Υπ. Υγείας: 2.878 κρούσματα συνολικά – με προσοχή και λογική να ανοίξει η εστίαση

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 5.400.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού με 340.000 θανάτους, ενώ έχουν γιατρευτεί από τον ιό περίπου 2.300.000, μας ενημέρωσε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και δ/ντης υγειονομικού Π.Α., Δ. Χατζηγεωργίου.

Οι Η.Π.Α. έχουν σημειώσει τουλάχιστον 1.660.000 κρούσματα και ακολουθούν η Βραζιλία με 350.000 και η Ρωσία 344.000.

Στη χώρα μας ανακοινώθηκαν 2 νέα κρούσματα κορωνοϊού, φτάνοντας συνολικά τα 2.878. Το 55,2% αφορά άντρες. Τα 626 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.635 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τα άτομα που είναι διασωληνωμένα είναι 19 με διάμεση ηλικία διασωλήνωσης να είναι τα 70  έτη. Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από ΜΕΘ είναι 100. Έχουν ελεγχθεί 153.963 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τους θανάτους δεν έχουμε κανέναν καταγεγραμμένο το τελευταίο 24ωρο, παραμένοντας στους 171 στην Ελλάδα, με τα 76 έτη η διάμεση ηλικία θανάτων. Πρόκειται για 50 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 94,7%  είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Με προσοχή και με λογική πρέπει να επανέλθει το άνοιγμα της εστίασης και πρέπει να επιλέγουμε χώρους που θα τηρείται η απόσταση των τραπεζιών, η τήρηση οδηγιών από εργαζόμενους και η τήρηση γενικά των κανόνων υγιεινής.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες για τη θεραπεία του ιού, ήταν η χρήση φαρμάκων που ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες ιατρικές καταστάσεις, ελπίζοντας ότι θα έχουν αποτέλεσμα έναντι του νέου ιού, τα αποτελέσματα ωστόσο μέχρι στιγμής είναι φτωχά. Πρόσφατα επιστρατεύτηκε η τεχνητή νοημοσύνη μέσω των υπερ-υπολογιστών για να βοηθήσει στην πρόβλεψη της αλληλεπίδρασης της κάθε υποψήφιας θεραπευτικής ουσίας με την πρωτεΐνη-στόχο του ιού.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο ισχυρά, ωστόσο υπάρχουν πολλά έστω και ήπιας ισχύος επιχειρήματα τα οποία μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουμε, δήλωσε ο Δ. Χατζηγεωργίου. Το R0 παραμένει πολύ χαμηλό και δεν έχει επηρεαστεί καθόλου προς τα πάνω από τα υπόλοιπα ανοίγματα που έχουν γίνει.

Σχετικά με τα γυμναστήρια είναι ένας χώρος με υψηλό ρίσκο και θέλουμε να ανοίξουν όταν θα είμαστε σίγουροι. Για τα ξενοδοχεία θα εκτιμηθεί ξανά η κατάσταση μέσα στις επόμενες 1-2 βδομάδες, τόνισε ο Δ. Χατζηγεωργίου.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 24/05/20

Επικαιρότητα-Νέα-Ειδήσεις!