Απάντηση του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Συνταγματολόγου Ξενοφών Κοντιάδη
Απαντώ εδώ (στο προσωπικό προφίλ στο FB) με απλό τρόπο σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα:
Πώς προέκυψε η συζήτηση περί εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή μελών της Κυβέρνησης; Επειδή αναφέρεται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πώς ασκείται εδώ ποινική δίωξη κατά Υπουργών; Προσοχή! Η ποινική δίωξη για το κακούργημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση ΔΕΝ προϋποθέτει κατ’ ανάγκην ως προς Υπουργούς ή Υφυπουργούς (ή και Πρωθυπουργούς) να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος, δηλαδή να υπάρξει απόφαση της Βουλής, αλλά μπορεί να ασκηθεί από τη δικαστική εξουσία με τον ίδιο τρόπο που ασκείται για οποιονδήποτε.
Τι σημαίνει εγκληματική οργάνωση; Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση τριών ή περισσότερων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Αυτός που διευθύνει την εγκληματική οργάνωση τιμωρείται με κάθειρξη.
Τι συνεπάγονται όλα αυτά; Ότι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης του κακουργήματος της συγκρότησης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση από πολιτικά πρόσωπα, με βάση τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ή περαιτέρω έρευνες, θα πρέπει οι αρμόδιες δικαστικές αρχές να προχωρήσουν σε ανακριτικές πράξεις και (αναλόγως των ευρημάτων) σε ποινική δίωξη των προσώπων αυτών. Κρίσιμο είναι να αξιολογηθεί αν οι πράξεις αυτές σχετίζονται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων ή τελέστηκαν ανεξαρτήτως αυτών.
Έχει τα “κότσια” η ελληνική δικαιοσύνη να πράξει όσα προανέφερα ή θα διστάσει μπροστά στα μέλη της Κυβέρνησης; Σε αυτό κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εκτός από τους ίδιους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, που κατά το Σύνταγμα οφείλουν να ενεργούν αποκλειστικά με γνώμονα τους νόμους και τη συνείδησή τους. Γνωρίζω όμως ότι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία οι δικαστές δεν θα δίσταζαν λεπτό, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη σε μεγάλα ή και μικρότερα σκάνδαλα. Θυμίζω μόνο ότι ο Σαρκοζί ως κατάδικος κυκλοφορεί ακόμη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ξενοφών Κοντιάδης βιογραφικό: εδώ
Διαβάστε περισσότερες απόψεις: εδώ