Το Ραδιόφωνο Περνά Στην Ψηφιακή Εποχή

Ραδιόφωνο! Ένα μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, μια συντροφιά για πολλούς κατά την ώρα της εργασίας τους. Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι αν μιλάμε για Ελλάδα ή εκατομμύρια αν μιλάμε παγκοσμίως, συντονίζονται ή μάλλον μερικοί συντονιζόντουσαν σε μια συχνότητα και άκουγαν μια εκπομπή ενημέρωσης-ψυχαγωγίας ή μουσική. Αυτό όμως πλέον αλλάζει. Το ψηφιακό ραδιόφωνο έρχεται, ως μια άλλη ψηφιακή τηλεόραση να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά των ΜΜΕ .

Τι είναι όμως το ψηφιακό ραδιόφωνο ; Είναι αυτό το ραδιόφωνο που έχουν όλες οι ψηφιακές τηλεοράσεις προς το τέλος των «αριθμών»; Όχι, αυτό είναι το δορυφορικό ραδιόφωνο. Το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι κάτι πολύ διαφορετικό και δουλεύει στα πρότυπα (DAB), που είναι ένα νέο είδος τεχνολογιών που βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο. Οι δυνατότητες που φέρνει το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι τεράστιες. Πέραν του καλύτερου και ευκρινέστερου ήχου, προσθέτει και ένα διαδραστικό περιβάλλον, καθώς και δυνατότητα προβολής βίντεο, φωτογραφιών κλπ. Πλέον η εκπομπή σταθμών θα γίνεται πανελλαδικά, χωρίς αναμεταδοτικούς σταθμούς . Αυτό βέβαια δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη , αλλά σταδιακά καθώς όπως είπαμε η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Στην Νορβηγία ήδη το αναλογικό ραδιόφωνο έσβησε το 2017. Οι αντιδράσεις ήταν μοιρασμένες. Σε μια Ελλάδα που οι «μάχες» για τις τηλεοπτικές άδειες μαίνονται ακόμα και κάθε μεγάλη αλλαγή φέρνει μεγάλες αντιδράσεις, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι το ψηφιακό ραδιόφωνο μας χτυπάει την πόρτα. Ήδη έγιναν προκηρύξεις για τις πρώτες άδειες . (Πάντως με την παύση της αναλογικής τηλεόρασης και την μελλοντική παύση του αναλογικού ραδιοφώνου, υπάρχει πλέον ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων που χρήζει εκμετάλλευσης, μήπως υπάρξει ελεύθερο Wi-Fi;)

(Τα στοιχεία ανανεώθηκαν στις 31/1/18)

Από μικρός είχα επαφή με την τεχνολογία είτε αυτό ήταν υπολογιστής, κινητό ή κάτι άλλο και αργότερα με το gaming . Όλο αυτό στο πέρασμα των χρόνων μεγάλωσε, καθώς εντάχθηκε και στις σπουδές μου σαν ηλεκτρονικός μηχανικός. Μαζί θα ρίχνουμε μια ματιά στην τεχνολογία και gaming!