Ταξίδι στους «12 Άθλους του Ηρακλή»

Στο εκθεσιακό κέντρο του Περιστερίου, στο Θεματικό Μουσείο, απολαύσαμε ένα ιστορικό ταξίδι, τις περιπέτειες του Ηρακλή.

Μεταφερθήκαμε στην Αρχαία Ελλάδα, στην εποχή των 12 θεών, μάθαμε για την ζωή του Ηρακλή και για ποιο λόγο έπρεπε να πραγματοποιήσει τους Άθλους. Ο μυθικός ήρωας προκειμένου να εξαγνισθεί για το φόνο της γυναίκας του και των παιδιών του που διέπραξε, όταν τον «τρέλανε» η Ήρα, έπρεπε να υπηρετήσει τον Ευρυσθέα, βασιλιά της Τίρυνθας, και να πραγματοποιήσει τις αποστολές που του όριζε. Έτσι, ακολουθήσαμε όλη του την πορεία ταξιδεύοντας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και ανακαλύψαμε τους 12 τρομερούς και δύσκολους Άθλους του (Λιοντάρι της Νεμέας, Λερναία Ύδρα, Ελάφι της Κερύνειας, Ερυμάνθιος Κάπρος, Στάβλοι του Αυγεία, Στυμφαλίδες Όρνιθες, Ταύρος της Κρήτης, Άλογα του Διομήδη, Ζώνη της Ιππολύτης (Αμαζόνες), Βόδια του Γηρυόνη, Μήλα των Εσπερίδων, Κέρβερος (Άδης).

Γίναμε για λίγο παιδιά και βιώσαμε πραγματικά την ιστορία μέσα από το πλούσιο υλικό αναπαράστασης των Άθλων και με τη βοήθεια των ηχητικών εφέ. Οι ξεναγοί καθ’όλη τη διάρκεια ήταν παραστατικοί και ενεργητικοί.

Και τέλος, μάθαμε ότι «ο δρόμος προς την αρετή» δεν είναι ποτέ εύκολος. Το μήνυμα μέσα από τους Άθλους είναι πως ο καθένας μας έχει το μονοπάτι της ζωής του που αρκετές φορές είναι ανηφορικό και δύσκολο και χρειάζεται δύναμη και πίστη, για να το ανέβουμε. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει, γιατί η θέα της ζωής από ψηλά μέσα από τα κατορθώματα, τις επιτυχίες, τους στόχους και τα όνειρα είναι πολύ όμορφη και σίγουρα δεν θα την αλλάζαμε. Γιατί όλα αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς και ρωμαλέους σαν τον Ηρακλή.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από το Θεματικό Πάρκο:

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε: 12 Άθλοι του Ηρακλή

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)