Τι είναι;
Είναι μια νόσος που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία της μνήμης και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Αποτελεί τη πιο κοινή αιτία της άνοιας (ομάδα διαταραχών του εγκεφάλου).
Παγκοσμίως στις μέρες μας υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ορίου ηλικίας τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.
Σε τι οφείλεται η νόσος Alzheimer;
Η εκδήλωση της νόσου δεν έχει μία αιτία, αλλά αποτελείται από ένα σύμπλεγμα αιτιών: από γενετικές αιτίες, από περιβαλλοντικές και από τον τρόπο ζωής.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου;
Οι παράγοντες κινδύνου είναι:
- Η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής. Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου. Περίπου 5% των ασθενών στην ομάδα 65-74 ετών πάσχουν από τη νόσο Alzheimer, αλλά στις ηλικίες άνω των 85, το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%. Πολύ σπάνια υπάρχει ασθενής με Alzheimer σε νεαρότερη ηλικία (κάτω των 40 ετών).
- Κληρονομικότητα. Αυξημένη πιθανότητα να νοσήσει κάποιος υπάρχει όταν συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρα, μητέρα, αδελφό ή αδελφή) έχει νοσήσει με τη νόσο Alzheimer.
- Το φύλο. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Πιθανώς παίζει ρόλο και το αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης στις γυναίκες.
- Ακόμη σημαντικό ρόλο διακατέχουν η αρτηριακή υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης, εκτός από τα καρδιολογικά νοσήματα. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν και τις πιθανότητες για νόσο Alzheimer.
Διάγνωση της νόσου Alzheimer
Η διάγνωση γίνεται από νευρολόγο και περιλαμβάνει:
- Τη λήψη του ιστορικού
- Τη νευρολογική εξέταση
- Νευροψυχολογικές δοκιμασίες
- Αιματολογικές εξετάσεις, για να αποκλείσουν άλλα απλά αίτια άνοιας, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η έλλειψη βιταμινών κ.λπ.
- Αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Αντιμετώπιση-θεραπεία
- Ειδικά φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου ειδικά στα αρχικά στάδια (αναστολείς χολινεστεράσης).
- Φάρμακα για άλλα συμπτώματα της νόσου (αγχολυτικά, υπνωτικά).
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής, τόσο για τον ασθενή όσο και για τους οικείους του. Ειδικά ο άνθρωπος που φροντίζει καθημερινά το πάσχοντα από Alzheimer (π.χ ο γιος, η κόρη, ο σύζυγος) υφίσταται μεγάλη ψυχική καταπόνηση και πολύ συχνά χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη.
Τέλος, αποτελεί αισιόδοξο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται σημαντική ερευνητική δράση με στόχο την εύρεση περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών και διακρίνεται μεγάλη αισιοδοξία στον επιστημονικό χώρο ότι στο μέλλον θα υπάρχουν αμεσότερες φαρμακευτικές παρεμβάσεις.
Πηγές: