Ήξερες τον πιο «καυτό» εξωπλανήτη;

Ο KELT-9b είναι ένας εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε το 2016 και πρόκειται για τον πιο θερμό γίγαντα αερίων που έχει ανακαλυφθεί. Η θερμοκρασία του μπορεί να φτάσει τους 4.315 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια και είναι περίπου 3 φορές η μάζα του πλανήτη Δία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 1 «έτος» στον συγκεκριμένο πλανήτη διαρκεί λιγότερο από 2 μέρες (περίπου μιάμιση μέρα)!

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το αστέρι που «συνδέεται» με τον εν λόγω εξωπλανήτη με όνομα KELT-9. Το συγκεκριμένο αστέρι εκτιμάται πως είναι νεαρό σε ηλικία – μόλις 300 εκατομμυρίων ετών – και σχεδόν δύο φορές πιο θερμό από τον δικό μας Ήλιο! Επίσης, υπολογίζεται ότι έχει πάνω από το διπλάσιο μέγεθος του Ήλιου. Μάλιστα, λέγεται ότι το αστέρι εκπέμπει τόσο μεγάλη ακτινοβολία που σιγά σιγά «εξατμίζει» τον πλανήτη KELT-9b.

Πηγές:

https://www.nasa.gov/feature/jpl/for-hottest-planet-a-major-meltdown-study-shows

https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=6865

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.