Τα Χριστούγεννα έφυγαν, αλλα άφησαν μόνο δώρα…;

Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς μια μεγάλη γιορτή. Είναι μια λαμπερή γιορτή! Η λαμπρότερη του χρόνου! Η πιο αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Μέρες γεμάτες γλυκές μυρωδιές, μελωδίες, ταινίες, παραμύθια και οικογενειακές στιγμές. Νύχτες με άρωμα πορτοκαλιού και λάμψη από τις φλόγες της φωτιάς που σιγοκαίει στο τζάκι. Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερη γιορτή, γιατί σηματοδοτούν το τέλος της χρονιάς, γεμίζοντάς μας με νοσταλγικές σκέψεις. Κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό μας διαπιστώνουμε λάθη, παραλήψεις και υπερβολές που ίσως πέρασαν χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και την δέουσα προσοχή. Έτσι, οι εμπειρίες του παρελθόντος μάς χαρίζουν απλόχερα σοφία και δύναμη και μας καθιστούν πανέτοιμους να υποδεχθούμε το καινούριο που έρχεται.

Οι μέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι πολύ σύνθετες για τον συναισθηματικό μας κόσμο. Άλλοι τις περιμένουν με αγωνία, άλλοι με φόβο ή αποστροφή και άλλοι με θλίψη. Πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να είμαστε χαμογελαστοί, να συγχωρέσουμε, να στείλουμε ευχές και μηνύματα αγάπης, να δείξουμε την ευαισθησία μας συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικές δράσεις, να επισκεφτούμε φίλους και συγγενείς ή να τους υποδεχτούμε εμείς ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες των στολισμένων σπιτιών μας. Η συμπίεση τόσων πολλών και διαφορετικών συναισθημάτων δεν είναι μια εύκολα διαχειρίσιμη υπόθεση.

Πριν πακετάρεις το δέντρο με τα λαμπερά στολίδια και τις φανταχτερές κορδέλες στο ασπρόμαυρο φόντο του μυαλού σου σκέψου τι αποκόμισες από τα φετινά Χριστούγεννα. Έγινες -έστω λίγο- καλύτερος άνθρωπος; Είπες εκείνα τα «σ’αγαπώ» και τα «συγγνώμη» που χρωστούσες; Χάρισες ένα γεύμα μαζί με ένα φωτεινό χαμόγελο στο «κοριτσάκι με τα σπίρτα» που σου άπλωσε με ελπίδα και ανυπομονησία το χέρι; Οι γιορτές είναι ένα εξαιρετικό αγχολυτικό με κάποιες όμως μικρές παρενέργειες! Ας δούμε, λοιπόν, τις ενδείξεις και αντενδείξεις των Χριστουγέννων!

Τα Χριστούγεννα έφεραν δώρα. Πολλά δώρα! Υλικά αγαθά που περίμενες καιρό τυλιγμένα σε πολύχρωμο γυαλιστερό περιτύλιγμα με επιβλητικό φιόγκο. Αρώματα, καλλυντικά, ρούχα, παπούτσια, προϊόντα τεχνολογίας και πολλά παιχνίδια για τα παιδιά. Έφεραν ξέγνοιαστες στιγμές ανάπαυλας και χαλάρωσης δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έφεραν αγάπη, μπόλικες εκπλήξεις και πλατιά χαμόγελα. Συναντήσεις με φίλους και συγγενείς που οι ρυθμοί της καθημερινότητας μάς είχαν αποξενώσει.

Ωστόσο, έφεραν και αρκετές αλλαγές. Σύμφωνα με έρευνα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων πιστεύει ότι, καθώς φεύγουν οι γιορτές, μας αφήνουν με άδειες τσέπες! Πράγματι, οι λογαριασμοί, το γιορτινό τραπέζι, η ανταλλαγή δώρων και οι κοσμικές έξοδοι συμβάλλουν στην οικονομική ασφυξία μετά την εορταστική περίοδο. Περνώντας η περίοδος των γιορτών νιώθουμε νοσταλγία. Αναπολούμε τις όμορφες στιγμές που, ενώ μας έκαναν να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα, πέρασαν τόσο γρήγορα!

Τι άλλο μας άφησαν τα Χριστούγεννα; Σύμφωνα με την δεύτερη δημοφιλέστερη απάντηση: ΚΙΛΑ! Ναι, κιλά! Όλοι τις μέρες αυτές υιοθετούμε την κακιά συνήθεια να τρώμε πολύ και συχνά αλλάζοντας τα ωράρια φαγητού που εφαρμόζουμε όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Γλυκά, γιορτινά εδέσματα και πλούσια γεύματα συνοδευόμενα τις περισσότερες φορές από ποτό ή αναψυκτικό μάς βυθίζουν σε μικρές διατροφικές παρεκτροπές ενίοτε και σε μεγάλες κραιπάλες! Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα ανθρώπων, τα Χριστούγεννα προκαλούν μελαγχολία, θλίψη και μοναξιά. Οι λόγοι πολλοί… Οι κυριότεροι είναι η έλλειψη υλικών αγαθών, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο, μια απόλυση ή η αδυναμία κάποιων να περάσουν τις γιορτές μακριά από την οικογένεια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας του έτους με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών.

Τέλος, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ακράδαντα ότι τα Χριστούγεννα δεν παίρνουν και δεν αφήνουν απολύτως τίποτα, βλέποντάς τα απλά ως ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητά τους. Εσύ σε ποιά κατηγορία ανήκεις; Ό,τι κι αν σκέφτεσαι, ό,τι κι αν νιώθεις κλείσε την «κούτα των Χριστουγέννων» με ένα λαμπερό χαμόγελο αισιοδοξίας και ευχήσου με όλη σου την καρδιά «Και Του Χρόνου»!

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου και εξειδικεύομαι στην Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική. Μελλοντικά θα ήθελα να εκπαιδευτώ και στο life coaching. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω! Με συναρπάζει επίσης η επαφή με την φύση μέσω της ενασχόλησής μου με την Μελισσοκομία! Ελπίζω και εύχομαι τα άρθρα μου να σας φανούν ενδιαφέροντα!