Ξενοφών Φουρναράκος: «Τα ωραιότερα ποιήματά μου δεν τα έχω γράψει ακόμα»

Να μάθουμε κάποια πράγματα για εσάς. Με τι ασχολείστε όταν δεν γράφετε;

Εγώ σαν πρόσωπο δεν παρουσιάζω κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να μπει κάποιος στον κόπο να μάθει περισσότερα για εμένα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο αντίκτυπος των βιβλίων μου στους αναγνώστες και ο τρόπος που τους επηρεάζει.

– Πότε γράψατε το πρώτο σας ποίημα;

Στην Β’ λυκείου, δεκαέξι ετών.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ποιητής;

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι κατά την γνώμη μου ο σπουδαιότερος ποιητής όλων των εποχών. Τα ποιήματά του μοιάζουν με ψηφιδωτά. Οι λέξεις στην ποίησή του είναι διαλεγμένες και τοποθετημένες με απόλυτη ακρίβεια.

– Το αγαπημένο σας ποίημα;

Απολείπειν ο θεός Αντώνιον. Ωδή στο θάρρος μπροστά στην επικείμενη καταστροφή.

– Στις συλλογές βλέπουμε έντονα το στοιχείο του έρωτα, την ανάγκη έκφρασης της αγάπης και τρυφερότητας. Ποια είναι η ιδέα σας για την ιδανική σχέση;

Ιδανική είναι η σχέση που συνδυάζει έναν αμοιβαίο συγκλονιστικό έρωτα με μια αγάπη εξ’ ίσου αμοιβαία και τόσο δυνατή που να φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας.

– Κλείνοντας ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Τα ωραιότερα ποιήματά μου δεν τα έχω γράψει ακόμα.

Άποψη:

Άρρητα Ρήματα

«Αγαπώ άρα αξίζει που υπάρχω». Στίχος από το ποίημα «Απόκριση» μίας ποιητικής συλλογής ύμνος στον έρωτα, στην αγάπη και στο ανήκειν ψυχικά σε έναν άνθρωπο. Ένας έρωτας που πλαγιάζει σε παραλίες κάτω από τα αστέρια, στην σιωπή και στην ομιλία των ματιών που αποκαλύπτουν το βάθος του. Ένα θαυμασμός στην ύπαρξη του άλλου μισού που είναι δίπλα σου και ένα «ευχαριστώ» στην τύχη που σε βοήθησε να το βρεις. Στα συναισθήματα που σου δημιουργεί την χαρά, την λύπη, την μελαγχολία. Για την «γυναίκα που απεκδύεται των ενδυμάτων της στο ημίφως» για την ένωση δύο σωμάτων. Ένας ύμνος στην γυναίκα «Η χαρά της ζωής είναι γυναίκα». Με γλώσσα απλή, λυρική ο ποιητής εκφράζει την δική του οπτική και ανησυχία πάνω στον έρωτα. Ένα απολαυστικό ταξίδι μέσα από τριάντα ένα ποιήματα. Στην συλλογή θα βρείτε και το σκίτσο του Κωνσταντίνου Κουντούρη. Αξίζει να την διαβάσετε.

Η Ασκητική του Άγιου Έρωτα

«Δώσε μου να πιω νερό μέσα απ’ τα χέρια σου για να σε κοινωνήσω». Στην συγκεκριμένη ποιητική συλλογή ο έρωτας εκφράζεται ως κάτι ανώτερο και άγιο. Αναφέρεται στην ωραιοποίηση και ρομαντικοποίησή του. Στην σκέψη ότι ο κόσμος είναι υπέροχος επειδή υπάρχει κάποιος που είμαστε ερωτευμένοι. Δώδεκα υπέροχα ποιήματα σε γλώσσα απλή και λυρική και ελεύθερο στίχο. Μια ποιητική συλλογή που θα συγκινήσει τον αναγνώστη.

Βιογραφικό

Ο Ξενοφών Φουρναράκος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1981. Είναι ποιητής και συγγραφέας. Το 2006 εκδόθηκε το πρώτο του ποιητικό βιβλίο με τίτλο Η ασκητική του Άγιου Έρωτα, ενώ το 2015 ακολούθησε η έκδοση του δεύτερου βιβλίου του με τίτλο Εγχειρίδιο ελεύθερης σκέψης, το οποίο αποτελεί ένα σύνολο σκέψεων γύρω από τη ζωή, τον έρωτα, την αλήθεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Έκτοτε συνεχίζει να εργάζεται διακριτικά, παράγοντας κυρίως ποιητικό έργο.

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.