Εαυτέ μου, καιρός να γνωριστούμε…

Ως γνωστόν, λατρεύω να γράφω για ιστορίες που εμπνέουν. Έχετε ακουστά την Niko Everett;

Η Niko είναι ομιλήτρια εξειδικευμένη στην ηγεσία των γυναικών που τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται σε καινοτόμα και προοδευτικά προγράμματα. Χρησιμοποιώντας τα δικά της λόγια, παίρνει “μεγάλη ευχαρίστηση και ικανοποίηση να κρατάει έναν καθρέφτη στους άλλους, ώστε να δουν το δικό τους μεγαλείο. Είναι εξαιρετικό να σε βλέπω. Μπορώ να δω πού είσαι εκπληκτική, σοφή και ένδοξη και πού έχεις φόβο και αμφιβολία. Κρατάω το χώρο, για να μπορέσεις να φωνάζεις, να είσαι ευάλωτη, να είσαι γενναία και να είσαι θαυμάσια προτού ακόμα να είσαι σίγουρη ότι είσαι έτοιμη». Θέλω λοιπόν να ακούσετε ένα κομμάτι της ιστορίας της.

Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε αυτό το βίντεο. 

Βλέποντάς το, νιώσατε και εσείς αυτό που ένιωσα εγώ; Με συγκλόνισε η ιστορία της Niko! Η αυτοεκτίμηση μπορεί να γίνει τρομακτική, όταν ετοιμάζεσαι ή υποχρεώνεσαι να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου. Και αυτό που είναι ακόμη πιο τρομακτικό είναι ότι είναι δύσκολο να το μεταγγίσετε στους άλλους, αν δεν το έχετε κατακτήσει και εσείς. 

Θυμηθείτε έναν φίλο, έναν συγγενή, τον σύντροφο ή το παιδί σας να βλέπει μόνο τα αρνητικά στον εαυτό του και να προσπαθείτε να τους εμψυχώσετε τονίζοντάς τους όλα τα θετικά που εσείς βλέπετε, χωρίς να αισθάνεστε την ίδια αυτοπεποίθηση. Δεν μπορείς να είσαι πειστικός, όταν εσύ ο ίδιος δίνεις λάθος παράδειγμα.

Το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας είναι σχετικό.

Το πώς αντιμετωπίζουμε φαινομενικά αρνητικές καταστάσεις ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία είναι ακόμα πιο σχετικό. Αυτά που μπορεί να μας κάνουν να “ντρεπόμαστε” ίσως είναι τελικά αυτά που θα έπρεπε να μας δίνουν δύναμη και υπερηφάνεια. Προσωπικά, πιστεύω πως είναι θέμα ερμηνείας και εκπαίδευσης.

Κερδίζεις δύναμη, κουράγιο και αυτοπεποίθηση από κάθε εμπειρία που ορθώνεις το ανάστημά σου και, πραγματικά, κοιτάς το φόβο στα μάτια.

Eleanor Roosevelt

Γι’ αυτό, σε όλα τα επίπεδα χρειαζόμαστε ανθρώπους που να θέλουν να είναι παράγοντες αλλαγής συμπεριφοράς. Μπορείτε να είστε μέρος αυτής της αλλαγής ολόκληρης της κουλτούρας που ανέφερε η Niko. Η φίλη της, η Julie, ήταν η “coach” που βοήθησε στην αλλαγή συμπεριφοράς της Niko. 

Είδε πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουμε την αυτοεκτίμηση και εφάρμοσε πολλές δεξιότητες, ώστε να μπορέσει να την κάνει να δει τον εαυτό της θετικά. Έγινε η ίδια αυτός ο καθρέφτης για την φίλη της, για να δει τον εαυτό της όπως την βλέπουν οι άλλοι. Αυτή ήταν η καρδιά της σχέσης, η αυτοπροσδιοριστική συνιστώσα της “σχετικότητας”.

Ήταν η έναρξη της Niko σε ένα ταξίδι ζωής και αλλαγής συμπεριφοράς, το οποίο, όπως είδατε με τη δουλειά της με τα κορίτσια, έγινε κύμα αλλαγής συμπεριφοράς και άλλων ανθρώπων οι οποίοι με τον ίδιο τρόπο έστειλαν κύματα σε μέρη που δε βάζει ο νους. Αυτά είναι πολύ δυνατά γεγονότα και ήθελα όλοι να δούμε ακριβώς τι είδους πλάτος και βάθος μπορείτε να επιτύχετε μαθαίνοντας για φαινομενικά μικρά πράγματα, όπως η αυτοεκτίμηση, και γιατί πρέπει να διερευνήσουμε τις πτυχές της.

Έτσι, ας αρχίσουμε να εξερευνούμε.

Αυτοεκτίμηση: σαν ορισμός για την αλλαγή της συμπεριφοράς είναι η πίστη ότι κάποιος έχει αξία ως άτομο. Είναι μια σημαντική ανθρώπινη ανάγκη. Είναι αυτό που κινεί τους ανθρώπους να θέσουν ένα υψηλό πήχη για τα επιτεύγματά τους και τη μέτρηση της απόδοσής τους. Όταν χρησιμοποιείται στο σωστό μέτρο και με θετικότητα, είναι μια ισχυρή πηγή κινητοποίησης και παραγωγικότητας που μας ωθεί προς τα εμπρός, για να επιτύχουμε σπουδαία πράγματα. 

Αλλά, όπως είδαμε στο βίντεο, εάν εσωτερικά δεν θεωρούμε ότι είμαστε “υψηλών επιδόσεων”, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε εσωτερική κριτική.

Αυτή η εσωτερική κριτική είναι μια πανίσχυρη πηγή αρνητικών συναισθημάτων και προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητά μας να βελτιώσουμε τη ζωή μας ή να διατηρήσουμε την ευημερία μας.

Μερικά από τα οφέλη της υψηλής αυτοεκτίμησης είναι:

Υψηλή αυτοεκτίμηση

  • Μας βοηθάει στο να είμαστε πιο ανθεκτικοί και επίμονοι, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας.
  • Οδηγεί σε μεγαλύτερη πρωτοβουλία: προωθεί την ηγεσία μας όπως συμβαίνει με τα άτομα που θαυμάζουμε (που έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση).
  • Μας κάνει πιο πρόθυμους να μιλήσουμε μπροστά σε ομάδες ανθρώπων είτε σε προσωπικό ή επαγγελματικό πλαίσιο.
  • Έχει πολύ μεγάλη σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την ευτυχία.

Αντίθετα η χαμηλή αυτοεκτίμηση:

  • Μας κάνει επιρρεπείς σε διάφορες ταλαιπωρίες.
  • Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες ή υποφέρουν από σωματικά προβλήματα, γιατί δημιουργεί άγχος και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Δεν μπορούν να βρουν εύκολα έναν ανώτερο σκοπό στη ζωή τους.
  • Δημιουργεί στασιμότητα ή / και ματαιότητα, εφόσον δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους.

Η αυτοπεποίθηση είναι μεταδοτική. Το ίδιο και η έλλειψή της.

Vince Lombardi, Αμερικανός προπονητής ράγκμπι

Αν όλα τα παραπάνω χτυπούν “καμπανάκι” για εσάς ή για άτομα που είναι κοντά σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσα οφέλη μπορείτε να έχετε, όταν αντιμετωπίσετε την χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τι μπορεί να βοηθήσει:

Να ακούμε πραγματικά τους ανθρώπους γύρω μας χωρίς κριτική διάθεση. Να τους εμψυχώνουμε, να τονίζουμε τα θετικά της κάθε στιγμής και του κάθε ανθρώπου. Όταν μας λένε ένα καλό λόγο να λέμε “ευχαριστώ”, είναι τα πετράδια που θα στολίσουμε τον εαυτό μας όταν χρειαστεί. Να προσπαθούμε να βρούμε έστω ένα πράγμα κάθε μέρα που μας έκανε να νιώσουμε υπερήφανοι για τον εαυτό μας, όσο απλό και αν είναι. Τέλος, να μάθουμε να μιλάμε όμορφα στον εαυτό μας, όπως θα μιλούσαμε σε έναν φίλο που αγαπάμε πολύ.

Αν πιστεύουμε ότι έχουμε ανάγκη από βοήθεια, να τη ζητήσουμε. Είναι ό,τι πιο πολύτιμο και γενναίο θα έχουμε κάνει για τον εαυτό μας!

Αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επίτευξη. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση.

Helen Keller, Αμερικανίδα συγγραφέας

Μην ξεχνάτε ποτέ: όλα αλλάζουν προς το καλύτερο, όταν αλλάζει ο τρόπος που σκεφτόμαστε!

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Bιβλιογραφία:

Neil J. Smelser and Paul B. Baltes, International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences, 2001 Elsevier (Chapter Self-esteem in Adulthood)

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!