Τα παιδιά Indigo

Τα παιδιά Indigo είναι μια ειδική κατηγορία παιδιών που φαίνεται ότι έχουν ξεχωριστές, ασυνήθιστες ή ακόμη και υπερφυσικές ικανότητες.

Η συγκεκριμένη ορολογία προέρχεται από την παραψυχολόγο Nancy Ann Tappe τη δεκαετία του 1970. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από βιβλία περιγράφει πως ο κάθε άνθρωπος έχει μια ξεχωριστή αύρα που καθορίζει την προσωπικότητα και τον σκοπό της ζωής του. Η αύρα του κάθε ανθρώπου έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα, το «χρώμα της ζωής» του. Αυτό που παρατήρησε η Tappe γύρω στα τέλη του 1960 και στις αρχές του 1970 ήταν ότι γεννήθηκαν αρκετά παιδιά με την απόχρωση της αύρας τους να είναι indigo. Σύμφωνα με εκείνη, το συγκεκριμένο χρώμα παρατηρήθηκε παγκοσμίως και θα αντικαθιστούσε όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Παιδιά με μεγάλα και «καθαρά» μάτια που τους καθοδηγεί το ένστικτο, που έχουν απίστευτη μνήμη και εξελισσόμενη συνείδηση θα είναι η γέφυρα προς το μέλλον μας.

Παίρνοντας έκταση το θέμα και μέσα από κάποια βιβλία που εκδόθηκαν κι από άλλους, τα παιδιά Indigo θεωρούνται πως διαθέτουν τις παρακάτω ικανότητες-συμπεριφορές:

Έχουν περιέργεια και κάνουν συνήθως αυτό που επιθυμούν. Παρουσιάζουν μια έμφυτη διαισθητική ικανότητα και έχουν υψηλή νοημοσύνη. Πολλές φορές το οικογενειακό περιβάλλον θεωρεί πως τα παιδιά συμπεριφέρονται παράξενα ή περίεργα. Αντιστέκονται στην εξουσία ή σε κάποιο συγκεκριμένο σύστημα. Έχουν την αίσθηση ότι ο σκοπός τους είναι συγκεκριμένος. Δείχνουν άρνηση σε καταστάσεις ρουτίνας. Διακρίνονται από δημιουργικότητα και νιώθουν ξεχωριστοί.

Πέρα από αυτήν την συγκεκριμένη «παραφυσική» διάσταση που έχει πάρει το θέμα γύρω από τα παιδιά Indigo, ειδικοί παιδίατροι και ψυχολόγοι δίνουν μια άλλη εξήγηση για τα συγκεκριμένα παιδιά. Όλο αυτό το κοινωνικό κατασκεύασμα πολλές φορές προέρχεται από γονείς που αμφισβητούν ή δε δέχονται την ιδέα ότι το παιδί τους μπορεί να έχει κάποια ψυχική ασθένεια, πρόβλημα συμπεριφοράς, να βρίσκεται στα όρια του αυτισμού ή να έχει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή/και υπερκινητικότητας. Είναι πολύ ευκολότερο να θεωρεί ένας γονιός ότι το παιδί του είναι ξεχωριστό παρά ότι έχει κάποια ψυχική ασθένεια ή οτιδήποτε άλλο.

Πηγές:

Some Parents Think Their “Indigo Children” Have Supernatural Abilities Like In ‘Stranger Things’

http://skepdic.com/indigo.html

https://www.gaia.com/article/13-signs-you-are-an-indigo-child

https://www.learnreligions.com/indigo-children-definition-2561810

http://www.indigochild.com/

Εικόνες:

https://www.flickr.com/photos/73278877@N03/16266142640/

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.