ΖΜΑΚ: Το ελληνικό pro-wrestling που υπόσχεται ξεχωριστό θέαμα!

Το ΖΜΑΚ, που γεννήθηκε το 2016, ανήκει στο χώρο του pro-wrestling (κατς) και είναι 100% ελληνικό! Ο ιδρυτής του είναι ο Πέτρος Πολυχρονίδης. Συνεχίζοντας το έργο των γνωστών performer όπως ο Τρομάρας, ο Σουγκλάκος, ο Πεφάνης κ.λπ. το ΖΜΑΚ εν έτει 2020 προσφέρει ένα ξεχωριστό θέαμα για τους λάτρεις αυτής της τέχνης, με περισσότερους από 50 performers.

Αποκλειστικά στο Your earticles, θα κάνουμε μια συζήτηση με τον κ. Πέρη ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης του ZMAK από το 2019, αλλά ανήκει και στο αγωνιστικό roster του promotion.

-Μετά από χρόνια απουσίας τέτοιων show στην Ελλάδα, πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το ΖΜΑΚ;

Ο Πέτρος Πολυχρονίδης δημιούργησε πριν από πέντε χρόνια το ΖΜΑΚ. Είχε οραματιστεί το promotion πολλά χρόνια πριν και το είχαμε συζητήσει όταν εργαζόμασταν ως δημοσιογράφοι. Όταν βρήκε πρόσφορο έδαφος, το έκανε πραγματικότητα. Προσωπικά, εντάχθηκα στο team του ΖΜΑΚ μετά από έναν χρόνο, για να βοηθήσω backstage και το 2017 ο Πέτρος μού ανέθεσε τη διεύθυνση του ΖΜΑΚ και μου ζήτησε να βγω μπροστά και να σταθώ απέναντι στην αμερικανική εταιρεία Kass Company που είχε στόχο να πάρει τα ηνία από τον Πολυχρονίδη.

Ο Πέτρος με εκμεταλλεύτηκε. Χάρη στη δική μου βοήθεια κατάφερε να κρατήσει το ΖΜΑΚ και δεν το αναγνώρισε ποτέ. Αντ’ αυτού, έκανε συμφωνία με τον ελληνοτεξανό κροίσο Kriss Kass, προκειμένου να μη χάσει τις χορηγίες και με καθαίρεσε από τη θέση του διευθυντή. Η δική μου απάντηση ήταν να κάνω εγώ συμφωνία με τον μεγάλο του επιχειρηματικό εχθρό, τον Kriss Kass, και να του πάρουμε τις μετοχές το 2019.

-Ποια η ανταπόκριση του κοινού;

Φάνηκε από τον πρώτο καιρό ότι υπάρχει κόσμος που αγαπάει αυτή την κουλτούρα. Την κουλτούρα του pro wrestling. Αν θέλει κάποιος να ξεφύγει λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, νομίζω ότι το ΖΜΑΚ είναι ο ιδανικός «κόσμος» για να μπει και να διασκεδάσει. Να αφήσει πίσω του το άγχος, να βάλει το χαμόγελο στη ζωή του και να κάνει την ψυχοθεραπεία του. Μετά από πέντε χρόνια θεωρώ ότι έχουμε ένα σταθερό κοινό που μας ακολουθεί.

-Ως performer ποιες είναι οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζετε στο show;

Πρέπει να σημειώσω ότι εκτός από performer του ΖΜΑΚ είμαι και αθλητής του powerlifting. Συνεπώς, ως αθλητής με συμμετοχές σε πανελλήνια και παγκόσμια πρωταθλήματα, κάνω εντατικές προετοιμασίες. Οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα ενός αθλητή. Στο powerlifting έχω υποστεί ρήξη υπερακάνθιου τένοντα, θλάσεις στον μηριαίο δικέφαλο και στον υποπλάτιο και άλλους τραυματισμούς. Έχω μάθει με αυτό. Το ίδιο ισχύει και στο pro wrestling.

Μέσα στο ρινγκ έχω σπάσει το μετακάρπιο του αριστερού μου χεριού και έχω υποστεί ρήξη μηνίσκου! Το pro wrestling δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται αρκετοί μήνες εκπαίδευσης για να μάθει κάποιος τα βασικά αυτής της τέχνης πάνω στο ρινγκ. Αν δεν είσαι γυμνασμένος, δεν θα μπορέσεις να επιβιώσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού, μίας μόνιμης βλάβης. Γι’ αυτό, το μυοσκελετικό σύστημα πρέπει να είναι πολύ γερό για να αντέξει την πίεση και τους κραδασμούς τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες.

-Θεωρείτε ότι πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο το prowrestling στην Ελλάδα;

Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε τους θεατές μας. Να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους, εκείνους που το απαξιώνουν, να έρθουν και να το παρακολουθήσουν, προκειμένου να καταλάβουν ότι δεν είναι κάτι που γίνεται χωρίς κόπο. Να το σεβαστούν. Είναι μία μορφή τέχνης. Σεναριακή πάλη. Σκηνοθετημένη. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Όσοι λένε: «Είναι ψεύτικο», προφανώς δεν καταλαβαίνουν πόσο άστοχο είναι αυτό που λένε. Ο ψεύτης προσπαθεί να σε κοροϊδέψει. Εμείς στο ΖΜΑΚ δεν προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τον θεατή. Τον βάζουμε σε έναν κόσμο διαφορετικό.

Πρόκειται για μία παράσταση, με σενάρια να εκτυλίσσονται, με τα συναισθήματα να εναλλάσσονται και με τις διαφορές να λύνονται πάνω στο ρινγκ. Η υπερβολή είναι μέσα σε αυτή την κουλτούρα, όπως υπερβολή υπάρχει στη σάτιρα ή σε μία ταινία φαντασίας. Μπορεί κάποιος να πει ψεύτικο το Avengers, επειδή ο Iron Man δεν υπάρχει στην πραγματικότητα; Δε νομίζω να ταιριάζει ο χαρακτηρισμός. Για εμάς στον κόσμο του ΖΜΑΚ ο αντίστοιχος Iron Man είναι ο Σπάρτακος και ο αντίστοιχος Hulk είναι ο Χασάπης. Αυτοί οι χαρακτήρες, μόλις ανέβουν στο ρινγκ, αποκτούν υπερδυνάμεις. Έτσι λειτουργεί ο χώρος του pro wrestling εδώ και 150 χρόνια. Συνεπώς, η λέξη «ψεύτικο» είναι άστοχη.

-Πείτε μας με λίγα λόγια πώς είναι ένα live show του ΖΜΑΚ (π.χ. αντιδράσεις κοινού, αν υπάρχει άγχος κ.λπ.).

Κατ’ αρχάς, η προετοιμασία προκειμένου να ετοιμαστεί ο χώρος είναι πολύωρη. Το άγχος πάντα υπάρχει. Και πρέπει να υπάρχει και να είναι εποικοδομητικό. Προσωπικά, όσο καλά προετοιμασμένος και να είμαι για ένα ματς ή για ένα promo, έχω άγχος όταν θα ανέβω στο ρινγκ, καθώς θέλω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του κοινού και η παράσταση της οποίας είμαι μέρος να είναι αξιοπρεπής. Το κοινό είναι ο «τρίτος performer». Δίνει ζωή σε όλο αυτό. Όσο πιο εκδηλωτικό είναι, τόσο πιο όμορφη είναι η ατμόσφαιρα στο show. Και ο στόχος ο δικός μας είναι να προκαλέσουμε τις αντιδράσεις του κοινού. Να μας επευφημήσουν ή να μας αποδοκιμάζουν. Έγιναν δύο show χωρίς θεατές λόγω της Covid-19 και η ατμόσφαιρα ήταν «παγωμένη». Και το ΖΜΑΚ για να επιβιώσει θέλει τους οπαδούς του.

-Πού γίνονται τα show και πόσο συχνά;

Τα show γίνονται στο ZMAK Dungeon, Ασκληπιού 18 στον Πειραιά, μία φορά τον μήνα. Δύο show τον χρόνο διεξάγονται στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», Θηβών 245, Νίκαια. Επίσης, το τελευταίο show του ΖΜΑΚ, το ROYAL IN THE PARK, έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας.

-Ποια ήταν η πιο ξεχωριστή «μάχη»;

Για εμένα κάθε μάχη είναι ξεχωριστή. Κάθε νίκη μου είναι η πιο σημαντική μέχρι την επόμενη. Και κάθε ήττα είναι ένα μάθημα για να επιστρέψω δυνατότερος και να μην επαναλάβω τα ίδια λάθη. Έχω κατακτήσει το τουρνουά Immortal κόντρα στον Ερμή, έχω κατακτήσει τον ΖΜΑΚ International τίτλο κερδίζοντας τον Νίντζα και ηττήθηκα από τον Μιχαήλ Άγγελο σε ένα triple threat match στο οποίο συμμετείχε και ο Ηλίας Σίνας, χάνοντας τον τίτλο μου. Αλλά ο κ. Πέρης δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Και να είστε σίγουροι ότι, όπως κυριάρχησε τα τελευταία δύο χρόνια στο ΖΜΑΚ, θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Άλλωστε, μπορεί να έχασε τον ZMAK International τίτλο, αλλά κατέχει ακόμα το 50% των μετοχών του ΖΜΑΚ!

-Ποιος είναι ο αγαπημένος Έλληνας performer και ποιος από τους ξένους;

Δεν έχω αγαπημένους performer. Προκαλώ οποιονδήποτε Έλληνα ή ξένο να με αντιμετωπίσει στο ρινγκ. Θα εισπράξει αρκετό πόνο, αυτό είναι σίγουρο.

-Για όσους δεν γνωρίζουν, στο roster υπάρχουν και γυναίκες performer. Αρέσει στον γυναικείο πληθυσμό το prowrestling στην Ελλάδα;

Απ’ ό,τι φαίνεται από τις γυναίκες που έρχονται για να παρακολουθήσουν το ΖΜΑΚ, ναι, το pro-wrestling στην Ελλάδα αρέσει στον γυναικείο πληθυσμό.

-Πόσο σας επηρέασε η πανδημία;

Η ύπαρξη του ΖΜΑΚ εξαρτάται κατά πολύ από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως έχουν πληγεί πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο, το ίδιο έχει συμβεί και με το ΖΜΑΚ. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα promotion του εξωτερικού, που δεν μπορούν να διοργανώσουν shows με παρουσία κόσμου. Μακάρι να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η πανδημία και να μπορέσουμε να διοργανώσουμε και πάλι show με κόσμο, διότι σε διαφορετική περίπτωση το ΖΜΑΚ δύσκολα θα συνεχίσει να υπάρχει.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μαζί με τον Kris Kass έχουμε τη δυνατότερη φατρία στην ιστορία του ΖΜΑΚ, την Power ’n’ Money και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, διότι κάποιοι έχουν γίνει ασεβείς προς τους ανωτέρους τους. Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Όλα θα γίνουν γνωστά πάνω στο ρινγκ του ΖΜΑΚ στο επόμενο show, όταν και όποτε γίνει αυτό.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δραμιτινό (Αρχισυντάκτης του Your e-articles – Οικονομολόγος)

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Βρείτε το ZMAK στο internet:

ZMAK official page
https://zmakgr.com/el/


ZMAK YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCOBAoF-m4JBqRQ9aIVMjKKQ


ΖΜΑΚ Facebook

https://www.facebook.com/ZMAKwrestling


ZMAK Instagram

https://www.instagram.com/officialzmak/?hl=el


ZMAK e-mail
info@zmakgr.com

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.