Δείξτε καλοσύνη αυτά τα Χριστούγεννα, να θυμάστε πως δεν είναι «Καλά» για όλους

Με την εορταστική σεζόν σε πλήρη εξέλιξη βλέπουμε παντού μηνύματα για χριστουγεννιάτικα πάρτι, οργανωμένες εκδρομές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προσφορές για δώρα και γενικά, ό,τι θα μας κάνει να περάσουμε καλύτερα και λαμπερά αυτή την περίοδο.

Κι ενώ όλοι ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα στους φίλους και συναδέλφους μας, στους αγαπημένους μας, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τους συνανθρώπους μας που δεν αισθάνονται τόσο χαρούμενοι αυτή την εορταστική εποχή.

bokeh photography of person holding fireworks
«Ευλογημένη είναι η εποχή η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης.»
Hamilton Wright Mabie

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή του χρόνου όπου πολλοί άνθρωποι ειδικά όσον αφορά το ψυχολογικό φορτίο, υποφέρουν.

Είτε γιατί έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είτε γιατί είναι μακρυά από τους αγαπημένους τους, άνθρωποι μονάχοι, άστεγοι και οικογένειες σε απόγνωση.  

Αν ανήκετε στους τυχερούς που θα περάσουν αυτά τα Χριστούγεννα με την οικογένεια και τους φίλους σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για εκείνους που δεν είναι σε θέση να το κάνουν.

Αυτά τα Χριστούγεννα, ας είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι με την καλοσύνη μας προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. 

Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον είναι η παρουσία μας και η υποστήριξή μας από κοντά, σε ομάδες που έχουν ανάγκη και αγωνίζονται καθημερινά. Εάν δεν είναι εύκολη η προσωπική μας παρουσία, ας κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο στην ενορία μας, στο Δήμο ή σε όποιον οργανισμό για υποστήριξη θέλουμε.

Εάν γνωρίζεται άτομα που δοκιμάζονται από απώλεια, οικονομική ανέχεια ή τραγωδία, ενημερώστε. Η προσωπική πρωτοβουλία πάντα είναι πιο δυνατή από την κοινωνική.  

Απευθυνθείτε είτε σε κάποια από τις κοινωνικές ομάδες υποστήριξης ατόμων με ανάγκη:

1. Παιδικά Χωριά SOS 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Στηρίζοντας οικονομικά με όποιο ποσό μπορείτε εδώ ή με μία κλήση στο 19820 μπορείτε να προσφέρετε ένα συμβολικό αλλά σημαντικό ποσό για το ίδρυμα.

Ακόμα, αγοράζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια, δώρα και κάρτες μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού, μπορείτε να συμβάλλετε στην ενίσχυση του ιδρύματος, δίνοντας ένα ιδιαίτερο νόημα στα δικά σας Χριστούγεννα. 

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς οι ανάγκες διαφοροποιούνται συνεχώς, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους παρακάτω τρόπους:

Αθήνα: 210-3313661 | email: sosathens@sos-villages.gr
Θεσσαλονίκη: 23920 63891 | email: sosplagiari@sos-villages.gr
Θράκη: 25510-51890 | email: sosthraki@sos-villages.gr
Κρήτη: 2810-250153 | email: soskriti@sos-villages.gr

2. Χαμόγελο του Παιδιού

Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας εθελοντικός οργανισμός που στόχο έχει να απαλύνει και να εξαφανίσει τα καθημερινά προβλήματα των παιδιών. Στηρίζει έμπρακτα τα δικαιώματά τους και έχει δημιουργήσει ειδικά σπίτια στα οποία υποδέχεται παιδιά που κινδυνεύουν ή που δεν μπορούν να μείνουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω κακοποίησης ή εκμετάλλευσης. Θεωρεί απαραίτητη την συνεργασία με αρχές του κράτους, όπως οι Εισαγγελίες Ανηλίκων και οι δικαστικές αρχές.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Συμμετέχοντας στα χριστουγεννιάτικα bazaar του Χαμόγελου του Παιδιού είτε με τη φυσική σας παρουσία ή αγοράζοντας online.

Για περισσότερους τρόπους στήριξης ενημερωθείτε εδώ.

Τηλέφωνο: 2103306140 και 2103306150.

3. Κιβωτός του Κόσμου 

Αποτέλεσμα εικόνας για Κιβωτος του κοσμου

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προστασία της Μητέρας και του Παιδιού. Βοηθά όσα παιδιά βιώνουν την εγκατάλειψη, την αδιαφορία και τον ρατσισμό, είτε από την Ελλάδα είτε από άλλες χώρες.  

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: για τους τρόπους υποστήριξης της Κιβωτού ενημερωθείτε εδώ.

Επίσης ακολουθήστε το σύνδεσμο για να δείτε τους πολλούς τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε εθελοντικά.

Επικοινωνήστε εδώ με τα παραρτήματα της Κιβωτού.

4. Γιατροί χωρίς σύνορα


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Ενημερωθείτε για τους τρόπους υποστήριξης εδώ.

Για εθελοντική συμμετοχή σας σε διάφορες δράσεις, ενημερωθείτε εδώ.

Τηλέφωνο: 2105200500.

5. Αμυμώνη

Η Αμυμώνη είναι ο μόνος πανελλήνιος φορέας που εκπαιδεύει παιδιά & ενήλικες με οπτική & πολλαπλές αναπηρίες. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τα 4 προγράμματα που λειτουργεί, έχει περιθάλψει, βοηθήσει και εκπαιδεύσει πάνω από 200 άτομα, αλλά παράλληλα έχει καθοδηγήσει και στηρίξει με κάθε τρόπο και τις οικογένειές τους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Συμμετέχοντας στο χριστουγεννιάτικο bazaar που διοργανώνει ο οργανισμός με χειροποίητες δημιουργίες των παιδιών του, στο Mall Athens στο Μαρούσι από 6 έως 31 Δεκεμβρίου 2019 ή αγοράζοντας Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες στο e-shop

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσφέρετε ένα συμβολικό ποσό μέσω τραπεζικής κατάθεσης.

Τηλέφωνο: 2109631441.

Άλλοι φορείς και οργανισμοί που μπορείτε να συμμετέχετε:

Στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων μπορείτε να προσφέρετε είδη ρουχισμού, τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα. 

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής δέχεται πάσης φύσεως φάρμακα. Γι’ αυτό, ό,τι δε σας χρειάζεται, δωρίστε το μην το πετάξετε, κάποιοι συνάνθρωποι μας έχουν μεγάλη ανάγκη! Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Εθελοντής μπορείτε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε ακόμα και κάποιον που μπορεί να είναι δίπλα σας.

Ενδεικτικά: 

Στο εθελοντικό δίκτυο Μπορούμε, καμία μερίδα δεν πάει χαμένη! Μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε με τρόφιμα για τα συσσίτια που διοργανώνονται καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Δείτε περισσότερες δράσεις που μπορείτε να βοηθήσετε εδώ

Φυσικά ο καθένας από εμάς μπορεί να απευθυνθεί και στο Δήμο που διαμένει, όπου πάντα υπάρχουν δράσεις ενίσχυσης για όσους έχουν ανάγκη.

Σας στέλνω την αγάπη μου και όλη μου την θετική ενέργεια και σας εύχομαι να μοιράσετε την αγάπη σας σε όσους την έχουν ανάγκη. Καλά Χριστούγεννα!

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!