Το απόλυτο μυστικό της επιτυχίας

10 Συμβουλές που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι

Ουδέν εξ ουδενός – «Τίποτα δεν έρχεται από το τίποτα» είπε ο αρχαίος φιλόσοφος Παρμενίδης. Όλα χρειάζονται κάποια ενέργεια, για να δημιουργηθούν.

Οι αρχές της επιτυχίας μας βρίσκονται στον τρόπο που σκεφτόμαστε, αυτό είναι νόμος. Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όσα μυστικά επιτυχίας και να διαβάσουμε, αν δεν μπούμε στη θέση αυτών που κατάφεραν να αλλάξουν την ιστορία μέσα από τις επιτυχίες τους, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Αυτό όμως δε γίνεται, γιατί ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός, ξεχωριστός. Ακόμα και στο ίδιο μάθημα σε μία τάξη, δεν μπορούν όλοι οι μαθητές να μάθουν το ίδιο. Ούτε έχουν όλοι τις ίδιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες ή το περιβάλλον που να θρέφει μια θετική κατεύθυνση, να προσφέρει μια νοοτροπία του «κοιτάζω μπροστά».

Αυτό που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τις αρχές επιτυχίας, να τις μελετήσουμε, να βρούμε στον εαυτό μας κοινά σημεία και να ξεκινήσουμε προσωπική δουλειά. Υπάρχουν σημεία που είναι προφανή, που θα πεις: «Να! Το ξέρω κι εγώ αυτό!» κι άλλα, που δεν τα έχεις σκεφτεί μέχρι τώρα, τουλάχιστον όχι με αυτό τον τρόπο.

Υπάρχουν σημεία προς βελτίωση και αν το πιστέψεις πραγματικά, θα το καταφέρεις. 

Αν θεωρείς όμως ότι όλα είναι θέμα τύχης, θα αναθεωρήσεις σύντομα, καθώς η τύχη από ό,τι φαίνεται είναι κάτι που οι αυτοδημιούργητοι επιτυχημένοι φρόντισαν να δημιουργήσουν και οι τυχεροί εκ γενετής να διατηρήσουν…

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα αποστάγματα της φιλοσοφίας της επιτυχίας, όπως ερμηνεύτηκαν από τον Napoleon Hill και όπως εφαρμόστηκαν από επιτυχημένες προσωπικότητες μετά από χρόνια μελέτης και συνεντεύξεων σε περισσότερους από 500 επιτυχημένες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο Andrew Carnegie, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας της βιομηχανικής επανάστασης και μεγάλος ευεργέτης, ο οποίος, όταν άκουσε την ιδέα του Χιλ, τον ρώτησε αν έχει στη διάθεσή του περίπου 20 χρόνια, για να μπορέσουν να μεταδώσουν στον κόσμο το μυστικό της επιτυχίας, που χωρίς αυτό πολύς κόσμος θα ζούσε μια αποτυχημένη ζωή.

Και οι δύο θεωρούσαν, και πιστεύω πως και εσείς διαβάζοντάς τα παρακάτω θα συμφωνήσετε, πως αυτά θα έπρεπε να διδάσκονται από πολύ νωρίς στα σχολεία. Με αυτό τον τρόπο το επίπεδο θα ανέβαινε και θα ήταν μια εκπαιδευτική επανάσταση, καθώς η διάρκεια των σπουδών θα μειωνόταν, ενώ ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο θα ανέβαινε.

Ο Χιλ δέχτηκε και κράτησε το λόγο του. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η έκδοση του βιβλίου «Σκέψου και Πλούτισε» το 1937. Μέσα σε 235 σελίδες υπάρχει η γνώση, η φιλοσοφία και η ψυχολογία άνω των 500 επιτυχημένων προσωπικοτήτων μεταξύ των οποίων ο Henry Ford, ο Thomas Edison, ο John D. Rockefeller, ο Dr. Alexander Graham Bell, ο Arthur Nash, ο Theodore Roosvelt, ο George Eastman κ.ά.

Μέχρι πρότινος αυτό το βιβλίο ήταν σαν πραγματικό μυστικό. Μόνο όσοι έψαχναν την αυτοβελτίωση μπορεί να έπεφταν πάνω του. Με το Internet και τις ευκολίες του πλέον έχουμε περισσότερη γνώση και ανοίγονται δρόμοι εκεί που υπήρχαν τείχη. Αν το έχετε ήδη διαβάσει, τότε είστε από τους μυημένους. Αν πάλι όχι, τότε είναι μία καλή ευκαιρία να σκεφτείτε και να δείτε τη ζωή σας με άλλο μάτι.

Το μυστικό αυτό, όταν δόθηκε στον κόσμο, εκτιμήθηκε στα 600.000.000 δολάρια. Βασική αρχή του είναι να ξέρεις τι θέλεις. Σας παρουσιάζω τις βασικές αρχές όπως ειπώθηκαν από το στόμα του Napoleon Hill, τις οποίες θα αναλύσουμε μία προς μία σε επόμενα άρθρα:

«Να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις, να έχεις σχέδιο και σκοπό, να ξέρεις γιατί θέλεις να το πετύχεις αυτό».

«Το σχέδιο σου να έχει λογική, αν δεν έχει, άλλαξέ το».

«Να συνυπάρχεις ειρηνικά με τους άλλους, να μαθαίνεις, να προσαρμόζεσαι στο πνεύμα και τις δυσκολίες των άλλων ανθρώπων, να μην λαμβάνεις υπόψη σου ασήμαντες περιστάσεις, οι επιτυχημένοι αποφεύγουν τις διαμάχες όπου αυτό είναι εφικτό». 

«Να πιστεύεις πραγματικά σε αυτό που θέλεις να κάνεις με όλη σου την ψυχή και το μυαλό, να επαναλαμβάνεις καθημερινά στον εαυτό σου πόσο πολύ το θες και το πιστεύεις και πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου. Έτσι θα μάθει το μυαλό σου να σε υποστηρίζει σε κάθε κατεύθυνση».

«Ξεκαθάρισε τι θέλεις να αποκτήσεις, τι αποδείξεις χρειάζεσαι, για να καταλάβεις ότι πέτυχες και τι θα ανταποδώσεις στην κοινωνία, όταν θα έχεις πετύχει. Να είσαι ευγνώμων για τα χαρίσματα που έχεις εκ γενετής. Να θυμάσαι, τα μόνα όρια, για να πετύχεις, είναι αυτά που εσύ ο ίδιος βάζεις στον εαυτό σου ή αυτά που εσύ επιτρέπεις στους άλλους να σου βάζουν».  

«Ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο αντιλαμβάνονται τη βασική αρχή της πίστης και ακόμα λιγότεροι πώς να την εξασκήσουν. Πίστη χωρίς θετικότητα δεν υπάρχει. Ακόμα και αν έχεις πίστη στον εαυτό σου, αν δεν κάνεις κάτι γι’ αυτό, αν δεν αναλάβεις δράση, τότε πώς περιμένεις να έχεις αποτελέσματα; Έχεις σκεφτεί ποτέ τι θα έκανες, αν πραγματικά πίστευες στον εαυτό σου χωρίς τον φόβο της αποτυχίας; Πόσα πράγματα θα αναλάμβανες να κάνεις;»

«Η προσωπικότητά σου δείχνει αν οι άνθρωποι έλκονται από σένα ή απομακρύνονται. Είναι η παράσταση στην οποία δείχνεις τον χαρακτήρα σου στον κόσμο και είναι το μοναδικό πράγμα που σε ξεχωρίζει από όλους τους άλλους ανθρώπους. Είναι το σήμα κατατεθέν σου από το οποίο αναγνωρίζεσαι από τους άλλους και είναι αυτό που καθορίζει την επιτυχία ή αποτυχία σου στο να “πουλάς” τον εαυτό σου στη ζωή. Βρες τι χρειάζεται να βελτιώσεις και ξεκίνα να δουλεύεις πάνω σε αυτό».

«Αν μπορείς, μέτρησε κάθε μέρα για μία εβδομάδα το χρόνο που σπαταλάς σε κάτι που δεν έχει σχέση με αυτό που θες να κάνεις και μετά σκέψου πόσες ώρες έχεις σπαταλήσει σε κάτι που θα μπορούσες να αφιερώσεις σε ό,τι θέλεις να κάνεις πολύ στη ζωή σου. Στο 24ωρο έχουμε 8 ώρες να ξεκουραστούμε, 8 ώρες να κερδίσουμε το ψωμί μας και άλλες 8 ώρες περίπου να κάνουμε ό,τι άλλο θέλουμε και μετά, αν είσαι βέβαιος για το σκοπό σου, θα αναγνωρίσεις τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν σε σχέση με αυτό που θέλεις να κάνεις και θα αποκτήσεις κουράγιο και δύναμη να δράσεις στις ευκαιρίες αυτές. Όλοι μας αναγνωρίζουμε ευκαιρίες στην καθημερινότητά μας, αλλά κάτι μας πιάνει, το λένε αναβλητικότητα, εγώ λέω πως απλά δεν έχουμε τη θέληση, την οξυδέρκεια και την αποφασιστικότητα να αγκαλιάσουμε αυτές τις ευκαιρίες όταν έρχονται. Αλλά, αν το κάνεις προϋπόθεση να σκέφτεσαι με αυτό τον τρόπο σκέψης, να γίνει η φιλοσοφία σου, τότε και θα αναγνωρίσεις και θα δράσεις αγκαλιάζοντας την ευκαιρία. Και τι καλύτερο μπορείς να κάνεις από το να αγκαλιάσεις την ευκαιρία? Να δημιουργήσεις εσύ την ευκαιρία, αυτή είναι η όλη ιδέα. Μην σπαταλάς το χρόνο σου και την ενέργειά σου. Επικεντρώσου στον σκοπό σου και κάνε το καθημερινά, αν εσύ δεν επενδύσεις όλη σου την ενέργεια σε αυτό που θέλεις να πετύχεις πώς θέλεις οι άλλοι να επενδύσουν σε σένα;»

«Την σχεδιάζουμε την επιτυχία και πρέπει να την κερδίσουμε εκ των προτέρων. Ναι, υπάρχει και η τύχη, αλλά να θυμάσαι ότι τύχη είναι κάτι που μπορείς να δημιουργήσεις και για τον εαυτό σου, αν ξέρεις τους κανόνες και τους ακολουθήσεις. Επίσης, να θυμάσαι πως η επιτυχία είναι η ανώτερη στην κατηγορία των κατορθωμάτων και μπορεί να επιτευχθεί, όταν παίρνεις και άλλους μαζί σου. Και η καλύτερη ερμηνεία της επιτυχίας για μένα είναι η γνώση του να παίρνεις ό,τι θέλεις από τη ζωή χωρίς να παραβιάζεις τα δικαιώματα των άλλων, βοηθώντας τους να είναι επιτυχημένοι».

«Όταν αποφασίσεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις και πώς θα το κάνεις, κάθε αρνητική σκέψη που σε απασχολούσε μέχρι τώρα τα μαζεύει και φεύγει. Δεν επιβιώνει σε ένα θετικό μυαλό. Μπορείς να φανταστείς ένα αρνητικό μυαλό και ένα θετικό στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα; Δεν γίνεται να έχεις θετικότητα και αρνητισμό ταυτόχρονα. Καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο στο μυαλό σου. Η ελάχιστη αρνητική σκέψη και συμπεριφορά είναι ικανή να καταστρέψει την δύναμη της προσευχής, είναι ικανή να καταστρέψει τα σχέδιά σου ή οτιδήποτε είναι αυτό που κάνεις ή θέλεις να κάνεις. Είναι σαν να κουβαλάς ένα πιστοποιητικό αποτυχίας. Πρέπει να έχεις κουράγιο και πίστη στο σκοπό σου».

«Ό,τι το μυαλό σου αντιλαμβάνεται και πιστεύει μπορεί να το καταφέρει». Αυτό δεν είναι μια ξεκάθαρη δήλωση; Θα προσέξατε ότι δε λέει κάτι για ανάγκη εκπαίδευσης. Απλώς, αναφέρει πως ό,τι το μυαλό σου καταλαβαίνει και πιστεύει, μπορεί να το καταφέρει. Αν θέλεις αποδείξεις όσον αφορά το τι μπορείς να πετύχεις ακόμη και χωρίς κανονική εκπαίδευση να θυμάσαι ότι ο Τόμας Έντισον κατάφερε να είναι από τους μεγαλύτερους εφευρέτες της εποχής μας με μόνο 3 μήνες κανονικής σχολικής εκπαίδευσης…

Πάνω σε αυτό το βιβλίο και στις αρχές που πρεσβεύει έχουν γίνει μελέτες για τις προσωπικές πεποιθήσεις και έχουν επενδύσει εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Ναπολέων Χιλ διετέλεσε προσωπικός σύμβουλος του Αμερικανού Πρόεδρου Franklin D. Roosevelt από 1933 έως 1936.

Τώρα που κι εσύ ξέρεις το μυστικό της επιτυχίας το μόνο που μένει είναι να αναλάβεις δράση, να ρίξεις όλη σου την ενέργεια πάνω σε αυτό, να έχεις πίστη, ακεραιότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα και να θυμάσαι: εσύ βάζεις τα όρια και εσύ μπορείς να τα ξεπεράσεις…

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

Βιβλιογραφία: Napoleon Hill, 1937, Think and Grow Rich, The Ralston Society, US          

Δικτυογραφία: Napoleon Hill Rare Lectures https://www.youtube.com/watch?v=HIA1WLQM188

Εικόνες: https://en.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Hill, προσαρμογή Β. Παπαδάτου

Andrew Carnegie and Napoleon Hill https://www.pmg.com/wp-content/uploads/2014/06/8530289_f520.jpg

Photo by Rohan Makhecha on Unsplash

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!