Συνέντευξη με το Σπιρτόκουτο: Πέντε διαφορετικά άτομα με πέντε διαφορετικά ακούσματα

Το Σπιρτόκουτο είναι ένα συγκρότημα που ξεκινάει την ιστορία του στο Αιγάλεω. Το 2013 βρήκε την μπάντα να παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο χώρο των live και ηχογραφήθηκε το τραγούδι «Ηδονή», μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Κ.Π Καβάφη. Το Νοέμβρη του 2014 κυκλοφορεί η πρώτη δουλειά, αποτελούμενη από 5 τραγούδια, με τίτλο «Ανάμεσα στα γέλια». Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφορεί η νέα δουλειά με 11 τραγούδια και τίτλο «Αντανάκλαση». Αποκλειστικά στο Your e-articles, το συγκρότημα Σπιρτόκουτο!

-Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το συγκεκριμένο συγκρότημα; 

Δεν ήταν κάποιου είδους απόφαση, ουσιαστικά το ένα πράγμα έφερε τ’ άλλο! Η ανάγκη του Γιώργου να γράφει και του Μάκη να συνθέτει μας έφεραν στη δημιουργία της μπάντας που νοερά υπήρχε απ’ το 2002.

-Πώς προέκυψε το όνομα;

Το όνομα ήρθε από την ταινία Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη της οποίας είμαστε φαν. Βέβαια αρχικά είχαμε σκεφτεί άλλο όνομα, αλλά το Σπιρτόκουτο ήταν η έμπνευση της στιγμής που έκανε τη διαφορά!

-Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Επιρροές είναι μεγάλο κεφάλαιο! Πέντε διαφορετικά άτομα με πέντε διαφορετικά ακούσματα είμαστε, οπότε υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτό. Σίγουρα όλοι όμως θαυμάζουμε τους μεγάλους καλλιτέχνες της ελληνόφωνης ροκ όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, Τρύπες, Μωρά στη Φωτιά, Ξύλινα σπαθιά, Ενδελέχεια και δε σταματάει η λίστα αυτή!

-Τι είναι η μουσική για εσάς;

Είναι η ψυχοθεραπεία μας! Το καταφύγιο και η ελπίδα που γεννάει η δημιουργία!

-Ποια είναι η πηγή έμπνευσης;

Συνήθως πράγματα και συναισθήματα της καθημερινότητας!

-Ποια ήταν τα συναισθήματα όταν παίξατε πρώτη φορά σε live;

Το άγχος επικρατούσε αλλά επειδή σαν άνθρωποι είμαστε θετικοί, το αποβάλαμε άμεσα και τη θέση του πήρε η ενέργεια και η αδρεναλίνη!

-Πείτε μου ένα αστείο γεγονός που έχει συμβεί σε live σας…

Γενικά δεν έχει συμβεί κάποιο ευτράπελο επί σκηνής! Το πιο «αστείο» ήταν ότι την ώρα του λάιβ έπιασε τον ντράμερ τρελό κατούρημα οπότε κάναμε ένα μικρό μπρέικ επί σκηνής μέχρι να επιστρέψει!

-Υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες καλλιτέχνες στις μέρες μας;

Υπάρχουν βέβαια και είναι και πάρα πολλοί! Δυστυχώς όμως χρειαζόμαστε όλοι μεγαλύτερη στήριξη από τους μεγαλομουσικούς και τους μεγαλοσταθμούς.

-Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα σημερινά συγκροτήματα;

Οι δυσκολίες είναι αρκετές, κυρίως στο χρηματικό κομμάτι διότι όλοι ξέρουμε πως ό,τι δίνουμε για να ηχογραφήσουμε και να κυκλοφορήσουμε ένα δίσκο, δε θα έρθει ποτέ πίσω. Τα λάιβ είναι δύσκολα αφού τα περισσότερα μαγαζιά περιμένουν από τις μπάντες να τους τα γεμίσουν και μαζί με τη στήριξη που είπαμε και προηγουμένως είναι δύσκολα τα πράγματα κυρίως για όσους ζουν αποκλειστικά από αυτό.

-Δεδομένου ότι περνάμε μια πανδημία, ποια είναι τα σχέδιά σας στο κοντινό μέλλον;

Μόλις ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα για το τελευταίο βίντεο κλιπ του δίσκου μας Αντανάκλαση οπότε τα σχέδιά μας είναι να προσπαθήσουμε να μας ακούσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος και όταν τελειώσει όλο αυτό να κάνουμε πολλά λάιβ, να επικοινωνήσουμε και συνυπάρξουμε με ανθρώπους! Μέχρι τότε προσέχουμε και δημιουργούμε απ’ το σπίτι!

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δραμιτινό (Αρχισυντάκτης του Your e-articles – Οικονομολόγος)27/12/20

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.