Η νυχτερινή υπερφαγία ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού, ιδιαίτερα γυναίκες σε φάση εμμηνόπαυσης ή στη μετάβαση προς αυτήν.
Γενικά χαρακτηριστικά αυτής είναι η ανορεξία και η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη κατά τη διάρκεια της μέρας (συνήθως έως το 40% των θερμιδικών αναγκών του ατόμου), η πρόσληψη του 60% των θερμιδικών του αναγκών ή και παραπάνω σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της νύχτας από φτωχές επιλογές θερμίδων σε θρεπτικά συστατικά, πλούσιων όμως σε ζάχαρη, αλάτι, κακά λιπαρά και θερμίδες, η αυπνία και η κακή διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Βοηθητικές συστάσεις:
Βασικό στόχο αποτελεί ο ποιοτικός και μη διακοπτόμενος ύπνος τουλάχιστον 6 με 8 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βοηθητικά μπορούν να λειτουργήσουν ροφήματα όπως η λουίζα ή η πασιφλώρα πριν τον ύπνο ή ακόμα και φυτικά συμπληρώματα αυτών (φαρμακευτική βοήθεια) εάν κριθεί απαραίτητο. Μια μικρή αύξηση των υδατανθράκων στα τελευταία γεύματα της μέρας μας φαίνεται πως λειτουργεί θετικά, καθώς βοηθά ορμονολογικά στην καλύτερη διάθεση και σε βελτιωμένο ύπνο.
Ένα ελαφρύ γεύμα πριν τον ύπνο μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας και να μας δημιουργήσει το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού, ώστε να μην σηκωθούμε τη νύχτα προς αναζήτηση φαγητού.
Εάν παρόλα αυτά καταλήξουμε σε νυχτερινή επιδρομή είναι αναγκαίο να είμαστε εφοδιασμένοι με όσο το δυνατόν καλύτερες θρεπτικά και φτωχότερες ενεργειακά επιλογές: λίγο φρέσκο φρούτο ή μικρή ποσότητα αποξηραμένου, ανάλατοι ξηροί καρποί και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορούν να φανούν σωτήρια.
Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου
Διατροφικές συμβουλές από: Εβίτα Βλάχου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος