Αναζήτηση γενεαλογικού δέντρου- Η νέα μόδα της εποχής

«Γενεαλογικό δέντρο» ονομάζεται το διάγραμμα που χρησιμοποιείται στην Γενεαλογία και σκοπεύει στην ανάδειξη συσχετισμών, βαθμών οικογενειακών ή συγγενειών μεταξύ ανθρώπων. Μεγάλη έκπληξη τα τελευταία χρόνια προκαλεί το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στην διαδικασία να αναζητήσουν τις οικογενειακές τους ρίζες. Υιοθετημένα παιδιά, παιδιά μεταναστών και αποικιστών καθώς και παιδιά οικογενειών που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή οικονομικών δυσκολιών μετακινούνται συχνά είναι κάποιες από τις κατηγορίες ατόμων που προσπαθούν να ενώσουν τους χαμένους κρίκους της οικογενειακής τους ιστορίας.

Παλιότερα, η διερεύνηση του γενεαλογικού δέντρου ήταν προνόμιο μόνο των ευγενών που διέθεταν άπλετο χρόνο και χρήμα. Σήμερα, που το μορφωτικό επίπεδο έχει ανέβει και η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας παράλληλα με τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις βάζουν στόχο να πάρουν πίσω τα χαμένα κομμάτια του κατακερματισμένου παζλ της ζωής τους.

Αρχικά, ο μόνος τρόπος να αναζητήσει κάποιος πληροφορίες ήταν μέσω ληξιαρχικών πράξεων βαπτίσεων, γάμων και θανάτων. Η διαδικασία αυτή όμως ήταν πολύ χρονοβόρα. Λύση στο πρόβλημα ήρθαν να δώσουν οι σελίδες του διαδικτύου που δημιουργήθηκαν με αντικείμενο την Γενεαλογία. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριθμός αυτών των σελίδων ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια αυτή την στιγμή, καταλαβαίνει ότι η Γενεαλογία όχι μόνο έγινε μοδάτη συνήθεια, αλλά έφτασε να θεωρείται «επιδημία» γνωστή και ως rootsmania, ειδικά στον Καναδά και στις Η.Π.Α.

Πληθώρα εφαρμογών υπόσχονται να μας φέρουν κοντά στους προγόνους μας. Σε κάποια site μάλιστα χρησιμοποιείται εξελιγμένη λειτουργία με τεστ DNA! Φυσικα, υπάρχει περίπτωση τα αποτελέσματα στα οποία καταλήγει κάποιος χρησιμοποιώντας τέτοιες εφαρμογές να είναι εν τέλει λανθασμένα, καθώς η συνωνυμία είναι σύνηθες φαινόμενο! Ποιοί είναι, όμως, οι λόγοι που η αναζήτηση του γενεαλογικού δέντρου έγινε η σύγχρονη μόδα της εποχής;

Τα γενεαλογικά δέντρα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια ευρέως στην Γενετική, στην Ιατρική, στην Οικονομία, στην Ανθρωπολογία και στην Ψυχανάλυση και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σημαντικότητά τους. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο άνθρωπος είναι από την φύση του κοινωνικό ον και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να γνωρίζει από πού προέρχεται. Είναι, λοιπόν, αρχέγονη ανάγκη να γεμίσουμε τα κενά του παρελθόντος. Κάποιοι φτιάχνοντας το περίφημο δεντροδιάγραμμα που απεικονίζει τους προγόνους τους πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να οχυρωθούν καλύτερα απέναντι σε κληρονομικές ασθένειες.

Και ενώ κάποιοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν συμπεριφορές και ελαττώματα που ίσως κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, η επιστήμη της Ψυχολογίας χρησιμοποιεί το γενεόγραμμα ως διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο. Αποτελεί ένα μέσο αποκάλυψης και κατανόησης διαφόρων οικογενειακών προτύπων, διαγενεαλογικών σχέσεων και επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών. Παράλληλα χρησιμεύει στην προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία, καθώς το άτομο είναι σε θέση να συνδέσει γεγονότα στον κύκλο ζωής της οικογένειάς του με γεγονότα που συμβαίνουν στο «εδώ και τώρα» στην δική του ζωή. Τέλος κάποιοι άλλοι επιθυμούν διακαώς να αποδείξουν ότι προέρχονται «από τζάκι»! Ευελπιστούν να ανακαλύψουν με χαρά και έκπληξη ότι κάποιος πρίγκιπας, βασιλιάς, ένδοξος πολεμιστής, ιστορικός ή καλλιτέχνης ήταν πρόγονός τους!

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι βασικότεροι λόγοι είναι η καχυποψία που επικρατεί στις ανθρώπινες σχέσεις, η περιθωριοποίηση, η αποξένωση και η μοναξιά. Καθώς γνωρίζουμε το παρελθόν μας εισχωρούμε περισσότερο στα άδυτα του εαυτού μας γνωρίζοντάς τον καλύτερα. Κανείς δεν γνωρίζει να πει με βεβαιότητα αν η σύγχρονη αυτή και ίσως διασκεδαστική συνήθεια θα έχει διάρκεια ή αν είναι αξιόπιστος ο τρόπος αυτός προσέγγισης των οικογενειακών ριζών μας. Είναι βέβαιο όμως ότι το συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν εμπεριέχει, εκτός από κινδύνους, δυνατές συγκινήσεις και μπόλικες εκπλήξεις!

Πηγές:

Genealogy.com: Recent Maritz Poll Shows Explosion in Popularity of Genealogy Archived 2008-05-16

Ronald Bishop, “In the Grand Scheme of Things: An Exploration of the Meaning of Genealogical Research,” Journal of Popular Culture 2008

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου και εξειδικεύομαι στην Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική. Μελλοντικά θα ήθελα να εκπαιδευτώ και στο life coaching. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω! Με συναρπάζει επίσης η επαφή με την φύση μέσω της ενασχόλησής μου με την Μελισσοκομία! Ελπίζω και εύχομαι τα άρθρα μου να σας φανούν ενδιαφέροντα!