Συνδέεται η αξία μας με τα χρήματα;

Στην Ελλάδα της ανεργίας είναι ένα συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι να συνδέουν άρρηκτα την προσωπική τους αξία με τα χρήματα. Η αίσθηση της αχρηστίας και ανικανότητας με την έλλειψη εργασίας είναι το συνηθέστερο αρνητικό συναίσθημα που βιώνει ένας άνθρωπος χωρίς απασχόληση. Αν συνυπολογίσει κάποιος την κατάκριση της έλλειψης εργασίας από την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μπορεί να καταλάβει πόσο ψυχικό βάρος μπορεί να κουβαλάει ένας άνθρωπος χωρίς δουλειά. Οι άνθρωποι χωρίς δουλειά χαρακτηρίζονται «άχρηστοι», «τεμπέληδες», άνθρωποι που δεν προσφέρουν αρκετά.

Η φράση «αισθάνομαι άχρηστος, επειδή δε δουλεύω» αποδεικνύει το γεγονός πως οι άνθρωποι του σήμερα έχουν ταυτίσει άρρηκτα την προσωπική τους αξία με το χρήμα. Φυσικά, έχουν γαλουχηθεί και εκείνοι με τον ίδιο τρόπο, με το να κρίνουν και να κατηγοριοποιούν την ανθρώπινη αξία ανάλογα με το πόσα βγάζει κάποιος. Ακόμα και εθελοντικά να εργάζεται κάποιος, ακόμα και τότε, αισθάνεται πως «δεν προσφέρει» ή πως είναι άχρηστος.

Καταρχάς, πρέπει να αποδομήσουμε αυτό το μύθο που λέει «είμαι όσο βγάζω». Ένας άνθρωπος που εργάζεται και παίρνει τον γνωστό βασικό μισθό δεν είναι λιγότερος από έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να έχει μια εργασία η οποία να του αποφέρει περισσότερα χρήματα. Η αξία του ανθρώπου είναι δεδομένη και ακλόνητη και τα χρήματα δεν παίζουν ρόλο σε αυτό.

Ακόμα και αν ένας άνθρωπος δεν εργάζεται μια περίοδο, μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το χρόνο, για να κάνει πράγματα για εκείνον, να ασχοληθεί με χόμπι που αγαπάει, να μάθει κάτι καινούριο. Η αλήθεια είναι πως η φύση μάς έχει προικίσει όλους με ιδιαίτερα ταλέντα και χαρίσματα τα οποία όταν κάποιος ανακαλύψει και αξιοποιήσει, θα δει πως θα του ανοίξουν δρόμους που δεν περιμένει. Και αυτοί οι δρόμοι θα το οδηγήσουν σε δουλειές από τις οποίες δε θα αμείβεται μόνο υλικά, αλλά και θα τις ευχαριστιέται και θα τις κάνει με χαρά.

Η αξία του ανθρώπου δεν είναι συγκριτική. Είναι εσωτερική. Δεν έχει σχέση με εξωτερικά πράγματα και καταστάσεις, όπως δουλειά, εμφάνιση ή οικονομική κατάσταση.

Αυτή η αποτίναξη του άγχους, θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ακόμα πιο σύντομα τις κλίσεις μας και θα οδηγηθούμε – αργά ή γρήγορα – σε μία εργασία που θα αγαπήσουμε πραγματικά.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη και είμαι Δημοσιογράφος. Είμαι λάτρης του διαβάσματος και μελετώ Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γράψιμο είναι για εμένα η φυγή μου, όλη μου η ζωή. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω τη χαρά και του να έχω εργαστεί στο χώρο του βιβλίου, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορώ από αυτό το μαγικό χώρο. Έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσω μαύρη ζώνη στο Taekwondo, να εκδώσω ένα βιβλίο μου και να έχω διανύσει έναν μεγάλο δρόμο στην αρθρογραφία.