Αγκαλιές…

Αλήθεια πόσο θεραπευτική επίδραση μπορεί να έχει μια αγκαλιά για την ανθρώπινη ψυχή! Είναι τόσο μεγάλη η δύναμή της και τόσες πολλές οι ευεργετικές της ιδιότητες, που μοιράζονται εξίσου, σε αυτόν που τη δίνει και σε αυτόν που τη δέχεται. Αποτελεί τον μη λεκτικό τρόπο έκφρασης συναισθημάτων και είναι ένδειξη προστασίας, στοργής, τρυφερότητας, αγάπης. Όλοι έχουνε ανάγκη από μια αγκαλιά κι όταν αυτή προσφέρεται, τα ψυχικά οφέλη τότε είναι θαυματουργά. Όλοι την αποζητούν. Ειδικά εκείνες τις περιόδους της ζωής τους που νιώθουν ευάλωτοι και ανασφαλείς, τότε την έχουν ανάγκη ακόμα περισσότερο.

Η αγκαλιά είναι συνυφασμένη με εκείνο το θαυματουργό αίσθημα ασφάλειας, που νιώθουν όλα τα μικρά παιδιά όταν βρίσκονται στην αγκαλιά της μητέρας τους, είναι αλληλένδετη με την θαλπωρή, φέρνει μνήμες γλυκές που γαληνεύουν και καταπραΰνουν κάθε ανθρώπινο πόνο και αναστάτωση.

Αγκαλιές φιλικές, αδελφικές, ερωτικές, συμφιλίωσης. Ακόμα και οι φαινομενικά ψυχρές, τυπικές αγκαλιές στον πυρήνα τους έχουν μία ζεστασιά, μια τρυφερότητα.  

Πόσα καλοκαίρια και ηλιόλουστα πρωινά μπορεί να χωρέσουν μέσα σε μια αγκαλιά! Ουράνια τόξα μετά την καταιγίδα! Στιγμιαία ταξίδια συναισθημάτων, που εξασφαλίζουν χαρά, ευτυχία, ασφάλεια. Πόσα «σ΄ αγαπώ…», « να προσέχεις…», «θα πάνε όλα καλά..» και πόσα ανείπωτα εσωκλείει μια αγκαλιά, χαρίζοντας σε αυτόν που την εισπράττει, αλλά και σε εκείνον που την προσφέρει ένα τείχος συναισθηματικής αλλά και σωματικής προστασίας. Γιατρικό οι αγκαλιές με πολλές προεκτάσεις.

Ηλικιακός και ποσοτικός περιορισμός δεν υπάρχει. Παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι όλοι την έχουνε ανάγκη. ‘Ίσως κάποιοι ανάλογα με το τι βιώνουν ακόμα περισσότερο. Μη τους τις στερούμε. Ας τις δίνουμε απλόχερα!!!

Γιατί τα χέρια που δίνουν αληθινές αγκαλιές, δεν κρατούν απλά το κορμί, αγκαλιάζουν την ψυχή.

Από την Φανή Μπότσαρη

Απόφοιτος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος, είναι πιστοποιημένη ανανήπτρια και διασώστρια. Μετεκπαίδευση στην «Ειδική Αγωγή και Προαγωγή Ψυχικής Υγείας στο Σχολικό Περιβάλλον» ΠΑΔΑ, «Διδακτική Μεθοδολογία στην Εκπαίδευση», «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων» και «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» ΠΑΝΤΕΙΟ. Εργάζεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή. Βιβλίο της «Μια ζωή γεμάτη ζωές» εκδόσεις Αέναον. Παραμύθια και διηγήματά της έχουν βραβευθεί κι εκδοθεί σε συλλογές βιβλίων, σύγγραμμά της έχει πάρει τιμητική διάκριση από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Θεσσαλίας.