5 πράγματα που δεν ήξερες ότι ανακυκλώνονται

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες παγκοσμίως, προκειμένου να μειωθούν τα σκουπίδια , να προωθηθεί η ανακύκλωση και γενικά να προστατευθεί το περιβάλλον. Ορίστε λοιπόν 5 πράγματα, που ενδέχεται να μην σας είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορούν να ανακυκλωθούν (ή τουλάχιστον κάποιο μέρος τους)!

1) Αθλητικά παπούτσια

Όταν αγοράζετε καινούρια αθλητικά παπούτσια, συνήθως τα παλιά τα πετάτε. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να σκεφτείτε, είναι να τα δώσετε σε άλλα άτομα που ίσως τα έχουν ανάγκη, όπως για παράδειγμα σε κάποια φιλανθρωπική, εκκλησία, ή ακόμη και γνωστούς. Το δεύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα ανακυκλώσετε. Τα αθλητικά παπούτσια, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, περιέχουν διάφορα υλικά, όπως βαμβάκι, πλαστικό, μέταλλο και άλλα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Γι’ αυτό, ρωτήστε τον δήμο στο οποίον κατοικείτε, που μπορείτε να δώσετε τα παλιά σας αθλητικά παπούτσια.

2) Παλιά cd/dvd

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πλέον σπάνια χρησιμοποιούμε τα cd και τα dvd, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να τα πετάμε για να μην πιάνουν χώρο στο σπίτι. Ωστόσο, τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται, είναι κυρίως πλαστικό και αλουμίνιο, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν.

3) Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Είτε έχετε αγοράσει ένα πλαστικό δέντρο, είτε ένα φυσικό δέντρο, τότε και τα δυο μπορούν να ανακυκλωθούν. Το πλαστικό λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο, καταλαβαίνουμε ότι ανακυκλώνεται. Αλλά το φυσικό τι μπορούμε να το κάνουμε; Αν το δώσετε σε κάποιο δήμο, τότε θα μετατραπεί σε φυτόχωμα! Αν αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε σπίτι, τότε μπορείτε να το κάνετε λίπασμα στον κήπο σας(αφού το τεμαχίσετε), ταΐστρα πουλιών, ή ακόμα καλύτερα να το φυτέψετε στον κήπο σας αν το είχατε αγοράσει με χώμα σε γλάστρα.

4) Ξυραφάκια/οδοντόβουρτσες

Πρόκειται για αντικείμενα που χρησιμοποιούν τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες. Το πλαστικό είναι βασικό υλικό και για τα δύο αντικείμενα, ενώ υλικά μετάλλου υπάρχουν στα ξυραφάκια, που είναι πολύτιμο υλικό για αρκετές βιομηχανίες. Έτσι, σκεφτείτε την επόμενη φορά να τα ανακυκλώσετε αυτά τα αντικείμενα.

5) Λιπαντικά λάδια αυτοκινήτων

Προκειμένου να λειτουργήσει ένα αυτοκίνητο, χρειάζεται διάφορα είδη λιπαντικών ελαιών, τα οποία μετά το τέλος της χρήσης τους, αποτελούν απόβλητα βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό, αυτά τα λάδια μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά ως λιπαντικές ουσίες σε μονάδες αναγέννησης ορυκτελαίων.

Κάποια από τα παραπάνω ίσως είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν ή να σκεφτούμε ότι δεν αξίζει τον κόπο, όμως όλοι σαν πολίτες αυτού του κόσμου, πρέπει να είμαστε ενήμεροι και για διάφορα άλλα προϊόντα, υλικά κλπ. που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.