Η Καινή Διαθήκη είναι ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία που έχω μελετήσει. Και ως ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι φανατικά πιστός –βασικά, ρέπω προς τον αγνωστικισμό- αυτό δεν με εμποδίζει να δω μυωπικά τα πράγματα. Είναι ένα από τα βιβλία που έχω μελετήσει και εξακολουθώ να μελετάω με μεγάλη προσοχή.
Ακόμα και αν υπάρχουν εδάφια με τα οποία δε συμφωνώ ή θεωρώ πως εκφράζουν υπερβολές ή αναχρονιστικές θέσεις, μπορώ να πω πως το γενικότερο μήνυμα του Ευαγγελίου για αγάπη, συγχώρεση και ειρήνη είναι το ζητούμενο του σύγχρονου κόσμου.
Θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στις αιτίες που με οδηγούν να έχω αυτή την άποψη, διότι είμαι ένας άνθρωπος που έχω ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για τη μελέτη τόσο της Χριστιανικής πίστης, όσο και των άλλων θρησκειών.
· Μπορούμε να πούμε πως μέσα στην Καινή Διαθήκη υπάρχει το μήνυμα του σεβασμού και της αποδοχής σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως αναπηρίας, προβλημάτων υγείας, σωματικής διάπλασης, οικονομικής κατάστασης, εμφάνισης. Ένα μήνυμα το οποίο χρειάζεται να τονιστεί και σε κάθε άνθρωπο του σήμερα, αν αναλογιστεί το πόσο σκληρά η ίδια η κοινωνία μας εξοστρακίζει ανθρώπους, επειδή δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις σχετικές με την εμφάνιση ή την κοινωνική τους θέση. Ο Χριστός πάντοτε ενδιαφέρεται για τον κάθε άνθρωπο, είτε είναι ψηλός, είτε είναι τυφλός, είτε είναι φτωχός, είτε είναι πλούσιος.
· Στην Καινή Διαθήκη συναντάμε το άνοιγμα σε όλα τα έθνη. Ο άλλος είναι άνθρωπος και όταν έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκείας, είναι εικόνα σου και οφείλεις να τον βοηθάς. Η ηθική δεν είναι αποτέλεσμα μιας στείρας ηθικολογίας, αλλά αποτέλεσμα της βαθιάς και ελεύθερης αγάπης.
· Το μήνυμα της αγάπης όπως δίνεται μέσα στην Καινή Διαθήκη είναι μοναδικό. Η φράση «ἀγάπα τον πλησίον σου ὡς ἑαυτόν» είναι μοναδική, διότι τονίζει την αγάπη στο Άλλο πρόσωπο, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την αγάπη προς τον εαυτό μας η οποία τελικά είναι και απαραίτητη, για να αγαπήσουμε τους άλλους.
Η Καινή Διαθήκη εμπεριέχει μερικά σπουδαία μηνύματα ζωής, αν εξαιρέσει κάποιος ορισμένες απόψεις οι οποίες έχουν διχάσει πιστούς και μη.