10 πράγματα για τον πλανήτη Άρη

Πρόκειται για τον πλανήτη που εγείρει τη φαντασία μας περί ύπαρξης ζωής και πιθανής κατοίκησης στο μέλλον –μέχρι και την ύπαρξη των λεγόμενων αρειανών. Καταγεγραμμένες παρατηρήσεις του εν λόγω πλανήτη υπάρχουν ήδη από την Αρχαία Αίγυπτο 4.000 χρόνια πριν. Οι διαστημικές αποστολές έχουν βρει ενδείξεις ότι ο Άρης πιθανώς στο παρελθόν ήταν πιο θερμός και πιο υγρός και γι’ αυτό αναζητούν δείγματα παρελθοντικής ζωής.

Ας δούμε 10 επιλεγμένα στοιχεία!

Πρόκειται για έναν μικρό πλανήτη με ακτίνα ισημερινού σχεδόν την μισή από εκείνη της Γης.

Μια ημέρα στον Άρη διαρκεί 24 ώρες και 39 λεπτά, δηλαδή λίγο παραπάνω σε σχέση με τη Γη. Το αρειανό έτος ωστόσο διαρκεί 687 μέρες Γης.

Είναι ο 4ος πλανήτης από τον Ήλιο με μέση απόσταση 228 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η ατμόσφαιρα του Άρη είναι αραιή και αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα (σχεδόν το 96%), αργό, άζωτο και ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου (κάτω από 0,2%) και υδρατμών.

Είναι βραχώδης πλανήτης και η στερεά επιφάνειά του έχει επηρεαστεί από τα ηφαίστεια, τους ανέμους και διάφορες αντιδράσεις.

Πολλές φορές αποκαλείται ως «Κόκκινος Πλανήτης» λόγω της σκουριάς των πετρωμάτων του που του προσδίδουν την κοκκινωπή απόχρωση.

Δεν διαθέτει δακτυλίους.

Διαθέτει 2 δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο (από τους δύο γιους του μυθολογικού Άρη).

Πολλές διαστημικές αποστολές έχουν επισκεφτεί τον πλανήτη και η πρώτη πραγματικά επιτυχής αποστολή ήταν το Mariner 4 το 1965.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη κυμαίνεται από -143 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: NASA

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.