Υπνοθεραπεία & NLP (Νευρογλωσσικός προγραμματισμός): Η δύναμη του υποσυνειδήτου

Η κλινική υπνοθεραπεία αντιμετωπίζει την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου ολιστικά. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι πως ο άνθρωπος μέσω της ύπνωσης μπαίνει σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης έχοντας όμως την συνείδησή του, για να ελέγχει την διαδικασία. Ο εγκέφαλός του είναι πιο δεκτικός στο τι θα ακούσει, γιατί λειτουργεί σε κύματα α και θ και έτσι η διαδικασία λειτουργεί θεραπευτικά στο να πετύχει την αλλαγή που επιθυμεί στη ζωή του.

Η ύπνωση βοηθά στην σωματική χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος, στην ενδοσκόπηση του προβλήματος και στην εύρεση λύσεων ορθότερης διαχείρισης μιας κατάστασης.

Πολλοί στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν τι είναι η κλινική υπνοθεραπεία και θεωρείται απλώς μια εναλλακτική θεραπεία, αφού ακόμη υπάρχουν προβλήματα αναγνώρισής της. Στην Αγγλία θεωρείται συμπληρωματική θεραπεία. Ωστόσο, η επιλογή της συγκεκριμένης θεραπείας εξαρτάται από το πρόβλημα του κάθε ασθενή.

Όπως και στις υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή είναι η θέληση του ασθενή να είναι δεκτικός και να δεσμευτεί στη θεραπεία.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στην ύπνωση και στον υπνωτισμό και ο θεραπευτής που θα βρούμε να είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος.

Τέλος, η υπνοθεραπεία συνδέεται με τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό, καθώς τον χρησιμοποιεί ως τεχνική άντλησης πληροφοριών που είναι εγγεγραμμένες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι μια τεχνική που βοηθά στην αναγνώριση προβληματικών πεποιθήσεων ή επαναλαμβανόμενων μοντέλων επικοινωνίας ενός ανθρώπου και που υπόκεινται σε άμεση αλλαγή.

Παρακολουθήστε το βίντεο παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)