Γάιδαρο άνθρωπο να μην αποκαλέσεις ποτέ ξανά!

Το ζώο με τη μεγαλύτερη υπομονή, που βιώνει ανηλεή και στυγνή εκμετάλλευση, χρησιμοποιείται εξίσου για να χαρακτηρίσει τον άσχημο χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Το πλάσμα αυτό που στην πλάτη του φορτώνεται τα βάρη σου, που το εκμεταλλεύεσαι για περισσότερο κέρδος στην τουριστική εποχή. Που δέχεται όπως ο Ιώβ κάθε άσχημη συμπεριφορά, βιώνει τη χρησιμοποίηση του ονόματός του για να χαρακτηρίσει έναν άνθρωπο κακό. Να είναι ο άλλος γάιδαρος, να το λες προσβλητικά, αλλά να καταλήγεις να τον τιμάς. Διότι τον περιγράφεις με το πιο πράο και μειλίχιο ζώο που υπάρχει. Και τον ευεργετείς, στην προσπάθειά σου να τον υποτιμήσεις.

Μα το γάιδαρο; το πιο υπομονετικό πλάσμα βρίσκεις να σύρεις στο δρόμο, μέχρι να φτάσει σε σημείο να του ξεκολλήσει η σάρκα του; Βρίσκεις σε ένα πλάσμα που δε θα αγριέψει, την ευκαιρία να ξεβράσεις όλο το μίσος που αδυνατείς να εκφράσεις σε έναν άλλο άνθρωπο.

Έτσι δεν πράττει όμως τις περισσότερες φορές η ανθρώπινη φύση; Δεν πατάει, δεν εξουθενώνει εκείνον που αισθάνεται ότι δε θα αντιδράσει; Δεν πατάει επάνω στην καλοσύνη του, όχι για να τον επιβαρύνει με το λιγότερο αλλά να τον εξουθενώσει με το ατελείωτο κύμα τοξικότητας που θα τον περιβάλλει; Για να τον πνίξει με το βάρος που θα του ρίξει, καθώς θα θεωρεί πως εκείνος δε θα αντιδράσει ποτέ;

Γάιδαρο άνθρωπο μην αποκαλέσεις ξανά. Ακόμα και άνθρωπος θα εξεγειρόταν αν τον έσερνες, πόσω μάλλον να ταυτίζεις την κακία με το απόλυτο πρότυπο της στωικής υπομονής.

Μόνο συμπάθεια και αγάπη μου γεννά το υπέροχο αυτό θηλαστικό που ανήκει επιστημονικά στην τάξη των περισσοδάκτυλων. Μόνο συμπόνια η εκμετάλλευση που υφίσταται, ο πόνος για την αθώα πλάτη του στην οποία ακουμπούν ασήκωτα βάρη που λυγίζουν τα πόδια του.

Πάντοτε ο αθώος θα πληρώσει την κακία κάποιου άλλου. Πάντοτε εκείνος με τη μικρότερη ευθύνη θα τιμωρηθεί και θα διαπεράσει το πετσί του η σκληρότητα, η εκμετάλλευση, η ψυχική συντριβή. Ακόμα και στον κόσμο των ζώων. Και το πιο αθώο πλάσμα κατηγορείται για γαϊδουριά, δηλαδή για άσχημη, αήθη συμπεριφορά. Ειρωνικό και πόσο οδυνηρό…

Ο γάιδαρος δεν είναι κατηγορία, δεν πρέπει να είναι αρνητικό γνώρισμα για να προσάπτουμε σε κάποιον. Η μόνη μας κατηγορία εναντίον μας είναι η δική μας συμπεριφορά, η μόνη μας κατηγορία υπέρ μας είναι πάλι η ίδια..

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη και είμαι Δημοσιογράφος. Είμαι λάτρης του διαβάσματος και μελετώ Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γράψιμο είναι για εμένα η φυγή μου, όλη μου η ζωή. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω τη χαρά και του να έχω εργαστεί στο χώρο του βιβλίου, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορώ από αυτό το μαγικό χώρο. Έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσω μαύρη ζώνη στο Taekwondo, να εκδώσω ένα βιβλίο μου και να έχω διανύσει έναν μεγάλο δρόμο στην αρθρογραφία.