Sexting: Τρόπος ερωτικής επικοινωνίας ή σύμπτωμα εθισμού;

Το sexting σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλή τρόπο ερωτικής επικοινωνίας ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους, σε άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά και ανάμεσα σε άτομα που απλά συνδέονται με κάποιον τρόπο στον ψηφιακό κόσμο. Αφορά την ανταλλαγή μηνυμάτων, εικόνων και βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο μέσω της χρήσης κινητού ή υπολογιστή. Ως πρακτική το sexting μπορεί να επιδρά τόσο θετικά όσο και αρνητικά στο άτομο.

Πώς μπορεί να επιδράσει θετικά το sexting;

  • Ως μορφή προκαταρκτικών από απόσταση, καθώς εξάπτει την φαντασία και τονώνει την ερωτική επιθυμία.
  • Σε μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να βοηθήσει τους δύο συντρόφους να ξαναβρούν την χαμένη τους διάθεση. Επίσης, έχει θετική επίδραση και σε ζευγάρια που έχουν σχέση από απόσταση, καθώς βοηθά να διατηρηθεί η σεξουαλική φλόγα.
  • Για τους εφήβους, το sexting είναι συχνά διασκεδαστικό και πολύ συχνά συναινούν σε αυτή την πράξη. Αν συντελείται σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, τότε το sexting μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση σχέσεων και την αυτοπεποίθηση των νέων μέσω της δυνατότητας να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους, τα σώματα και την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Πώς μπορεί να επιδράσει αρνητικά το sexting;

  • Το sexting πολλές φορές πραγματοποιείται και ενώ ένα άτομο βρίσκεται σε σχέση. Ο διάλογος και οι ερωτικές φωτογραφίες δύνανται να οδηγήσουν σε ερεθισμό, αυνανισμό και κορύφωση. Συνεπώς, αν και δεν υπάρχει προσωπική επαφή, ο ένας σύντροφος επενδύει αλλού το ερωτικό του ενδιαφέρον, κάτι το οποίο ο άλλος σύντροφος μπορεί να το βιώσει ως μία μορφή απιστίας και αυτό να δημιουργήσει ρήξη στη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ζευγάρι, φέρνοντας διαμάχες για το αν πράγματι αποτελεί απιστία ή όχι η συγκεκριμένη πρακτική.
  • Όταν το sexting πραγματοποιείται ανάμεσα σε αγνώστους ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην γνωρίζουμε ποιο είναι πραγματικά το άτομο με το οποίο επικοινωνούμε, με συνέπειες τόσο σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ασφάλειάς μας.
  • Το sexting μπορεί να συνδεθεί και με την «εκδικητική πορνογραφία», με την ανάρτηση δηλαδή αρχείων σεξουαλικού περιεχομένου κάποιου ανθρώπου στο διαδίκτυο χωρίς την συναίνεσή του. Η πράξη αυτή αποτελεί μία μορφή σεξουαλικής κακοποίησης η οποία είναι γνωστή διεθνώς ως «μη συναινετική» ή «εκδικητική πορνογραφία».

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές το sexting;

  • Είναι ανέξοδο, δεν χρειάζεται κανείς χρήματα για να μετακινηθεί, να βγει ραντεβού ή να κλείσει ξενοδοχείο.
  • Είναι γρήγορο, δεν χρειάζεται να αφιερώσει κανείς πολύ χρόνο, καθώς μπορεί να γίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεται.
  • Δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που δεν θα είχαν την τόλμη, την αυτοπεποίθηση ή τη δυνατότητα λόγω απόστασης στην πραγματική ζωή να προσεγγίσουν ερωτικά άλλα άτομα στην ψηφιακή πραγματικότητα και να βιώσουν την αντίστοιχη εμπειρία.
  • Ειδικότερα στην σημερινή εποχή, όπως διαμορφώθηκε μετά την πανδημία, αποτελεί μία μορφή φλερτ πολύ πιο εύκολα πραγματοποιήσιμη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες οι οποίες προϋποθέτουν την ανθρώπινη συναναστροφή, η οποία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.
  • Έχει συμβάλλει στη σεξουαλική απελευθέρωση και αποτελεί πια ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης τόσο σε παρέες νέων ατόμων αλλά και κάθε ηλικίας.

Sexting και εθισμός

Το sexting μπορεί εν δυνάμει να μετατραπεί σε μία εξαρτητική συμπεριφορά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν ένα άτομο διαμορφώνει αλλά και επικεντρώνει την καθημερινότητά του γύρω από το sexting και έχει την ανάγκη να επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά προκειμένου να διώξει την ένταση και ανακουφίσει τα επώδυνα συναισθήματα που βιώνει (μοναξιά, εσωτερικός πόνος κ.ά.) και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του. Το άτομο μπορεί να βιώνει μια αύξηση της έντασης ή της συναισθηματικής διέγερσης αμέσως πριν από την έναρξη της συνομιλίας και ανακούφιση ή τη μείωση της έντασης μετά. Ωστόσο, η διαρκής επιθυμία για την ικανοποίηση των σεξουαλικών παρορμήσεων και η ανάγκη επανάληψης της αντίστοιχης συμπεριφοράς προκειμένου να επιτευχθεί η ίδια ευφορία, προκαλεί έντονη δυσφορία όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται ή/και έχει σημαντικές επιπτώσεις στους υπόλοιπους τομείς της ζωής του ατόμου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το sexting μπορεί να συνδέεται επίσης τόσο με την εξάρτηση ενός ατόμου από το σεξ όσο και από την εξάρτηση από το διαδίκτυο, συνεπώς είναι καλό να διερευνηθεί με την βοήθεια ενός συμβούλου ψυχικής υγείας.

Απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με πεδία ειδίκευσης το Ποινικό Δίκαιο και τις Εξαρτήσεις. Εργάζομαι ως καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στόχος μου να παρουσιάσω άρθρα με κοινωνικά ζητήματα, ώστε να συμβάλλω στην γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της Κοινωνιολογίας.