Εν όψει Ευρωεκλογών στο your e-articles ο Δημήτρης Ιωακειμίδης (Jo Di). Οδοντίατρος, ο οποίος ζει, εργάζεται στην Ολλανδία και κατεβαίνει υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Μέρα 25.
-Αρχικά θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας πώς πήρες την απόφαση της μετανάστευσης στην Ολλανδία; Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα;
Ευχαριστώ καταρχάς για το ενδιαφέρον και την αποστολή των ερωτήσεων και φυσικά για τη φιλοξενία στο your e-articles. Η απόφασή μου να μεταναστεύσω στην Ολλανδία ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Προσπάθησα αρχικά να κάνω μια αρχή στην Ελλάδα, μετά την αποφοίτησή μου από την Οδοντιατρική του ΑΠΘ, αλλά η προσπάθεια αυτή συνέπεσε με την αρχή της οικονομικής κρίσης και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, οπότε και βρέθηκα σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά στο επαγγελματικό μου μέλλον.
Την ίδια στιγμή παρουσιάστηκε μια ευκαιρία να εργαστώ ως οδοντίατρος σε μια χώρα με ισχυρό κοινωνικό κράτος και καλές επαγγελματικές και οικονομικές προοπτικές. Η επιλογή δεν ήταν εύκολη, καθώς η Ελλάδα ήταν και θα είναι πάντα ο τόπος μου, το μέρος που ζουν τα αγαπημένα φιλικά και οικογενειακά μου πρόσωπα, αλλά η προοπτική για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και επαγγελματικής σταθερότητας με οδήγησε να κάνω αυτό το δύσκολο βήμα. Όσο για το αν σκέφτομαι να επιστρέψω, σίγουρα η Ελλάδα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, δεν έφυγα νοητικά ποτέ μέσω της ενασχόλησης μου με τα γραφήματα και τον πολιτικό και κοινωνικό σχολιασμό, όλα αυτά τα δεκαπέντε σχεδόν χρόνια που έχω φύγει, και ελπίζω πως στο μέλλον θα φτιάξουμε όλοι μαζί τις συνθήκες που θα με κάνουν να επιστρέψω.
-Ελλάδα vs Ολλανδία, αν συγκρίνεις αυτές τις δύο χώρες, που διαφοροποιούνται, υπάρχει κάτι στο οποίο μοιάζουν;
Υπάρχουν σίγουρα διαφορές αλλά και ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας. Από τις διαφορές, η Ολλανδία έχει μια πιο σταθερή και οργανωμένη δομή κοινωνικού κράτους, όσο και αν γίνονται προσπάθειες να «ξηλωθεί» τα τελευταία χρόνια, πιο ισχυρή οικονομία, με ισχυρά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, ενώ η Ελλάδα βλέπουμε πως κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση σε αυτό το επίπεδο, ως αποτέλεσμα των πολλών χρόνων οικονομικής και πολιτικής κρίσης, που έχει οδηγήσει σε κρίση αξιών και ιδανικών.
Από την άλλη, οι Έλληνες και οι Ολλανδοί μοιράζονται μια αίσθηση κοινότητας και φιλοξενίας, αν και εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους στις δύο χώρες. Οι πόλεις εδώ στην Ολλανδία, είναι φτιαγμένες και συνεχώς μεταλλάσσονται με στόχο να αποκτήσουν ένα πιο φιλόξενο πρόσωπο, με πλήθος ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου και δομών που επιτρέπουν να ζεις πιο ανθρώπινα και πιο ελεύθερα. Και στις δύο χώρες, η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και η αίσθηση του χιούμορ των δύο λαών έχει ομοιότητες που δεν περίμενα πως θα συναντήσω εδώ, μιας και η εικόνα που είχαμε και έχουμε για τις χώρες του βορρά είναι πως οι άνθρωποι είναι πιο απόμακροι και αφιλόξενοι. Έχω πει πολλές φορές πως, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει πουθενά ο παράδεισος, και πως πάντα θα χρειαστεί να κάνεις τους απαραίτητους συμβιβασμούς όταν ζεις κάπου, αλλά τουλάχιστον εδώ νιώθω πως δεν απειλείται καθημερινά η ζωή μου, πως μπορώ να ζω ελεύθερα και να αναπτυχθώ επαγγελματικά και προσωπικά χωρίς να κάνω τις ηθικές εκπτώσεις που απαιτούνται στην Ελλάδα.
-Έχουν δίκιο ή άδικο όσοι μιλούν για μία άλλη Ευρώπη, των Βαλκανίων ή την «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων»;
Υπάρχουν στοιχεία μεγάλης αλήθειας σε αυτή την προσέγγιση, ειδικά όταν δούμε την οικονομική και κοινωνική ανισότητα μεταξύ των κρατών-μελών. Όμως, πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ενωτικός θεσμός, με στόχο να γεφυρώσει αυτά τα χάσματα και να προωθήσει την ισότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών της. Κάτι τέτοιο βέβαια, μπορεί θεωρητικά, να είναι ο στόχος της Ε.Ε. αλλά βλέπουμε πως στην πράξη δεν γίνεται.
Πρώτα απ’ όλα με βάση την εμπειρία της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης του 2009 αλλά και πολύ περισσότερο των τελευταίων χρόνων, που παρατηρείται μια αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των ισχυρά οικονομικών χωρών-μελών της Ε.Ε. και των πιο αδύναμων (κυρίως του νότου και των χωρών του πρώην σοβιετικού μπλοκ). Το ΜέΡΑ25 έχει τονίσει ότι η Ευρώπη έχει πραγματικά διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολιτικής ολοκλήρωσης μεταξύ των κρατών-μελών. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, έχουμε προτείνει μια προσέγγιση που προωθεί την αλληλεγγύη, την ισότητα, και τη δίκαιη κατανομή των πόρων μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να δημιουργηθεί μια αληθινά ενιαία και δίκαιη Ευρώπη.
-Κοινωνικό κράτος στην Ολλανδία και κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πώς το έχεις βιώσει συγκριτικά;
Το κοινωνικό κράτος στην Ολλανδία είναι πολύ ισχυρό, αν και έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με μια σχετικά αποτελεσματική υποστήριξη σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλεια. Στην Ελλάδα, αν και θεωρητικά υπάρχει το πλαίσιο του κοινωνικού κράτους, η αποτελεσματικότητά του έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και τη λιτότητα, αλλά και από τις στοχευμένες αντικοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που μειώνουν το απαραίτητο δίχτυ προστασίας της κοινωνίας ή προσφέρουν επιθέματα κοινωνικής και οικονομικής ασφάλειας, που δυστυχώς απλώς εντείνουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίζουν ουσιαστικά. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι στην Ολλανδία υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες (όπως π.χ. ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας που είναι αρκετά διαδεδομένος), ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βελτίωση και ριζική αναδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους για να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες.
-Oι Ευρωεκλογές γενικά υποτιμούνται αρκετά στην χώρα μας παρόλο που το 80% των αποφάσεων που διέπουν και το δίκαιο της χώρας μας λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί πιστεύεις συμβαίνει αυτό;
Οι Ευρωεκλογές συχνά υποτιμούνται επειδή πολλοί Έλληνες δεν αντιλαμβάνονται τον άμεσο αντίκτυπο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην καθημερινότητά τους, αν και η πρόσφατη εμπειρία της προβολής και της προσπάθειας αναζήτησης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών έχει αναδείξει με εμφατικό τρόπο τις διεξόδους που μπορεί κάποιος να βρει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, χωρίς πάντα αυτό δυστυχώς να συνδυάζεται με άμεση λύση σε εθνικά ζητήματα, μιας και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. έχουν τον τελικό λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει μια αίσθηση απόστασης μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των πολιτών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή συμμετοχή.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πολλές αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν άμεσες συνέπειες για τη χώρα μας. Επομένως, χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι Ευρωεκλογές. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το ΜέΡΑ25 προτείνει μια προσέγγιση που ενθαρρύνει τη διαφάνεια, τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και την ενημέρωση για τη σημασία των Ευρωεκλογών και του ρόλου που διαδραματίζουν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στις τελευταίες Ευρωεκλογές το ποσοστό συμμετοχής για την Ελλάδα ήταν κοντά στο 60% και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις προσεχείς εκλογές, οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα, απάντησαν σε ποσοστό άνω του 75% πως προτίθενται να ψηφίσουν. Μένει να δούμε εάν θα επαληθευτεί αυτό στην πράξη ενώ είναι κι ένα προσωπικό στοίχημα, η αύξηση της συμμετοχής και η δραστηριοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας προς αυτό τον σκοπό.
-Επέλεξες να συμμετάσχεις ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ25, ένα κόμμα που τις εθνικές εκλογές έλαβε 2,50% και έμεινε εκτός βουλής με τις δημοσκοπήσεις να το εμφανίζουν στο 2% για τις ευρωεκλογές παρόλο που είσαι αρκετά γνωστός ως ‘’Jo Di’’ και σίγουρα θα σε ήθελαν και άλλα κόμματα, γιατί;
Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια έχω δεχθεί και άλλες προτάσεις να συμμετέχω σε κομματικούς σχηματισμούς, είτε ενεργά, είτε απλώς με την στήριξή μου και ως πολιτικό ον, δεν μπορώ να πω πως δεν με αφήνει αδιάφορο, η συμμετοχή με πιο άμεσο και ουσιαστικό τρόπο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Οι συνθήκες όμως, στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή, δεν επέτρεπαν μια τέτοια κίνηση τα προηγούμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, δεν επιθυμούσα ποτέ μια εξασφάλιση μέσω κομματικών σχηματισμών που δεν με εκφράζουν, μόνο και μόνο για να αναδειχθώ προσωπικά.
Η ανοιχτή υποστήριξή μου στο ΜέΡΑ25 στις τελευταίες διπλές βουλευτικές εκλογές, το 2023, ήταν μια πρώτη, πιο άμεση εμπλοκή, με ένα πολιτικό χώρο, μιας και οι απόψεις του κόμματος ταυτίζονται με τις δικές μου προσωπικές πολιτικές και κοινωνικές αξίες και ιδέες. Η ξεκάθαρη αντιπολιτευτική του στάση την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο αλλά και οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για την κοινωνία, την οικονομία, την ειρήνη και την δικαιοσύνη ήταν οι λόγοι που πολιτεύομαι με τον χώρο αυτό. Η συμμετοχή μου, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενέχει περισσότερο έναν ρόλο άμεσης και ουσιαστικής υποστήριξης, σε μια περίοδο που το ΜέΡΑ25, μετά την διπλή εκλογική ήττα του ’23, έχει την ανάγκη της ανανέωσης, της διεύρυνσης και απεύθυνσης σε πιο πλατιές κοινωνικές ομάδες και της προβολής με κάθε μέσο, ώστε να αντιστραφεί η μεθοδικά στοχευμένη αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την λάσπη των πολιτικών αντιπάλων για τις ιδέες και προτάσεις του ΜέΡΑ25 και τη συνεχή δολοφονία χαρακτήρα των συμμετεχόντων σε αυτή την προσπάθεια. Το πολιτικό σκηνικό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι αρκετά ρευστό και η εικόνα των δημοσκοπήσεων είναι κάτι που μπορεί εύκολα να αναστραφεί, μιας και η κοινωνία δείχνει να αναζητά νέα πρόσωπα για να εμπιστευτεί και να συνεργαστεί για την αναζήτηση λύσεων στα χρόνια προβλήματα της χώρας και θεωρώ πως η πολύχρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα, από την σκοπιά του σχολιαστή, αποτελεί ένα δείγμα γραφής για την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την κοινωνική ευαισθησία που επιθυμώ να αποτελέσουν πυλώνες στην επικείμενη ενεργή πολιτική μου ενασχόληση.
-Ο Γιάννης Βαρουφάκης με ένα -ν, ηττήθηκε ως υπουργός οικονομικών που τα έβαλε με όλους και δεν είδαμε ποτέ να γίνεται πραγματικότητα η θέση του. Ενέπνευσε ταινία από τον Κώστα Γαβρά «Adults in the Room» (Ενήλικοι στην Αίθουσα) και πρόσφατα με τον θάνατο του Σόιμπλε στην αυτοβιογραφία του, είδαμε να του αφιερώνει ξεχωριστό κεφάλαιο με όχι και τα πιο κολακευτικά λόγια. Προσφάτως δε η Γερμανία του απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα και κάθε πολιτική δραστηριότητα εξαιτίας της θέσης του για την Παλαιστίνη. Θεωρείς πως κάποτε η ιστορία θα τον δικαιώσει στο μέλλον ή οι εποχές θα σκοτεινιάζουν όλο και περισσότερο;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα με τολμηρές ιδέες που εκφράζονται τα τελευταία χρόνια μέσω του DiEM25 και του ΜέΡΑ25. Ορισμένοι τον θεωρούν ριζοσπαστικό, άλλοι επικίνδυνο για την κοινωνία, ενώ υπάρχουν ευτυχώς πολλοί άνθρωποι, στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, που τον βλέπουν ως έναν αξιοπρεπή ακαδημαϊκό και πολιτικό που στέκεται ξεκάθαρα και διαχρονικά εναντίον των κυρίαρχων οικονομικών δυνάμεων και των συμφερόντων που αυτές εξυπηρετούν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και πλέον με την πολυδιάστατη πολιτική ενασχόλησή του. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα τον κρίνει η ιστορία, αλλά είναι σαφές πως οι ιδέες του έχουν επηρεάσει τον πολιτικό διάλογο στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Θέλω να πιστεύω ότι, με τον καιρό, θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση για τις θέσεις του και αυτές του ΜέΡΑ25 και πιθανώς μια αναγνώριση του θάρρους που επέδειξε σε κρίσιμες χρονικές περιόδους για την Ελλάδα.
Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία δείχνουν πως η πορεία προς την κατανόηση και τη δικαίωση μπορεί να είναι μακρά και δύσκολη, και απαιτεί μια συντονισμένη «αντεπίθεση» στο επίπεδο της πληροφόρησης, ειδικά όταν βλέπουμε πως όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει μια μεθοδική κατασυκοφάντηση των απόψεων και του χαρακτήρα του από τα ελληνικά ΜΜΕ. Η πρόσφατη, εντελώς αντιδημοκρατική κίνηση της Γερμανίας, να του απαγορεύσει την είσοδο και την πολιτική δράση στην χώρα, αποτελούν ένα παράσημο για την ξεκάθαρη θέση του ΜέΡΑ25 και του αγώνα που ο ίδιος δίνει προσωπικά για την ανάδειξη του εγκλήματος και της γενοκτονίας που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στην Παλαιστίνη από το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ.
-Γενικά τι πιστεύεις θα ξημερώσει για τον κόσμο με τα μέτωπα Ουκρανίας – Ρωσίας και Παλαιστίνης – Ισραήλ – Ιράν ανοιχτά, θα οδηγηθούμε σε έναν Γ’ ΠΠ;
Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε δυστυχώς, τον πόλεμο να επανέρχεται στη γειτονιά της Ευρώπης, είτε αυτό συμβαίνει με το μέτωπο της Ουκρανίας – Ρωσίας, είτε με τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ, είτε παλιότερα με τον πόλεμο στην Συρία και τις επιθέσεις στην Λιβύη. Η πρόσφατη εμπλοκή του Ιράν, ήταν κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που το Ισραήλ έχει χάσει τη μάχη της διεθνούς υποστήριξης – σε επίπεδο κοινωνιών – παρά την απαράδεκτη και απάνθρωπη, κατά τη γνώμη μου, στήριξη των κυβερνήσεων του δυτικού κόσμου, και αναζητά τη θυματοποίηση του ενεργώντας προκλητικά και επιθετικά σε όλους σχεδόν τους γείτονές του. Η απειλή για μια πιο γενικευμένη σύρραξη είναι υπαρκτή, αφού έχει χαθεί κάθε σεβασμός στους κανόνες τους διεθνούς δικαίου, έχει – ως ένα βαθμό – ατονίσει το αντιπολεμικό αίσθημα των λαών της Ευρώπης και υπάρχει μια συνεχιζόμενη υποβάθμιση στην αξία της ανθρώπινης ζωής και στην Ε.Ε. και στις γειτονικές χώρες. Η στάση των χωρών της Ευρώπης στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού αλλά και η πλήρης ταύτιση της με τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, η προώθηση και στήριξη των εμπόρων όπλων εις βάρος και σε πλήρη αντίθεση με την υποστήριξη των διπλωματικών διεξόδων και της προσπάθειας για ειρήνη στην περιοχή, είναι κινήσεις που δεν βοηθούν στην σταθεροποίηση και εντείνουν την απειλή για μια πιο γενικευμένη πολεμική σύρραξη. Θέλω να πιστεύω πως οι αντιστάσεις της κοινωνίας και η ξεκάθαρη αντιπολεμική στάση των λαών της Ευρώπης θα αποτελέσουν τροχοπέδη προς μια τέτοια κατεύθυνση.
-Η κυβέρνηση ΝΔ παρόλο που ηττάται διαρκώς σε όλα τα μέτωπα, ακόμα και στο κυρίαρχο της ασφάλειας με την δολοφονία εν ψυχρώ της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, παραμένει πρώτη χωρίς αντίπαλο στις δημοσκοπήσεις παρά και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την χώρα, γιατί πιστεύεις συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει κάποια στιγμή;
Η διαφαινόμενη κυριαρχία της ΝΔ, παρά το πλήθος σκανδάλων, αστοχιών και αποτυχιών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού της έλλειψης μιας ενιαίας και συλλογικής πολιτικής αντιπολίτευσης, του κατακερματισμού των υγιών πολιτικών δυνάμεων της χώρας και φυσικά της συντονισμένης στήριξης (με το αζημίωτο) των ΜΜΕ στην Ελλάδα που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια ισχυρή επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων και ελέγχου της δημόσιας αντίληψης, όσων επιλέγουν άκριτα να ενημερώνονται μέσω αυτών.
Πιστεύω ακράδαντα, πως εάν τα ΜΜΕ έκαναν απλώς την δουλειά τους, παρουσιάζοντας τα προβλήματα και τα κοινωνικά θέματα, τα σκάνδαλα και τις αστοχίες της κυβέρνησης με αντικειμενικό και ουσιαστικό τρόπο, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα άντεχε ούτε μια εβδομάδα στη θέση της. Από την άλλη, η άνοδος της αποχής από τις εκλογές και της γενικότερης αποστασιοποίησης μεγάλου μέρους της κοινωνίας από τα πολιτικά δρώμενα, διαστρεβλώνουν την εικόνα όπως αυτή αποτυπώνεται στις κάλπες, με τη ΝΔ να στηρίζεται από μια μικρή μειοψηφία στην κοινωνία, ενώ αυτό μεταφράζεται σε μια πολιτική παγκυριαρχία σε επίπεδο εικόνας και εκπροσώπησης. Σε αυτό φυσικά συμβάλλουν εμφατικά οι νόμοι, αλλοίωσης της ποιότητας της δημοκρατίας στην χώρα της (είτε με την ύπαρξη των διαφόρων bonus εδρών που δίνονται προς ισχυροποίηση του πρώτου κόμματος με πρόφαση την «κυβερνησιμότητα», είτε με την ύπαρξη ορίου για την είσοδο στην Βουλή). Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η ΝΔ έχει χρέη που αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, και ενώ είναι – με διαφορά – το κόμμα με τα υψηλότερα χρέη σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζει να ξοδεύει ασύστολα χρήματα για επικοινωνιακές καμπάνιες και δράσεις.
-Διαβάζοντας το βιογραφικό σου βλέπουμε πως δηλώνεις ανοιχτά ομοφυλόφιλος: «Τα τελευταία 17 χρόνια, μοιράζομαι μια ευτυχισμένη ζωή, μαζί με τον σύντροφό μου Γιώργο, ενώ πρόσφατα, η οικογένειά της μεγάλωσε με την προσθήκη του Momo, της γάτου που υιοθετήσαμε από ένα καταφύγιο της Κύπρου», ποια είναι η άποψή σου για την νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο και την τεκνοθεσία από την ΝΔ με την ψήφιση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, άρχισε να πνέει άνεμος προοδευτικότητας ή όχι; Θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και η δυνατότητα παρένθετης μητρότητας για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια;
Είμαι σαφώς υπέρ της νομοθέτησης της ισότητας στον γάμο και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η ισότητα στα δικαιώματα είναι ζωτικής σημασίας σε μια δημοκρατική κοινωνία χωρίς αστερίσκους και παραπομπές. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά για να επιτευχθεί πραγματική ισότητα. Η ψήφιση είναι σαφώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η δυνατότητα παρένθετης μητρότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ένα από αυτά τα ζητήματα, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας σε περισσότερους ανθρώπους χωρίς περιορισμούς και εμπόδια. Στην τελική, ο στόχος πρέπει να είναι μια κοινωνία που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλ@. Αυτό φυσικά δεν αλλάζει αυτόματα με την ψήφιση ενός νόμου, αλλά απαιτεί μια τολμηρή αλλαγή σε επίπεδο παιδείας και ενημέρωσης, ώστε να μετριαστεί ή και ιδανικά να εξαφανιστεί ο σκοταδισμός και η οπισθοδρόμηση που φαίνεται να έχουν ακόμα ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία.
-Τέμπη, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύεις θα οδηγήσουν σε δικαίωση των θυμάτων;
Ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, φαίνεται πως μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στο θέμα της ανάδειξης, της διερεύνησης και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών, βλέπουμε πως οι συντονισμένες προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος από την πλευρά της κυβέρνησης και η άρνηση συνεργασίας με θεσμούς (όπως η ευρωπαϊκή εισαγγελία για παράδειγμα) αποτελούν ένα ισχυρό εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο αγώνας που δίνεται από τους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ χρήσιμος και ουσιαστικός για την πολυπόθητη δικαίωση. Επιπρόσθετα η ενεργοποίηση, μέσω εκδηλώσεων, διαδηλώσεων, εκστρατειών ενημέρωσης και το συνεχιζόμενα αυξανόμενο ενδιαφέρον της κοινωνίας για το θέμα, μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για μια τέτοια εξέλιξη, κόντρα στα ψέματα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποτιμήσει το ζήτημα και να καλύψει τους υπεύθυνους.
-Πώς βλέπεις την νεολαία έχοντας εικόνα από 2 χώρες, πιο πολιτικοποιημένη ή απολιτίκ οδηγούμενη στα ακροδεξιά τελικά;
Η νεολαία σήμερα είναι ένα μείγμα πολιτικοποιημένων και δυστυχώς απολιτίκ ατόμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απογοήτευση με το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει ορισμένους νέους προς την αποστασιοποίηση, την αποχή ή στην χειρότερη των περιπτώσεων προς ακροδεξιές ομάδες. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλοί νέοι που συμμετέχουν πολύ ενεργά σε πολιτικά κινήματα, προωθώντας την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, και την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων. Ελπίζω, και θέλω να πιστεύω πως και η δράση μας συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, ότι με τον καιρό, οι φωνές που υποστηρίζουν την προοδευτικότητα και την ανεκτικότητα θα γίνουν πιο δυνατές. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας για όλους τους ανθρώπους.
-Το Μέρα25 συνεργάζεται με την Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά έχοντας έντονο ενδιαφέρον για την κλιματική αλλαγή που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον όπως όλα δείχνουν και οι πολιτικές της Ε.Ε. είναι το λιγότερο ελλιπείς και αδιάφορες. Ποιες είναι οι θέσεις σας;
Η ενωτική πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, έχει σαφείς θέσεις εδώ και πολλά χρόνια, για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Υποστηρίζουμε την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας, και την ανάπτυξη πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Επίσης, προτείνουμε σθεναρά πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στην προστασία της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων. Πιστεύουμε στη δίκαιη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υποφέρουν από τις αλλαγές, και προωθώντας την κλιματική δικαιοσύνη για όλους.
Στις πάγιες θέσεις του ΜέΡΑ25 περιλαμβάνονται η απαγόρευση κάθε εξόρυξης υδρογονανθράκων, η έμπρακτη στήριξη κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος (ιδιαιτέρως των προστατευόμενων περιοχών) και προστασίας του δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Μια βιομηχανία αιχμής αφορά τις τεχνολογίες μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – συστάδες μπαταριών ικανές να ηλεκτροδοτούν ολόκληρα δίκτυα τις νύχτες χωρίς άνεμο τόσο σε επίπεδο οικισμών όσο και ολόκληρων πόλεων. Μια άλλη βαριά βιομηχανία με λαμπρό μέλλον, που μάλιστα δίνει ελπίδα σε περιοχές με ορυχεία που είτε έκλεισαν είτε ετοιμάζονται να κλείσουν, είναι εκείνη της Βιομηχανικής Δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα το οποίο, αφού υγροποιηθεί, ενταφιάζεται εκεί απ’ όπου προήλθε – δηλαδή στα έγκατα της γης, στις στοές και γαλαρίες των παροπλισμένων ορυχείων. Πρόκειται για οικολογικά ευαίσθητη και επικερδή βιομηχανική διαδικασία που, από τη μία μεριά, δημιουργεί πολλές, καλές θέσεις εργασίας ενώ, από την άλλη, εξυπηρετεί κι ένα καθήκον της ανθρωπότητας απέναντι στη φύση, επιστρέφοντας στα έγκατά της το διοξείδιο του άνθρακα που εμείς αποδεσμεύσαμε από τη Γη και το οποίο, αν το αφήσουμε να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, θα καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας.
Το ΜέΡΑ25, ως το μόνο πράσινο κόμμα στην Ελλάδα, με συνέπεια και κόστος, υπερασπίζεται το περιβάλλον, εργάζεται για την αειφορία και την προστασία φύσης και κοινωνίας, και βέβαια διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από το πράσινο ξέπλυμα που επιχειρούν σχεδόν όλες οι άλλες (παλιές και νέες) πολιτικές δυνάμεις.
-Η Ε.Ε. εν τέλει παρακμάζει ως θεσμική και οικονομική ένωση και οδηγείται προς διάλυση ή πιστεύεις θα αναγεννηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον;
Αναγνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που δίνουν την εντύπωση μιας παρακμάζουσας ένωσης, εξαιτίας των ακολουθούμενων πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών, που οδήγησαν στην οικονομική ανισότητα και την επικίνδυνη άνοδο του εθνικισμού σε αρκετές χώρες κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ως στόχο να γίνει πιο δυνατή και πραγματικά ενωμένη προς όφελος των πολλών. Γι’ αυτό τον λόγο, προτείνουμε μια προσέγγιση που προωθεί την αλληλεγγύη, τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, και την ενίσχυση της δημοκρατίας και της διαφάνειας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν τρέφουμε αυταπάτες πως αυτή η Ε.Ε. όπως έχει δομηθεί σήμερα, μπορεί με μικρές βελτιώσεις να αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζονται πολλαπλές δράσεις από την πλευρά της κοινωνίας, ενημέρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την ανάδειξη μιας ηγεσίας που θα εργάζεται για το συμφέρον όλων των λαών της Ευρώπης. Με γνώμονα την αλληλεγγύη αλλά και με αποφασιστικότητα, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο και να οδηγηθούμε σε μια πιο ενωμένη αλλά προπαντός δίκαιη και ανθρώπινη Ευρώπη, χωρίς εμπλοκή σε πολέμους, χωρίς στήριξη γενοκτονιών, χωρίς οικονομικούς στραγγαλισμούς και τελεσίγραφα.
Για μια Ευρώπη που οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν ελεύθερα, ειρηνικά και χωρίς μίσος για τους κατατρεγμένους. Για μια Ευρώπη που δεν θα είναι φερέφωνο των Η.Π.Α. και των συμφερόντων του κεφαλαίου αλλά μια ανεξάρτητη και δημοκρατική ένωση λαών που θα ζουν, θα εργάζονται και θα απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς περιορισμούς και εμπόδια. Γι’ αυτούς τους λόγους καλώ όλα τα υγιή μέρη της κοινωνίας να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 και των ανθρώπων που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο μας για τις Ευρωεκλογές, με στόχο την μείωση της αποχής, την ουσιαστική ενεργοποίηση και τη συμμετοχή για μια δίκαιη και ανθρώπινη Ελλάδα σε μια δημοκρατική Ευρώπη.
Δημήτρης Ιωακειμίδης (Jo Di): εδώ
Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις: εδώ