμενο. Ο δρόμος από τον ήχο προς την αντίληψη της μουσικής περνάει μέσα από εικόνες, αναμνήσεις, κίνηση και στίχους. Η μορφή αυτή τέχνης διαμορφώνεται από όλες τις πτυχές της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς και το πώς ο καθένας την αντιλαμβάνεται, συνδέεται στενά με τις εμπειρίες και τον τρόπο σκέψης του. Η τεράστια δύναμη που ασκεί η μουσική στους ανθρώπους βασίζεται στον συσχετισμό μεταξύ ακοής και όλων των υπόλοιπων αισθήσεων και σκέψεων. Και αυτή είναι και όλη της η μαγεία…!

Πηγές:

https://aeon.co/essays/music-is-in-your-brain-and-your-body-and-your-life?ct=t

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι μια απόφοιτη βιοτεχνολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια γενετικής. Λατρεύω να διαβάζω βιβλία, να πίνω καφέ και να ακούω μουσική, κατά προτίμηση όλα ταυτόχρονα. Γράφω για απλά πράγματα που με εντυπωσιάζουν ή με προβληματίζουν.