Ταξίδι στην παραμυθένια Κρακοβία

Η παλαιά πρωτεύουσα της Πολωνίας σε ταξιδεύει στο Μεσαίωνα με τα υπέροχα κάστρα της, την τεράστια κεντρική της πλατεία και τους πλακόστρωτους δρόμους οι οποίοι δίνουν τη σκυτάλη στην εποχή που εξελίχθηκε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος με τις εβραϊκές συνοικίες και τις αγορές. Περπατώντας την πόλη μπορούμε να θαυμάσουμε τα εξής:

Την Κεντρική της πλατεία

Το ταξίδι μας ξεκινάει από την κεντρική πλατεία της Κρακοβίας όπου δεσπόζει ο επιβλητικός γοτθικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου με ύψος 80 μέτρα. Κάθε μία ώρα ένας τρομπετίστας ανεβαίνει στην κορυφή του ενός από τα δύο κωδωνοστάσια όπου ηχεί ένας ήχος σε ανάμνηση ενός τρομπετίστα που είχε δεχθεί ένα βέλος, καθώς ειδοποιούσε την πόλη για την επικείμενη επίθεση των Μογγόλων το 13ο αιώνα.

Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει η περίφημη Sukiennice (Αίθουσα Υφασμάτων) που λειτουργεί ως στοά αγοράς στην οποία μπορεί κάποιος να βρει διαφόρων ειδών προϊόντα όπως ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ, διακοσμητικά και σουβενίρ. Ακριβώς δίπλα συναντάμε τον πύργο του Δημαρχείου ύψους 70 μέτρων απ’ όπου ανεβαίνοντας τα σκαλιά του μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα της πόλης πανοραμικά. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφέ, εστιατόρια και καταστήματα για αγορές.

Το κάστρο του Wawel

Ακολουθώντας το βασιλικό δρόμο από την κεντρική πλατεία φτάνουμε στο διάσημο Wawel Castle που αποτελείται από σύμπλεγμα κτηρίων η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε τον 9ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των βασιλιάδων της Πολωνίας. Περιλαμβάνει τον Καθεδρικό Ναό της Κρακοβίας – μπορούμε να τον επισκεφθούμε φτάνοντας μέχρι το καμπαναριό του -, κήπους, ένα γοτθικό κάστρο με βασιλικά διαμερίσματα, καθώς και το Lost Wawel με διάφορα ευρήματα από ανασκαφές. Μπορείτε να βγάλετε άπειρες φωτογραφίες στην είσοδο και στους κήπους, που η επίσκεψη είναι δωρεάν. Είσοδο με εισιτήριο έχουν τα διαμερίσματα εσωτερικά του κάστρου και ο Καθεδρικός Ναός.

Η Εβραϊκή συνοικία και το εργοστάσιο του Σίντλερ

Αφήνοντας το Μεσαίωνα, το Wawel και την παραμυθένια ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης κατηφορίζουμε την ιστορική περιοχή Kazimierz και αλλάζουμε γρήγορα εποχή. Αποτελείται από την παλιά εβραϊκή συνοικία με τις συναγωγές της και παραδοσιακά καταστήματα. Υπάρχει ένας αέρας νοσταλγίας, καθώς περπατάμε τους δρόμους και τα γραφικά σοκάκια της. Φημίζεται για το street food της. Μπορείτε να δοκιμάσετε το πολωνικό zapiekanka –ένα τεράστιο σάντουιτς με τυρί, μανιτάρια και σάλτσα. Επίσης, λειτουργεί και υπαίθρια αγορά με διάφορα memorabilia κυρίως σοβιετικά. Περπατώντας λίγο παρακάτω και διασχίζοντας τον ποταμό Βιστούλα φτάνουμε στο περίφημο εργοστάσιο του Γερμανού επιχειρηματία Όσκαρ Σίντλερ ο οποίος έσωσε τις ζωές περίπου 1100 Εβραίων από τα στρατόπεδα εξόντωσης των Ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα λειτουργεί ως ένα πολύ ενδιαφέρον διαδραστικό μουσείο και εξιστορεί λεπτομερώς την ιστορία της κατοχής της Κρακοβίας κατά την περίοδο 1939-1945.

Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα της εποχής, καθώς επίσης και το γραφείο του Σίντλερ όπου συνέταξε την περίφημη λίστα του. Συγκινητική είναι η επιγραφή έξω από την είσοδο του μουσείου «whoever saves one life, saves the world entire».

Άουσβιτς και Αλατωρυχεία Wieliczka

Περίπου 65 χιλιόμετρα μακριά απ’ την Κρακοβία βρίσκεται το Άουσβιτς. Αποτελείται από 2 στρατόπεδα –το Auschwitz I (εργασίας) και το Auschwitz II Birkenau (εξόντωσης) στα οποία γράφτηκε ένα απ’ τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας με τους Ναζί να εξοντώνουν περίπου 1,3 εκατομμύρια Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η επίσκεψη δεν είναι διόλου ευχάριστη, καθώς αντικρίζουμε θαλάμους αερίων και κρεματόρια. Παρόλα αυτά οφείλουμε μια επίσκεψη για χάρη της ιστορίας και ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Για να ελαφρύνουμε το κλίμα, επανερχόμαστε κοντά στο Μεσαίωνα και επισκεπτόμαστε τα ορυχεία αλατιού στη Βιελίτσκα, 13 χιλιόμετρα απ’ την Κρακοβία. Ιδρύθηκε κατά το 13ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε για την εξόρυξη αλατιού έως και το 1996. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο που μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί και φτάνει σε βάθος έως τα 327 μέτρα. Η διαδρομή είναι εκπληκτική σε όλους τους χώρους. Περιλαμβάνει στοές, λίμνες, ναούς και αγάλματα όλα κατασκευασμένα από αλάτι. Γίνεται πάντα με ξεναγό και διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Από Κωστή Δραμιτινό

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!