Ξεχωριστοί φάροι στον κόσμο

Οι φάροι κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των ανθρώπων. Από τη μια μεριά, έχουν ενδιαφέρον ως αρχιτεκτονικά κτίσματα και από την άλλη, έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Για αυτούς που βρίσκονται στην στεριά είναι το σύμβολο της απομόνωσης και της μοναξιάς, ενώ για τους ταξιδευτές το σύμβολο της ελπίδας και της προστασίας για τον προσανατολισμό τους.

Υπάρχουν πολλοί φάροι που δεσπόζουν σε διάφορες θάλασσες του κόσμου. Ορισμένοι εξακολουθούν να φωτίζουν τις ακτές με την ομορφιά τους, ενώ άλλοι αποπνέουν έναν ρομαντισμό, μια μελαγχολία και μια νοσταλγία.

Η τρίτη Κυριακή του Αυγούστου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων με τον πρώτο φάρο να έχει χτιστεί τον 3ο αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια. Ο γνωστός Φάρος της Αλεξάνδρειας θεωρείται ένα από τα Επτά θαύματα του Αρχαίου κόσμου που παρέμεινε σε λειτουργία ως την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα γίνει αναφορά σε κάποιους φάρους που η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός ή η τοποθεσία τους τους κάνει ξεχωριστούς.

Φάρος Τουρλίτης, Άνδρος, Κυκλάδες, Ελλάδα

Χτίστηκε το 1887, λειτούργησε το 1897, αλλά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ανοικοδομήθηκε, τελικά, ύστερα από πολλές δεκαετίες το 1994 με τα έξοδα να καλύπτονται από τον Αλέξανδρο και Μαριέττα Γουλανδρή. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά τουριστικά αξιοθέατα της Άνδρου, καθώς βρίσκεται απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα. Φωτίζει τον δρόμο της ναυσιπλοΐας πάνω από 120 χρόνια. Έχει ύψος 7 μέτρα και εστιακό βάθος 36 μέτρα. Το ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί τον μοναδικό φάρο στην Ευρώπη που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στην θάλασσα, ενώ, παράλληλα, είναι ο πρώτος «αυτόματος» φάρος στην Ελλάδα με τεχνολογία τέτοια που δεν απαιτούσε διαρκή επιτήρηση.

Thomas Point Shoal Lighthouse, Maryland, U.S.A.

Κατασκευάστηκε το 1875 και είναι από τους ελάχιστους φάρους που στηρίζεται σε μεταλλική εξέδρα πάνω στην άμμο. Βρίσκεται στις ανατολικές ακτές των Η.Π.Α. και στην ίδια ακριβώς θέση από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.

Φάρος Άγιος Νικόλαος, Ουκρανία

Πρόκειται για παρεκκλήσι-φάρο, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλα, προστάτη των ναυτικών. Πέρα από την ναυτική χρησιμότητά του αποτελεί και ένα μνημείο για όσους έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα.

Φάρος Strombolicchio, Ιταλία

Η τοποθεσία του είναι μοναδική, γιατί ο φάρος βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου στα Αιολικά νησιά της Ιταλίας και οι επισκέπτες χρειάζεται να ανέβουν δεκάδες σκαλιά. Χτίστηκε το 1925 και έχει 7 μέτρα ύψος. Είναι «αυτόματος» και χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας την ηλιακή.

Jeddah Lighthouse, Σαουδική Αραβία

Αποτελεί τον ψηλότερο φάρο στον κόσμο με ύψος 150 μέτρα. Βρίσκεται κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς θάλασσας. Είναι ο πιο φωτεινός φάρος του κόσμου, με φουτουριστική εμφάνιση και πανοραμική θέα. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν πύργος ελέγχου για το τοπικό λιμάνι.

Bell Rock, Σκωτία

Χτίστηκε μεταξύ 1807 και 1810 και είναι ο παλαιότερος φάρος όλου του κόσμου που λειτουργεί ακόμη. Έχει ύψος 35 μέτρα. Μέσα από τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα Επτά θαύματα του βιομηχανικού κόσμου.

Πύργος του Ηρακλή (Torre de Hercules), Ισπανία  

Μετρά σχεδόν 200 χρόνια ζωής. Βρίσκεται στην ισπανική πόλη Coruña, στη γαλλική επαρχία της Γαλικίας και θεωρείται ο παλαιότερος σωζόμενος φάρος εμπνευσμένος από τον φάρο της Αλεξάνδρειας. Έχει μήκος 55 μέτρα και βλέπει τις ακτές της Ισπανίας στον βόρειο Ατλαντικό. Αποτελεί Εθνικό Μνημείο της Ισπανίας και από τις 27 Ιουνίου 2009 έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.  

Φάρος Enoshima Sea Candle, Ιαπωνία

Βρίσκεται σε ένα μικρό νησί λίγες ώρες έξω από το Τόκιο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό θαύμα του 20ου αιώνα. Είναι ταυτόχρονα και παρατηρητήριο όπου η θέα στον κόλπο Sagami και στο Mount Fuji είναι μοναδική. Ο φάρος είχε κατασκευαστεί, αρχικά, το 1951, αλλά κατεδαφίστηκε, για να χτιστεί το 2003 το παρατηρητήριο. Το 2004 κέρδισε βραβείο καλύτερης συμμετοχής στην κατηγορία «Αρχιτεκτονική και σχέδιο περιβάλλοντος». Ο φάρος διαθέτει ένα προβολέα LED υψηλής ισχύος, όπου αλλάζει χρώμα ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Την άνοιξη έχει ένα απαλό ροζ, το καλοκαίρι ένα φωτεινό μπλε, το φθινόπωρο ένα κίτρινο/πορτοκαλί και το χειμώνα μωβ.

Baishamen, Κίνα

Βρίσκεται στο νησί Haidian, νότια της Κίνας και κατασκευάστηκε το 2000. Έχει 72 μέτρα ύψος και διακρίνεται για τον τριγωνικό πύργο που εκτείνεται πάνω σε μία πολυώροφη εξαγωνική βάση. Είναι ο έκτος ψηλότερος φάρος στον κόσμο και ο δεύτερος ψηλότερος στην Κίνα.

Εικόνες: Daniel Kelly, vittorio vida, vicmcslow, Bruce Crowe, zlaping, tez guitar

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)