Μετατρέποντας Το Όνειρο Σε Όραμα…

Καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις καινούργιες, να συνεχίζουμε να αποδίδουμε στην δουλειά μας, να διατηρούμε τις καλές μας σχέσεις, να δημιουργούμε νέες, να συντηρούμαστε και να συντηρούμε άλλους..

Έχουμε όμως ξεχάσει το πιο βασικό…δεν οραματιζόμαστε.

Κάποιοι θα πουν δεν «ονειρευόμαστε» όμως με συγχωρείτε, το σωστό είναι «οραματιζόμαστε».

Η έννοια οραματίζομαι περιλαμβάνει το να έχουμε μια ιδέα για το τι ζωή θέλουμε να ζήσουμε ή πώς θέλουμε να ζήσουμε την ζωή μας. 

Η έννοια ονειρεύομαι περιλαμβάνει την επιθυμία να επιτευχθεί μια φιλοδοξία μου.

  • «Σε 5 χρόνια θα ζω στο αγαπημένο μου προάστιο, θα έχω επιτύχει επαγγελματικά και θα έχω κατακτήσει την θέση που μου αξίζει και θα ζω ευτυχισμένος με την οικογένεια που θα έχω δημιουργήσει».
  • Θα ήθελα να μπορούσα να ζήσω στο αγαπημένο μου προάστιο, να είχα μια καλύτερη θέση στην εταιρεία και να μπορούσα να βρω έναν σωστό άνθρωπο να δημιουργήσω οικογένεια.

Αναγνωρίζετε ποια είναι η διαφορά σε αυτές τις 2 προτάσεις;

Στην πρώτη οραματίζομαι την ζωή που θέλω να ζήσω ενώ στην δεύτερη ονειρεύομαι μια ζωή που δεν έχω αλλά θα ήθελα να μπορούσα να ζήσω. Στην πρώτη περίπτωση έχω τον δυναμισμό της ικανότητας να το πετύχω άρα προσανατολίζομαι προς αυτό και στην δεύτερη αντιμετωπίζω το μέλλον μου ως μια πιθανότητα η οποία μπορεί και να φαίνεται μη ρεαλιστική.

Ποιος καθορίζει τελικά τι μπορώ να ζήσω και τι όχι;

Κάπου εδώ ίσως να σκεπτείτε την οικονομική κατάσταση στην χώρα σας, τις δυσκολίες στον επαγγελματικό τομέα καθώς και την οικογένεια από την οποία προέρχεστε. Όμως τα όποια εμπόδια βρεθούν στον δρόμο μας είναι δυσκολίες, τις οποίες πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις ξεπεράσουμε.

Πώς θα ξεπεράσουμε όμως τα εμπόδια;

Αν σταματήσουμε να τα βλέπουμε ως εμπόδια αλλά ως ευκαιρίες για αλλαγή.

Το πιο σημαντικό που μου δίδαξε ο εαυτός μου στα 36 μου χρόνια είναι ότι σε κάθε δύσκολη στιγμή εγώ αναγνώριζα τις δυνατότητές μου και δημιουργούσα νέες ευκαιρίες για εμένα.

Αυτό για εμένα είναι εξέλιξη.

Όσες φορές έκλαψα και στενοχωρήθηκα για την ατυχία που μου συνέβη, για την λάθος επιλογή που πήρα, έπεφτα σε έναν βάλτο ο οποίος με κρατούσε μέσα του. Τις φορές εκείνες που σήκωσα το κεφάλι και είπα «θα βρω άλλον τρόπο για να πετύχω» τότε δημιουργούσα την ευκαιρία εκείνη που μου έδινε την δυνατότητα να προχωρήσω.

Θα φτάσεις εκεί που θες βρίσκοντας τον σκοπό σου, το πάθος σου και το όραμά σου.

Ο σκοπός είναι το νόημα που καθοδηγεί τις αποφάσεις σου για τη ζωή και τη σταδιοδρομία σου. Σε βοηθά να διαμορφώσεις τους στόχους σου και σου δίνει μια κατεύθυνση.

Το πάθος είναι η εσωτερική πηγή ενέργειας σου, η αποφασιστικότητα που έχεις για να φτάσεις σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Είναι η κινητήριος δύναμή σου.

Το όραμα, ως αποτέλεσμα του οραματισμού σου, σε παρακινεί και σου δίνει δράση. Είναι ό,τι θέλεις να ζήσεις στο μέλλον αφού όμως πρώτα δεσμευτείς για τις ενέργειες που πρέπει να κάνεις σήμερα.

Είναι πολύ σημαντικό να βρεις τον δικό σου σκοπό, να οραματιστείς το μέλλον που θέλεις να ζήσεις και σε όλα αυτά να βάλεις το δικό σου πάθος για ζωή.

Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος, κάποιοι τον εκμεταλλεύονται σοφά και προς το συμφέρον τους και κάποιοι τα φορτώνουν όλα στην άδικη μοίρα, αποποιούνται των ευθυνών τους και καταδικάζουν τον εαυτό τους σε μια ζωή χωρίς δράση.

Οι επιθυμίες και οι στόχοι μας γίνονται πραγματικότητα, αλλά θέλουν χρόνο, αφοσίωση και πίστη στον εαυτό. Το μυαλό και οι δυσκολίες μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως εμπόδια αλλά είτε και ως γέφυρες για το μέλλον. Να είστε θετικοί και αισιόδοξοι.

Να μένετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας, κάνοντας μικρά καθημερινά βήματα προς τα εμπρός και να μην αφήσετε από τα μάτια σας το όραμά σας.

Για υπηρεσίες coaching επισκεφτείτε:

mariabakirtzi.com

Πηγή: https://mariabakirtzi.com/metatrepontas-to-oneiro-se-orama/

Business & Executive Coach with focus on Personal & Corporate Development. To coaching είναι ο δρόμος προς την προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή. Είναι ο δρόμος που επέλεξα να χαράξω, όχι όμως μόνη μου, μαζί με όσους επιθυμούν να εκπληρώσουν το δικό τους στόχο.